Live

Evacuarea pacienților de la Spitalul Foișor, reluată. Expert: „Felul cum a fost aplicată lasă foarte mult de dorit”

Data actualizării: Data publicării:
Pacient evacuat din spitalul Foișor, transformat de autorități în spital COVID. Foto: INQUAM Photos/Alberto Grosescu

Evacuarea Spitalului Foișor, începută aseară, a fost reluată în această dimineață. Unitatea medicală devine, de astăzi, spital COVID, așa că pacienții internați aici fie au fost trimiși acasă, fie au fost transferați către alte spitale. Autoritățile spun că au luat acestă decizie din cauza creșterii alarmante a numărului de cazuri grave de infectare cu SARS-CoV-2 în București. Reprezentanții DSP vor veni în această dimineață la spital, pentru a face noile circuite.

Mai trebuie evacuați 13 pacienți internați în acest spital. 9 dintre ei vor fi duși la alte patru spitale din București sau din țară, iar alți 4 vor fi externați.

O parte a aparținătorilor au ajuns deja la spital. În fața spitalului a ajuns și o ambulanță venită de la Iași.

Reprezentanții DSP sunt așteptați în această dimineață pentru a ridica documentele necesare pentru transformarea unității sanitare în spital COVID. Apoi vor fi puse în funcțiune și circuitele speciale pentru a permite internarea pacienților infectați cu SARS-CoV2.

Situația a fost tensionată aseară, în condițiile în care evacuarea pacienților s-a făcut în grabă. Modul în care s-a desfășurat această operațiune a stârnit critici și din partea rudelor pacienților, a sindicaliștilor din sănătate și a specialiștilor.

Expertul în politici de sănătate publică Ioana Stăncel spune că modul în care s-a făcut transferul pacienților de la Spitalul Foișor în toiul nopții a fost total neinspirat. Ea consideră că decizia de a transforma spitalul într-unul COVID este corectă, însă modul și ora târzie la care au fost făcute transferurile lasă de dorit.

„Decizia este corectă, necesară și în conformitate cu tot ce se face într o stare de alertă. Acum e o boală infecțioasă. Putea să fie un cutremur și atunci un alt spital devenea suport pentru patologia traumatică dată de cutremur”, a explicat ea.

„Felul cum a fost aplicat lasă foarte mult de dorit și pentru mine a fost o dezamăgire. Arată că sistemul sanitar nu era pregătit și nu știa că se pot lua astfel de decizii în stare de alertă. Nu știau ce au de făcut”, a adăugat ea.

Pacienții internați acolo sunt oameni cu nevoie speciale și nu au nevoie și de presiunea psihică pe lângă afecțiunile deja existente, a adăugat ea.

„Pacientul e o persoană cu o nevoie specială medicală. Presiunea psihică e mult mai mare și nu face decât să îngreuneze vindecarea. Acest stres poate declanșa noi patologii de tip cardivascular pe fond de stres sau tulburări metabolice”, a explicat Stăncel.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Master în Toxicologie la UMF Timișoara. Viitorii medici vor învăța cum să trateze pacienții dependenți de droguri

Focar de râie într-un centru de bătrâni din Dolj. Mărturii cutremurătoare despre suferința îndurată de angajați și pacienți deopotrivă

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE a aprobat un tratament mult aşteptat pentru persoanele care suferă de Alzheimer

Vieţile a zeci de copii, prea scumpe pentru stat. Cei cu boli rare au fost trecuți fără milă pe o „listă de așteptare pentru finanțare”

Partenerii noștri