R. Arafat: Unii oameni sună la 112, spun că au febră de 38 şi vor maşină cu girofar în cinci minute
De 13 milioane de ori a a sunat anul trecut telefonul la 112. Mai mult de jumătate dintre apeluri nu erau însă urgenţe. În plus, potrivit autorităţilor, 20% dintre românii care s-au prezentat anul trecut la Unităţile de Primire Urgenţe aveau de fapt probleme cronice, pentru care ar fi fost suficient să apeleze la medicul de familie. Medicii spun că fiecare solicitare nejustificată poate pune în pericol viaţa unor oameni care se află cu adevărat în stare gravă.
Internetul s-a umplut de glume despre ciclonul care n-a mai fost
Pericol în localitățile de lângă Dunăre. Arafat, avertisment înainte de viitură: Oamenii să se pregătească dacă e nevoie de evacuare
Cel mai mare incendiu din România, din ultimii ani. Localnic: „Vântul l-a tras încoace, dintr-o dată s-au alarmat oamenii, pompierii”
Raed Arafat: „Atenție foarte mare la festivaluri. Nu lăsați oamenii să intre, sub cod roșu, în spații închise, pe stadioane”
Iron Man de România: Salvamontiștii au testat un rucsac zburător
Spitalele se pregătesc în caz de război. Arafat: Deși este puțin probabil, a fi pregătit e obligatoriu
Arafat anunță măsurile după incendiul de la Ferma Dacilor
De ce nu a mers ISU Prahova în control la Ferma Dacilor
Arafat, după acuzațiile lui Piedone despre ambulanțele private de la Colectiv
Asta se întâmplă când oamenii sună la numărul 112, deşi nu au nevoie neapărat de servicii medicale de urgenţă. La cel mai mare risc sunt expuşi cei care au cu adevărat nevoie de intervenţie de urgenţă. De Ziua Mondială a Sănătăţii, a fost lansată campania "Urgenţa este pentru Urgenţe."
Raed Arafat, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne: „Campania noastră pe partea de UPU e menită să conştietizeze populaţia care e rolul principal al UPU şi anume salvarea vieţilor. Nu toate urgenţele sunt cu pericol vital, să înţeleagă că dacă medicul e ocupat, e ocupat cu un caz mult mai grav decât al lui”.
Autorităţile spun că de foarte multe ori oamenii care sună la 112 exagerează când le sunt cerute simptomele, tocmai pentru a-i păcăli pe operatorii serviciului de urgenţă, astfel încât să le trimită ambulanţa sau SMURD-ul mai repede.
Raed Arafat, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne: „Aici avem oameni care se aşteaptă că dacă au sunat şi au zis: Am febră de 38, maşina să fie cu girofar şi sirenă în cinci minute în faţa casei. Acest lucru e imposibil”.
Există mai multe criterii în funcţie de care se intervine. În cazul în care un pacient este încadrat la codul roşu, atunci o maşină de intervenţie se va deplasa imediat la el. În celelalte cazuri, situaţia este diferită.
Raed Arafat, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne: „Este codul galben care trebuie deplasare rapidă, viaţa nu e în pericol, dar poate să se agraveze cazul şi este codul verde care, în mod normal, e cod de consultaţie la domiciliu sau de transport şi unde pacientul poate aştepta să vină un medic de medicină generală programat să vină la el şi poate să ajungă într-o oră, o oră jumate sau două. Dar este cod verde”.
Autorităţile şi medicii le recomandă oamenilor să fie responsabili când vine vorba de a apela numărul 112, pentru ca sistemul medical de urgenţă să ne poată ajuta atunci când avem nevoie. Există însă şi cazuri în care autorităţile minimizează nejustificat gravitatea unor cazuri. Un comisar de poliţie se plângea recent că femeile bătute abuzează noapte de apelurile la poliţie , când ar putea să aştepte totuşi până dimineaţa. Comentariile sale au fost sancţionate dur atât de superiori, cât şi de opinia publică.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News