Live

Video&Foto „Europa”, scandarea serii la mitingul pro-democrație din București. Mii de oameni s-au adunat în Piața Universității

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Matthew Garvey

Mitingul intitulat „România speră” a început în Piața Universității la ora 20:00 și a durat până la ora 23:00. Printre cei care au participat s-au numărat Oana Pellea, Victor Rebengiuc și soția sa Mariana Mihuț, Ana Blandiana, Marius Manole, Dan Teodorescu & Trupa Taxi, Andreea Marin.

ACTUALIZARE 23:00 - Mitingul din PiațaUniversității s-a încheiat. Participanții au început să părăsească zona în liniște și să se îndrepte spre casă.

Carmen Uscatu: Eu nu am întâlnit nicio mamă, care a aflat într-o zi că copilul ei are cancer, că ar vrea să plece în Rusia, să-l trateze.

Oana Pellea: Mi se pare pare foarte ciudat că după atâția ani, 30 și ceva de ani de când eram aici în Piață, trebuie să mai explicăm ce înseamnă democrația. Asta mi se pare dureros.

Dan Teodorescu: Nu suport frigul, am ajuns un moș, din ăia pe care îi înjuram când eram tânăr. Fix ca ei am ajuns. Nu suport lucruri care altora li se par perfect normale. Astea... extremismul, fascismul, legionarismul, putinismul...

Andreea Marin: Nu uitați prin ce au trecut bunicii noștri, prin ce am trecut chiar noi, în comunism, și gândiți-vă dacă asta vreți să oferiți copiilor voștri. Cu gândul la libertatea noastră, votați.

Adrian Văncică: Votează, nu pleca după fentă!

Live din Piața Universității:

ACTUALIZARE 22:35 - Marele actor Victor Rebengiuc spune că a fost amenințat din cauza candidatului Călin Georgescu. Celebrul artist le-a povestit miilor de oameni din Piața Universității cum a fost amennițat cu „un topor în cap”.

ACTUALIZARE 21:25 - Mii de oameni participă joi seara, în Piaţa Universităţii, la un miting „pentru libertate şi democraţie”, potrivit asociaţiei Geeks for Democracy, organizatorul manifestaţiei. Cei strânși acolo scandează „Jos fascismul”, „Aici este Europa”.

Scriitorul Radu Paraschivescu le-a transmis celor prezenţi că România riscă să fie izolată, în contextul turului II al alegerilor prezidenţiale.

„Cred că este cea mai gravă situaţie de după 1989. Cred că depăşeşte în gravitate mineriadele (...). Acum riscăm izolaţionism şi şi riscăm să trecem, de pe un mal al istoriei, unde am mai fost până acum 35 de ani, înapoi, după ce am avut ani de zile, decenii, în care am urcat. Cu şovăieli, cu neîmpliniri, cu frustrări, cu accidente, cu paşi înapoi, cu momente de deprimare, cu momente de dubiu, dar am continuat să urcăm. Şi acum, doar un om rău intenţionat nu observă că România din 2024 nu mai seamănă cu România anilor '90”, a spus Paraschivescu.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mihnea 19 ani: Mi-e frică că tot efortul nostru colectiv, ca națiune, de 35 de ani încoace, să nu fie degeaba. Să nu ne fi luptat noi, ca popor, să facem ceva mai bine, să intrăm într-o oarecare normalitate, iar acum, după atâta muncă să ne luăm un mare șut în fund, și să ne întoarcem mult înapoi.

Diana, 21 de ani: Mi-e frica ca mama mea să fie nevoită să plece din țară a doua oară, mi-e frică ca bunicii mei să ajungă să trăiască aceleași vremuri de care au fugit, mă tem să nu mai am libertatea să mă exprim așa cum vreau, sau să existe posibilitatea să nu îmi continui studiile, sau să plec din țară.

Adriana, 73 de ani: Cineva trebuia să arate celor din țară ce se întâmplă. Oamenii stau toți la TV, ca și cum le înghițim și p-astea, și pe celelalte. Să se vadă că mai sunt oameni mai vii, pentru care e important ce se întâmplă. Să sperăm că o să fie bine. Tatăl meu e basarabean, am rude acolo, sunt mai afectată decât alți români. Cine n-are rude în Basarabia nu a fost direct afectat de ruși. La mine, ambele familii, din partea mamei, din cauza regimului care a fost și le-a luat toată averea, și nu numai atât, i-au băgat în închisoare. Oameni complet nevinovați. Din partea tatălui la fel, surorile lui au fost trimise în Siberia, tata a rămas aici, era România Mare atunci, și a scăpat pentru că era în armată. N-a fost niciodată membru de partid, dar pentru că a fost ofițer în timpul războiului și a fost în Germania l-a dat afară din armată, era însurat cu fată de chiabur. Fiecare are o istorie amară în familie. Mi s-a părut că în 1989 poate avem o șansă să ne rupem de ruși. Acum, uite că nu știu dacă scăpăm.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE 21:0 - În Piața Universității au ajuns în jur de 2.500 de persoane.

Susţinători ai căii pro-europene a României participă, joi seară, la un amplu miting în Piaţa Universităţii din Bucureşti. Oamenii au adus cu ei steaguri ale României, ale Uniunii Europene şi scandează „Jos comunismul!”, „Libertate” şi „Europa”. Printre cei prezenţi se numără persoane publice, activişti, dar şi oameni care susţin că vor ca România să nu iasă din Uniunea Europeană şi din NATO.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE 20:50 - Peste o mie de oameni s-au adunat în Piața Universității din București. Pe străzile adicente sunt multe persoane care se îndreaptă spre eveniment.

Vorbitorii care participă la miting au ţinut discursuri ironice la adresa lui Călin Georgescu.

