Live

Grindeanu: Ucraina nu permite accesul navelor românești pe canalul Bâstroe pentru măsurători

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Foto: Facebook / Sorin Grindeanu

Ucraina nu a permis până acum accesul navelor românești pe canalul Bâstroe pentru măsurători și nici nu a transmis când ar putea participa specialiști români la astfel de acțiuni, ca observatori pe nave ucrainene, susține ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Documentele părții române, trimise la cererea părții ucrainene, au rămas fără răspuns, mai arată Sorin Grindeanu.

Ministrul Transporturilor arată într-o postare pe Facebook că navele românești și experții români au primit acces pentru măsurători doar pe partea ucraineană a brațului Chilia, între kilometrii 22 și 116.

În schimb, pe sectorul dintre kilometrii 11 și 22, dar și pe canalul Bâstroe, accesul navelor și al specialiștilor români nu a fost permis. Deși partea ucraineană se declară dispusă să aprobe prezența unor experți români la astfel de măsurători făcute cu nave ucrainene, autoritățile din țara vecină nu au transmis nicio dată la care ar putea avea loc aceste acțiuni și nici nu au răspuns solicitărilor părții române, mai susține Sorin Grindeanu.

„Pentru a nu mai exista interpretări eronate privind situația măsurătorilor solicitate pentru Brațul Chilia și pentru Canalul Bâstroe, fac următoarele precizări:

- Experții Ministerului român al Transporturilor și Infrastructurii au finalizat măsurătorile pe sectorul de Dunăre de pe Brațul Chilia (partea ucraineană, între km 22 și km 116, unde autoritățile de la Kiev ne-au permis accesul).

- Măsuratorile au fost efectuate cu nave românești (Donaris 1, Donaris 2 și Donaris 3) și cu experți români. Pe durata acestor măsurători au avut acces la bordul navelor noastre și experți ucraineni, invitați în calitate de observatori.

- România a solicitat de mai multe ori acordul Ucrainei pentru a continue măsurătorile cu echipaje și nave proprii pe sectorul cuprins între km 11 și km 22 al Brațului Chilia și pe canalul Bâstroe.

- Autoritățile ucrainene au transmis părții române doar că sunt dispuse să facă măsurători pe aceste sectoare de Dunăre cu nave și experți ucraineni. Pentru aceste măsurători s-au arătat dispuse doar să primească doi experți români la bordul navelor ucrainene.

- Până în prezent, partea ucraineană nu a transmis României data la care vor începe măsurătorile și nici momentul în care experții români vor putea urca la bordul navelor ucrainene. Nu au fost transmise părții române nici sectoarele unde ar urma să fie efectuate aceste măsurători.

- Autoritățile ucrainene au cerut Ministerului român al Transporturilor și Infrastructurii doar să transmită autorităților din Ucraina (Administrația Porturilor din Ucraina și Ministerul ucrainean de Externe) documentele prin care solicită acces, fără a oferi până acum alte amănunte.

- Unitățile de resort aflate în coordonarea Ministerului român al Transporturilor au transmis documentele solicitate de partea ucraineană. Din momentul în care experții români vor primi acceptul se vor putea deplasa în maximum două ore la punctul de întâlnire stabilit de partea ucraineană pentru a urca la bordul navelor acestora.

- Ministerul român al Transporturilor se ocupă doar de aspectele tehnice ale acestor măsurători, iar de relațiile cu alte state, inclusiv în ceea ce priveste formalitățile pentru obținerea acordurilor de acces ale experților nostri se ocupă alt minister din România”, arată Sorin Grindeanu într-o postare miercuri pe Facebook.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

O bombă rusească de 250 de kilograme a fost lansată din greșeală peste o școală din Belgorod, aproape de granița cu Ucraina

Rusia susține că NATO vrea să transforme Moldova într-o bază logistică pentru aprovizionarea armatei ucrainene

Pericol la centrala nucleară de la Zaporojie. „Este la un pas de a rămâne în pană de curent”

Partenerii noștri