Cât de periculos este virusul Marburg, comparat cu boala Ebola. Ce spune medicul infecționist despre o posibilă infectare și în România

Camelia Sinca Data actualizării: Data publicării:
Cât de periculos este virusul Marburg, comparat cu virusul Ebola. Ce spune medicul infecționist despre o posibilă infectare în România. Foto Shutterstock
Cât de periculos este virusul Marburg, comparat cu virusul Ebola. Ce spune medicul infecționist despre o posibilă infectare în România. Foto Shutterstock

Marburg este un virus, comparat cu boala Ebola, cu o rată de mortalitate mare, care determină febră hemoragică și se transmite prin contact direct, prin fluidele unei persoane infectate. Adrian Marinescu, medic primar infecționist și director medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, spune cât de periculos este virusul Marburg și dacă acesta va ajunge curând și în România.

Boala Marburg aparține familiei Filoviridae (familie de virusuri) ce are ca reprezentant virusul Ebola, și determină febra hemoragică acută cu mortalitate de 90% din cazuri.

Ce este virusul Marburg

Virusul despre care se vorbește acum nu este deloc unul nou, deoarece, pentru prima dată a fost identificat în anul 1967 în Marung (de acolo și denumirea) și în Frankfurt, Germania. Primele persoane infectate au fost expuse la maimuțe verzi africane importate din Uganda ori la țesuturile acestora în timpul unor cercetări.

Virusul este transmis de liliecii de fructe și, deși despre Marburg se știe de zeci de ani, până acum nu s-au găsit alte focare ale infecției ori gazde purtătoare pentru acest virus decât în Asia, America Centrală sau de Sud.

Virusul Marburg apare, de regulă, în focare sporadice în toată Africa.  În trecut au fost raportate cazuri confirmate de laborator la oameni din zone precum Uganda, Tanzania, Zimbabwe, Republica Democratică Congo, Kenya, Angola si Africa.

Virusul Marburg reprezintă un pericol pentru om, iar infectarea poate duce la moarte

"Problema reală pe care o are acest virus este legată de mortalitate, deoarece, da, este un virus care poate duce la deces, odată cu infectarea. Este un virus care provoacă febra hemoragică acută, cu o rată de mortalitate mare. Mai exact, unul din doi pacienți diagnosticați cu virusul, infectați, poate face forme severe și poate interveni chiar decesul.

Boala este, de fapt, o febră hemoragică care, la început, poate avea simptome ce se pot confunda ușor în primele zile cu cele ale unei răceli sau gripe. Însă, este o boală gravă care avansează rapid și pot exista dureri insuportabile la nivelul întregului corp, dar și febră mare, peste 40 de grade, dureri de cap severe, tulburări gastrointenstinale, vărsături și sângerare severă, simptome care pot provoca decesul”, a transmis pentru Digi24 medicul Adrian Marinescu.

Însă, este important de precizat faptul că virusul nu se transmite atât de ușor și nu putem vorbi despre o epidemie în România, așa cum am avut în cazul virusului Covid.

"Virusul Marburg se transmite prin contact direct, prin fluidele corporale ale unei persoanei infectate (sânge, urină, salivă, lapte matern), prin materiale contaminate care pot conține fluide corporale infectate sau chiar de la cadavrul unei persoane care a avut virusul.

Boala Marburg se transmite mai greu, nu atât de repede cum este în cazul virusului Covid, însă, da, există riscuri majore dacă iei contact direct cu o persoană infectată. Nu este cazul ca oamenii din România să se sperie de acest virus, deoarece, în acest moment, nu avem persoane infectate la noi și nici nu putem să vorbim despre o epidemie în România”, a mai precizat medicul.

Are virusul Marburg un tratament în prezent?

"Din păcate, nu există în momentul de față un tratament pentru acest virus, chiar dacă s-a vorbit despre un vaccin, în prezent nu este dispinibil în nicio formă, deci tot ce trebuie să facem este să avem o prevenție în contact cu infectarea.

Sunt țări în care riscul de infectare este mare, tocmai din acest motiv trebuie să fim precauți și să acordăm o atenție majoră situațiilor care ar putea duce la infectare. Să nu călătorim în zone în care trăiesc specii de animale care ar putea fi infectate și nici să consumăm alimente, în special carne, din diferite locuri exotice, destinații unde poate exista contaminare”, spune medicul infecționist.

Rwanda a înregistrat 7 noi cazuri de infectare cu virusul Marburg şi încă un deces, conform celor mai recente date publicate de ministerul ruandez al Sănătăţii, transmite agenţia Xinhua.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ploaia de rachete lansată de Iran asupra Israelului e „o burniță” pe lângă potopul pe care-l poate declanșa...
Digi FM
Un fost procuror DNA s-a logodit cu o colegă pe care a trimis-o în judecată. Femeia a și fost condamnată la 3...
Pro FM
Eminem va fi bunic! Fiica artistului, Hailie Jade, este însărcinată cu primul ei copil
Film Now
Ce se întâmplă între Jennifer Lopez și Ben Affleck după ce s-au întâlnit recent. Apropiat: „Conexiunea dintre...
Adevarul
Cel mai ciudat cătun părăsit din Munții Șureanu. Oamenilor le era teamă să mai rămână aici noaptea
Newsweek
Pensionarii au luat la recalculare pensie cu 140 lei mai mică decât a spus guvernul. Cine e vinovat?
Digi FM
Dan Negru, revoltat de felul în care a fost construit DN2, supranumit și „Drumul Morții”: „Un metru între...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Cu tocuri are 1.75 m, dar tot pare o minionă pe lângă fiul de 17 ani. Naomi Watts, mai mândră ca oricând, la...
UTV
Au aparut imagini socante de la petrecerile lui P. Diddy. Rapperul a pus o femeie dezbracata pe masa, printre...