„Cred că este cea mai gravă situaţie de după 89 şi cred că depăşeşte în gravitate mineriadele, mai ales cea din 13-15 iunie. Atunci, mineriadele ne-au aruncat ani, dacă nu decenii, înapoi. Acum riscăm altceva: riscăm izolaţionism şi riscăm să trecem pe un mal al istoriei în care am mai fost, să coborâm după ce am urcat. (...) Nu avem de ales între o candidată pe care o cheamă Elena Lasconi şi Iisus Hristos”, a spus unul dintre vorbitori. 

Printre manifestanţi se numără Codin Maticiuc. 

„Ăsta este singurul semnal de alarmă pe care îl trag eu aici: cine ar susţine pe un om cu minim 15 milioane de euro? Oare vrem să votăm pe un om în spatele căruia nu ştim cine este? (...) Acest «habar nu avem» mă sperie”, a spus Codin Maticiuc.

Oana Gheorghiu de la „Dăruiește Viață”. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Carmen Uscatu, una dintre fondatoarele Asociaţiei ”Dăruieşte Viaţă”, se află în Piaţa Universităţii. 

„Pentru că îi simt pe oameni dezorientaţi spun un lucru: uitaţi-vă către cei doi candidaţi şi decideţi pe cine să ascultaţi gândindu-vă la ce au făcut. Uitaţi-vă că, da, două femei, împreună cu o comunitate de 350.000 de oameni şi peste 8.000 de companii au făcut un spital. Speranţa vine din Europa, nu vine din Rusia. Eu nu am întâlnit nicio mamă care a aflat într-o zi că copilul ei are cancer, să ar vrea să plece în Rusia să-l trateze. Atunci când decidem pe cine alegem sau când decidem să nu ieşim la vot, decidem cum să fim trataţi într-un spital”, a spus Carmen Uscatu.

Melania Medeleanu a afirmat: ”Nu-mi vine să cred că a venit un moment în care să ieşim din nou în stradă, de astă dată să apărăm libertatea. Vă rog pe aceia dintre voi care credeţi că nu aveţi cu cine să votaţi: votaţi cu democraţia! Vă rog pe cei care nu mergeţi la vot să mergeţi, votaţi libertatea pentru că miza este uriaşă”. 

La miting au vorbit Andreea Marin, membri ai trupei „Taxi”.

Călin Georgescu a fost catalogat drept o „hologramă”, care ”nu are conţinut, un tub digestiv cu cravată care spune platitudini, care îşi ia un aer de mare înţelept şi care prosteşte lumea”.

ACTUALIZARE 20:15 - De la ora 19:00 au început să vină oamenii, aici, în Piața Universității din București. Sunt în momentul de față 300, poate 350 de oameni. Am văzut mult persoane care se îndreaptă către această zonă. Sunt așteptați să participe câteva mii, transmite Valentin Stan, jurnalist Digi24.

La ora 20:00 vor urca pe scenă mai mulți artiști. Trupa Taxi va cânta, după care va urma trupa Vama, din care face parte și Tudor Chirilă, și vom auzi discursurile mai multor actori, ca Victor Rebengiuc, Oana Pellea, Marius Mnaole sau Șerban Pavlu.

Cu toții au pregătit discursuri pro-europene, pentu că acesta este mesajul acestui protest.

Oamenii își doresc ca România să își continue parcursul european.

Au fost în ultimele săptămâni mai multe evemimente similare în Piața Universității, după ce au fost publicate rezulatele primul tur al alegerilor prezidențiale.

Organizatorii acestui miting descriu scopul evenimentului. „Astăzi, mai mult ca oricând, este esențial să nu ne lăsăm dezbinați, să ne iubim țara dincolo de dezamăgiri și să votăm pentru ca România să poată merge pe drumul progresului, al integrității și al respectului față de drepturile fiecărui cetățean, de pe teritoriul țării sau din diaspora, a spune Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, fondatoare „Dăruiește Viață”.

„La 35 de ani de la Revoluţia care ne-a deschis calea către libertate şi democraţie, România se află într-un moment decisiv. Nici acum nu ştim adevărul despre ce s-a întâmplat atunci, dar ştim că sacrificiul celor care au visat o ţară în care copiii lor să fie liberi a deschis calea unui drum greu, presărat cu multe dezamăgiri, dar şi cu cele mai importante realizări ale societăţii noastre: dreptul de a călători, a se stabili, a învăţa şi a lucra în ţările Europei şi apartenenţa la cea mai mare organizaţie interstatală de securitate. (...) «România SPERĂ» reprezintă strigătul nostru comun pentru protejarea şi consolidarea acestor valori fundamentale. Viitorul copiilor noştri şi direcţia naţiunii stau în balanţa alegerilor din 8 decembrie. (...) Astăzi, mai mult ca oricând, este esenţial să nu ne lăsăm dezbinaţi, să ne iubim ţara dincolo de dezamăgiri şi să votăm pentru ca România să poată merge pe drumul progresului, al integrităţii şi al respectului faţă de drepturile fiecărui cetăţean, de pe teritoriul ţării sau din diaspora”, precizează organizatorii.

 

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Daniel Funeriu: Vreau ca toţi băieţii români, între 18 şi 20 de ani, anual, să facă obligatoriu două luni de pregătire militară

Elena Lasconi îl contrazice pe Nicușor Dan. „Nu am fixat nicio întâlnire. Nu m-a contactat”

Lasconi: Acum o să vină salvatorul. Dacă nu o să fie Crin Antonescu, o să se sacrifice Marcel Ciolacu să candideze la prezidențiale

Funeriu: „Solicit CCR să lase pe Călin Georgescu să candideze. A avut acel scor pentru că nu a avut contracandidați puternici”

Partenerii noștri