Live

Posibil criminal în serie la Caracal. STS face noi precizări și prezintă harta localizării apelurilor fetei

Data actualizării: Data publicării:

Polițiștii îi acuză pe angajații STS că au localizat greșit apelul fetei de 15 ani din Caracal care a cerut ajutor la 112 și i-au trimis la adrese greșite, pierzând astfel timp prețios. STS a dat replica și explică într-un nou comunicat ce poate face tehnologia de localizare, oferind și o hartă în acest sens. STS lasă de înțeles că poliția a preluat greu apelul disperat al fetei.

Primul apel la 112

„Prin apelarea numărului de urgență 112 este furnizată și disponibilă în mod automat informația de localizare transmisă de operatorul reţelei publice mobile. Zona primară de localizare este reprezentată sub forma unui unui cerc sau sector de cerc, așa cum se poate observa în imaginile de mai jos. În cazul de față, victima a fost găsită în zona afișată, la limita inferioară a acesteia”, spune STS, care prezintă o grafică în acest caz:

Figura 1. Informația de localizare asociată primului apel (primul apel realizat în 25.07.2019, la ora 11:05:04, având o durată de 45 de secunde)

Al doilea apel la 112

Pe durata celui de al doilea apel, informația de localizare este cea reprezentată în figura nr. 2, de unde se poate deduce că telefonul victimei a comutat pe o altă celulă a operatorului de comunicații mobile, spune STS.

Figura 2. Informație de localizare asociată celui de al doilea apel (al doilea apel realizat în 25.07.2019, la ora 11:06:21, având o durată de 2 min. 20 sec.)

Al treilea apel la 112

Pe durata celui de al treilea apel informația de localizare a fost identică cu cea primită în cazul primului apel efectuat de victimă, mai spune STS.

Figura 3. Informație de localizare asociată celui de-al treilea apel (al treliea apel realizat în 25.07.2019, la ora 11:12:33, având o durată de 1 min. 38 sec.)

Aplicația pentru localizarea precisă a unui apel 112

Singura posibilitate legală și fezabilă pentru o localizare mai precisă a unui apel 112 este utilizarea aplicației dezvoltată și lansată de Serviciul de Telecomunicații Speciale, în data de 15 februarie 2019, denumită Apel 112”, reamintește STS.

Aplicația Apel 112” permite transmiterea coordonatelor geografice ale terminalului telefonic mobil, tocmai pentru îmbunătățirea poziției de localizare a apelantului la 112.

De la data lansării acestei aplicații și până în prezent au fost inițiate către Serviciul 112, prin intermediul aplicației, un număr de 409 apeluri. Aplicația și-a dovedit utilitatea în toate cazurile în care persoanele aflate în pericol au folosit-o.

Aplicația este disponibilă gratuit și poate fi descărcată din Google Play și Apple Store.

De la data lansării și până în prezent s-au realizat 32.186 descărcări.

Cazul de la Caracal cutremură societatea românească și dă naștere unui nou scandal între instituții

Cazul a produs multă emoție în rândul opiniei publice din România, dar și în rândul politicienilor la vârf. Alexandra, fata de 15 ani, dispărută în urmă cu o zi în Olt și despre care se crede că a fost ucisă și arsă de către suspectul Gheorghe Dincă, de 66 de ani, a apucat să sune la 112, spunând că este într-o casă aproape părăsită. Victima a apucat să sune de 3 ori la 112 și a oferit câteva detalii, dar locul a fost găsit doar după 18 ore. Conform oficialilor IGPR, STS a transmis însă trei locații eronate, iar echipajele au reușit să ajungă la imobilul în care era victima abia după câteva ore. STS susține însă că nu identifică locul exact al telefonului.

Polițiștii au avut nevoie de 18 ore să descindă la adresa corectă, după ce tânăra de 15 ani a sunat la 112 pentru a reclama că a fost răpită. Anchetatorii bănuiesc că între timp a fost ucisă cu sânge rece și tranșată de presupusul criminal. Nici procurorii nu ar fi fost străini de întârziere, bănuiește chiar șeful lor, care a dispus o anchetă internă.

Președintele Klaus Iohannis a spus că este „revoltat” de ceea ce s-a întâmplat la Caracal și va solicita în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc marți, 30 iulie a.c., o anchetă completă privind modul în care a acționat în acest caz fiecare instituție responsabilă.

Premierul Viorica Dăncilă a reacționat la rândul ei și a cerut „elucidarea de urgență” a acestui caz.

Conducerea CSM a cerut, la rândul său, ca Inspecția Judiciară, ba chiar și Secția Specială pentru magistrați să se implice și să deschidă anchete. Ministrul de Interne și șeful Poliției au plecat la Caracal.

Singurul cap care a căzut până acum este al șefului poliției județului Olt, care oricum ocupa funcția provizoriu.

Citiți și:  Presupus criminal în serie la Caracal. Viorica Dăncilă: STS a răspuns în cel mai iresponsabil mod

Ministrul apărării cere trecerea STS sub coordonarea MApN

Tăriceanu: CSAT ar trebui să se discute despre demisii la nivel înalt și despre o reformă profundă a STS

Cazul crimei de la Caracal. STS anunță că a pus la dispoziția Parchetului Tribunalului Olt toate actele și înregistrările

Editor online: Luana Păvălucă

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Instalarea echipamentelor pentru cloudul guvernamental s-a încheiat. Locația centrului de date STS

„Tatăl meu, criminal în serie”: Cum a fost demascat de propria lui fiică „monstrul” văzut de unii drept cel mai prolific ucigaș din SUA

Cine a dat de fapt în judecată Administrația Prezidențială, SRI, SIE, MAI și STS pentru desecretizarea documentelor CSAT

SRI: Activitatea conturilor de TikTok în campania lui Călin Georgescu, coordonată de un actor statal. Ce bani a cheltuit

Partenerii noștri