Live

Efectele pandemiei asupra adolescenților, descoperite într-un nou studiu. Cum le-a fost afectat creierul

Data actualizării: Data publicării:
Un studiu recent arată că perioada de izolare din timpul pandemiei Covid-19 ar fi putut determina îmbătrânirea prematura a creierului adolescenților. FOTO: Shutterstock

Oamenii de știință din cadrul Universităţii din Washington au constatat că izolarea din perioada pandemiei de Covid-19 a îmbătrânit prematur creierul adolescenţilor, în special în cazul fetelor. Dezvoltarea creierului fetelor s-a accelerat cu o medie de 4,2 ani, în timp ce creierul băieţilor s-a maturizat mai repede cu 1,4 ani, potrivit studiului. 

Un studiu realizat recent de oameni de știință de la Universitatea din Washington a arătat că pandemia de Covid-19 a provocat anumite schimbări în ceea ce privește dezvoltarea creierului adolescenţilor, ducând la o maturizare accelerată a acestuia, în special în cazul fetelor.

Specialiștii amintesc că aceste schimbări au survenit după ce rutina adolescenților s-a modificat drastic după restricțiile stricte impuse de autorități. Tineri au fost nevoiți să stea mai mult în casă și să facă școala online, interacțiunile sociale fiind astfel limitate.

Efectele carantinei asupra creierului adolescenților

Adolescența reprezintă perioada de tranziție dintre copilărie și viața de adult, fiind o perioadă definită de schimbări. Chiar dacă vorbim despre schimbări fiziologice, emoționale sau schimbări privind mediul social, în adolescență tinerii își definesc personalitatea și își accentuează autonomia. Toate acestea, împreună cu schimbările hormonale accentuează dezechilibrele emoționale care duc adesea la stări de depresie și anxietate. În plus, perioada de carantină a contibuit la amplificarea stărilor de stres, anxietate și depresie, în special în cazul fetelor, spun oamenii de știință.

„Ne gândim la pandemia Covid-19 ca la o criză de sănătate, dar ştim că a produs alte schimbări profunde în viaţa noastră, în special pentru adolescenţi”, a declarat Patricia Kuhl, autorul studiului şi co-director al Institutului pentru învăţare şi ştiinţele creierului de la Universitatea din Washington.

„Odată cu începutul realizării proceselor de maturizare și de creștere organică cerebrală apar și schimbările de comportament în rândul adolescenților. La finalul fiecărui ciclu de an se schimbă elementele din punct de vedere psihoemoțional, iar aici vorbim despre apariția anxietății și a depresiei, care au crescut în rândul adolescenților odată cu apariția procesului prin care au trecut, respectiv efectele pandemiei.”, a declarat pentru Digi24.ro Radu Leca, psiholog.

Ce au descoperit cercetătorii

Cercetătorii au măsurat maturizarea creierului în funcție de grosimea cortexului cerebral care ne permite să realizăm gândirea la nivel înalt, percepția și limbajul și care se subțiază odată cu înaintarea în vârstă. Inițial, oamenii de știință au avut în intenție să urmărească dezvoltarea obișnuită a creierului adolescenților odată cu trecerea anilor, începând cu RMN-urile efectuate pe creierul participanților la studiu, în anul 2018. Ei au planificat apoi o altă scanare în anul 2020, iar în urma acesteia, cercetătorii au concluzionat că pandemia a cauzat o îmbătrânire prematură a creierului adolescenților.

„Am fost cu adevărat surprinşi să constatăm că, în datele post-Covid, grosimea corticală a fost mult mai mică decât ar fi fost de aşteptat din modelele pre-Covid şi am constatat că această grosime mai mică a fost mai pronunţată şi în mult mai multe regiuni ale creierului la femei decât la bărbaţi”, a precizat Neva Corrigan, autor principal al studiului şi cercetător ştiinţific la Institutul pentru învăţare şi ştiinţele creierului de la Universitatea din Washington.

Creierul fetelor, mai afectat decât cel al băieților

Rezultatele studiului au arătat că la 80% dintre participanţi s-a observat, în cazul creierului adolescenților, că acesta s-a subțiat mai repede decât în mod normal. Dezvoltarea creierului fetelor s-a accelerat cu o medie de 4,2 ani, în timp ce creierul băieţilor s-a maturizat mai repede cu 1,4 ani.

„Fetele au suferit mai mult în perioada aceasta, iar creierul lor a fost mai afectat”, a subliniat Neva Corrigan.

„Aici se pune problema de o noțiune simplă: este vorba despre inteligența emoțională. Persoanele cu o inteligența emoțională ridicată, în speță fetele și femeile sunt cele care au suferit profund din toate punctele de vedere în această perioadă. Este cunoscut faptul că persoanele cu o inteligență emoțională crescută sunt cele care suferă intens, mai ales în momentele acelea când sunt obligate să facă ceva. Astfel, în interiorul procesului profund traumatizant al aparițiilor regulilor pandemiei a apărut o deformare a realității”, a mai declarat pentru Digi24.ro Radu Leca, psiholog.

Cercetătorii spun că este puțin probabil ca odată subțiat, cortexul cerebral să se îngroașe din nou, însă procesul ar putea să încetinească odată ce adolescenții revin la o viață socială normală

„Există potențial de recuperare, însă pe de altă parte, este de asemenea posibil ca maturizarea creierului să rămâne accelerată la aceşti adolescenţi", a declarat Patricia Kuhl, autor principal al studiului.

Editor : Ș.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vlad Voiculescu îl dă în judecată pe Mircea Geoană

Cercetătorii au descoperit cauza fenomenului misterios al craterelor explozive din Siberia. „Un semn terifiant că Arctica se schimbă”

Orașul unde aerul este atât de poluat încât jumătate dintre locuitori cer ajutor medical

Prudență la cumpărarea cadourilor de Sărbători. O soluție: vânătoare de promoţii (Studiu)

Partenerii noștri