Live

Gheorghiță: Numărul infecțiilor crește lent, dar susținut. 81,5% din cazurile din ultimele săptămâni sunt la persoane nevaccinate

Data actualizării: Data publicării:
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare .Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Analiza privind cazurile noi de coronavirus din ultimele săptămâni arată că numărul acestora a crescut lent, dar susținut, a declarat marți medicul Valeriu Gheorghiță. Peste 80% din acestea sunt la persoane nevaccinate, a mai spus medicul.

"Am observat în ultimele săptămâni o creștere lent progresivă, dar susținută a numărului de cazuri.

Analiza INSP pe ultimele două săptămâni din iulie arată că 81,5% din cazuri sunt la persoane nevaccinate și 92,6% dintre decese la persoane nevaccinate.

Se constată o creștere a numărului persoanelor care sunt tinere, din grupa 40 de ani, mult mai accelerată comparativ cu cele peste 40 de ani. Există o tendință de scădere a mediei de vârstă la persoanele confirmate, media fiind de 43 de ani, comparativ cu 48 de ani anterior.

La decese, tendința e de scădere a mediei de vârstă, 69 față de 71 în perioada anterioară.

Mesajul nostru e pentru accelerarea și creșterea ritmului de vaccinare pentru că doar așa putem evita decesele și cazurile grave de îmbolnăvire.

În ceea ce privește variante Delta acum, conform raportului INSP, până la 8 august sunt 313 cazuri de infecție cu aceasta, cu 51 mai multe decât săptămâna precedentă, peste 80% la persoanele nevaccinate. În total sunt 19 decese, unul la o persoană cu schemă completă.

Datele din Marea Britanie, Israel, arată că vaccinarea cu schemă completă își menține eficiența la peste 90% pentru prevenirea spitalizării, a formelor grave și a deceselor.

Din cele 53 teste de secventiere în perioada 2 – 8 august, 59 sunt pozitive pentru Delta, ponderea de pozitivare fiind de 96% față de 89 cu o săptămână în urmă. Ponderea cumulată Delta din totalul variantelor a crescut la 15,3% acum.

Vaccinurile disponibile își mențin eficiența față de prevenirea formelor severe, ele reduc semnificativ riscul de deces", a declarat Valeriu Gheorghiță.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Epidemia de Mpox este în continuare o urgență de sănătate publică, a anunțat OMS

Cum au ajutat țigările, ciocolata și pizza la combaterea unei epidemii de tuberculoză (BBC)

Coronavirusul SARS-CoV-2 și răspunsul imun înnăscut. Descoperirile care ajută la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente

Cât de periculos este virusul Marburg, comparat cu boala Ebola. Ce spune medicul infecționist despre o posibilă infectare și în România

Partenerii noștri