DW: UE a rămas tăcută la situația legilor justiției din România
Presa străină scrie că România calcă pe urmele Poloniei şi Ungariei în aplicarea unor modificări la Legile Justiţiei care nu ţin cont de criticile venite din toate direcţiile. Într-un articol publicat de Deutsche Welle, este remarcată lipsa de reacţie a instituţiilor europene la adresa României, în comparaţie cu atitudinea fermă luată în cazul celorlalte două ţări.
Ucraina, centru european al mamelor-surogat
Barna, despre nemulțumirile PNL la adresa lui Stelian Ion: E ca la Radio Erevan, legile justiției sunt în consultare publică de 6 luni
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Deutsche Welle porneşte de la protestele care au acaparat din nou România. „Oamenii sunt uniţi de convingerea că această controversată reformă a justiţiei reprezintă o ameninţare pentru democraţie şi valorile şi idealurile europene în România.”
Jurnaliştii văd doar două opţiuni pentru împiedicarea acestui scenariu. „Criticii vorbesc despre „o lovitură de stat parlamentară” la adresa justiţiei.
Acum că Legislativul a adoptat modificările, doar preşedintele Klaus Iohannis sau o presiune externă ar putea să oprească reforma", scrie publicaţia germană.
Analiza continuă cu explicaţii despre felul în care schimbările vor îngrădi nu numai independenţa justiţiei, ci şi munca jurnaliştilor de investigaţie.
Şi dacă articolul porneşte de la premisa că România calcă pe urmele Poloniei şi Ungariei, autorul remarcă tăcerea Uniunii Europene când vine vorba despre deciziile luate la Bucureşti. „Până acum, Bruxelles-ul abia dacă şi-a exprimat îngrijorarea, în timp ce Departamentul de Stat al SUA şi mai multe state UE au criticat reforma individual. Dar deocamdată această presiune din afară nu pare să-i fi impresionat pe conducătorii de la Bucureşti.", este concluzia Deutsche Welle.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News