Live

Amânare CCR. Horațius Dumbravă: Infracțiunile de corupție nu sunt judecate numai de Înalta Curte

Data actualizării: Data publicării:

Fostul președinte al CCR Horațius Dumbravă a declarat la Digi24 că situația pe care urmează se pronunțe CCR, privind completurile judecătorești de trei judecători de la ICCJ, este asemănătoare cu situația completurilor de 5. „Infracțiunile de corupție și cele asociate corupției nu sunt judecate numai de Înalta Curte, sunt alte sute de dosare pe rolul celorlalte instanțe și probabil de aici și decizia CCR de amânare, pentru a afla amănunte”, precizează Horațius Dumbravă.

Ar putea reprezenta tema compelturile specializate de la instanța supremă un caz de conflict juridic de natură constituțională între Parlament și înalta curte?  Asta a sesizat Florin Iordache la CCR.

Din perspectiva jurisprudenței CCR, se poate discuta asupra unei asemenea teme de către CCR - va reamintesc că CCR s-a pronunțat pe un conflict juridic de natură constituțională în ceea ce privește completurile de 5. Situația este asemănătoare pentru că acolo s-a criticat de care reprezentantul Camerei Deputaților nerespectarea legii de către înalta curtea. Suntem în aceeași situație, numai că de data această, în legătură cu completele specializate ce ceea ce privește infracțiunile de corupție.

Infracțiunile de corupție și cele asociate corupției nu sunt judecate numai de înalta curte, sunt alte sute de dosare pe rolul celorlalte instanțe și probabil de aici și decizia CCR de amânare, pentru a afla amănunte, mă gândesc, e logic, rațional, dacă și la celelalte instanțe se procedereza în același fel”, explică Horațius Dumbravă.

Augustin Zegrean spune, într-un interviu, că ar fi mai cinsitit să dea o amnistie, referindu-se la ce efect ar avea o decizie CCR favorabilă pentru Florin Iordache. Ce efecte ar avea o astfel de amnistie asupra sistemului de justiție?

Practic se reiau procesele de la prima instanța, adică de la început. Nu e vorba de o amnistie. Se reiau de la 0. Se vor depune din nou eforturi enorme pentru a soluționa aceste cauze, mai ales că foarte multe cauze s-ar putea să se apropie de prescripție.

Pe de altă parte, nu pot să nu spun că multe cauze care au fost deja soluționate definitv, poate există o legătura și cu o posibilă dispoziție nouă legislativă care să se refere la constestatia în anulare și pentru hotărâri definitive, în cazul în care acel termen, prevăzut de procedura penală, a fost depășit. (...) Sunt convins că CCR va lua în calcul toate variantele”, precizează Horațius Dumbravă, fost președinte CCR.

Judecătorii Curții Constituționale au amânat decizia în cazul contestației formulate de Florin Iordache pe tema completurilor de trei judecători de la ICCJ, până pe data de 19 aprilie.

Decizia era așteaptă de Liviu Dragnea înainte de ultimul termen în procesul angajărilor fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman, programat pentru ziua de luni, 15 aprilie.

 Judecătorii CCR au solicitat informații suplimentare de la CSM și urmează să anunțe decizia la finalul săptămânii viitoare. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elon Musk a comentat anularea alegerilor din România. Ce spune miliardarul despe decizia CCR de reluare a scrutinului

CCR a decis că impozitarea progresivă a părţii necontributive din pensii, inclusiv a pensiilor militare, este neconstituțională

Nicuşor Dan: Călin Georgescu nu este candidatul care să ocupe poziţia de preşedinte al României. Decizia CCR a fost necesară

Călin Georgescu îi ameninţă „cu ani grei de puşcărie” pe judecătorii CCR: „Nici în infern nu veţi găsi refugiu”

Partenerii noștri