Live

Galerie Foto Pandora V. Operațiune de amploare a polițiștilor români, alături de Europol. Au fost confiscate mii de monede și obiecte de patrimoniu

Data actualizării: Data publicării:
Monede de patrimoniu confiscate de polițiști în cadrul operațiunii Pandora V. Foto: Poliția Română

Peste 2.200 de monede, medalii și obiecte de patrimoniu au fost confiscate în cadrul unei operațiuni de amploare a Europol, la care a partcipat și Poliția română. Au fost făcute controale la companii și în piețe unde se vând astfel de obiecte și la persoane care caută cu detectoare de metale în siturile arheologice. Polițiștii au urmărit și traseul obiectelor vândute pe internet.

În perioada 22 iunie-27 noiembrie 2020, au fost desfășurate activități pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor de furt, tăinuire, operaţiuni ilicite de comerţ/export/import de bunuri culturale mobile, distrugere sau efectuare de intervenţii neautorizate în siturile arheologice sau asupra monumentelor istorice, potrivit unui comunicat al Poliției Române.

În cadrul operațiunii Pandora V au fost făcute controale de specialitate la 235 de societăți comerciale, locuri publice cunoscute ca piață de desfacere de bunuri culturale mobile, transportatori, depozite și muzee. De asemenea, au fost organizate 660 de controale în zonele cu patrimoniu arheologic sau istoric.

Polițiștii au descoperit 54 de infracțiuni de tăinuire, înșelăciune, furt calificat, import/export ilegal de bunuri culturale, distrugere de monumente istorice, efectuarea de construcții în zonele istorice protejate de lege, acces sau utilizare a detectoarelor de metale în zone protejate de lege și au deschis 52 de dosare penale. De asemenea, au confiscat 12 detectoare de metale și au fost aplicate 16 sancțiuni contravenționale.

În urma unor percheziții au fost indisponibilizate 1.275 de bunuri culturale mobile (dintre care 1.164 de monede și medalii.

De exemplu, polițiștii din București au recuperat 579 de medalii de colecție, obiect al infracțiunilor de furt și tăinuire. De asemenea, polițiștii din Tulcea indisponibilizat 94 de bunuri arheologice furate din situri arheologice.

De asemenea, polițiștii din Caraș-Severin au recuperat o colecție numismatică alcătuită din 492 de piese, obiectul unei infracțiuni de furt din locuință.

În urma celor 5.690 de verificări făcute pe principalele platforme online de vânzare de bunuri culturale, atât din România, cât și din străinătate au fost constatate 25 de infracțiuni (vânzarea sau oferirea spre vânzare a detectoarelor de metale fără autorizaţia prevăzută de lege, înşelăciune, furt calificat, tăinuire), fiind întocmite 23 de dosare penale. De asemenea, au fost indisponibilizate 963 de bunuri culturale mobile și 9 detectoare de metale.

Astfel, polițiștii din Sălaj au indisponibilizat 960 de monede antice și medievale, rezultat al acțiunilor de braconaj arheologic. Totodată, polițiștii din Timiș au recuperat un aghiazmatar din marmură, datat 1858, care ar fi fost furat în 2008 dintr-o biserică din județul Caraș-Severin.

Activitățile de verificare în mediul cibernetic (Cyber patrol) au fost susținute logistic și financiar de EUROPOL, prin crearea unei echipe multinaționale de investigatori, sprijinită de experți în domeniul de referință.

La această operațiune polițienească de mare impact au luat parte 24 de state și organizațiile INTERPOL, Organizația Mondială a Vămilor și FRONTEX.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un bărbat din Las Vegas a fost ucis de poliție în propria casă, după ce a sunat la numărul de urgență pentru a cere ajutor

Rețea de hoți de carburanți, destructurată de polițiști. Percheziții în Capitală și alte șase județe, 15 suspecți reținuți

Descinderi în Suceava și alte trei județe, într-un dosar de contrabandă. Poliția a confiscat bunuri în valoare de peste 100.000 de lei

VIDEO Un șofer polonez circula cu TIR-ul pe contrasens, pe A1. Imagini surprinse de o cameră de bord

Partenerii noștri