Profesori de drept din București și Cluj susțin protestul magistraților și cer corectarea de urgență a legilor justiției
Profesori de la facultățile de Drept din București și Cluj se declară solidari protestului magistraților și acuză modificările din ultimii doi ani la legile justiției și codurile penale. „Considerăm că aceste măsuri legislative trebuie înlăturate de urgență”, se arată într-o scrisoare a profesorilor de la Universitatea din București. În plus, Facultatea de Drept a UBB Cluj-Napoca consideră că „toate aceste modificări creează aparența unui demers menit să subordoneze Ministerul Public unor interese care nu au nimic comun cu funcționarea sa într-un stat de drept”.
Poziția profesorilor de la Facultatea de Drept de la Universitatea din București față de ultimele modificări legislative din domeniul justiției:
„În temeiul misiunii lor de a contribui la statornicirea spiritului de dreptate, cadrele didactice ale Facultății de Drept a Universității din București, semnatare ale prezentului comunicat, reafirmă că independența magistraților este un element fără de care statul de drept nu poate exista, că orice reglementări care creează mecanisme directe sau indirecte de subordonare a magistraților sunt neconstituționale, fiind incompatibile cu armătura principiilor care susțin edificiul constituțional al unui stat modern, european.
Este de datoria juriștilor care cred că fără un stat de drept este risipită strădania înaintașilor de a construi o Românie întemeiată pe valorile europene ale libertății și egalității să contribuie prin cunoștințele și buna lor credință la apărarea independenței magistraților și a principiilor de drept pe care acțiunile politice le pun în pericol. În acest scop, ne exprimăm solidaritatea cu judecătorii și procurorii care își apără statutul constituțional și astfel dovedesc că magistratura și școlile de drept nu sunt accesorii inutile.
Constatăm că „reformele” introduse în ultimii doi ani privind administrarea și punerea în aplicare a justiției, între care se înscrie, din păcate, și OUG nr. 7/2019, au dezechilibrat mecanismele prin care justiția poate funcționa în mod prompt, competent și eficient, după cum a fost semnalat atât de către instituțiile vizate - instanțe de judecată, parchete și CSM, cât și de către Parlamentul European, Comisia Europeană (inclusiv în cadrul MCV), Comisia de la Veneția și GRECO. Considerăm că aceste măsuri legislative trebuie înlăturate de urgență – inclusiv prin abrogarea OUG nr. 7/2019 – în vederea salvgardării valorilor statului de drept și protecției drepturilor fundamentale ale cetățenilor împotriva corupției, arbitrariului și ingerinței politice în independența magistraților.
Prof. univ. dr. Flavius A. Baias
Prof. univ. dr. Simona Gherghina
Prof. univ. dr. Răzvan Dincă
Conf. univ. dr. Claudiu-Paul Buglea
Lect. univ. dr. Andra-Roxana Trandafir
Lect. univ. dr. Daniela-Anca Deteșeanu
Prof. univ.dr. Romeo Radu Popescu
Conf.univ.dr. Adriana Almășan
Conf.univ.dr. Alexandru Sorin Ciobanu
Prof. univ.dr. Marieta Avram
Prof.univ.dr. Simina Tănăsescu
Prof.univ.dr. Ștefan Deaconu
Lect.univ.dr. Doru Trăilă
Conf.univ.dr. Mirela Stancu
Conf.univ.dr. Radu Rizoiu
Lect.univ.dr. Mihaela Augustina Dumitrașcu
Lect.univ.dr. Paul Pop
Prof.univ.dr. Marian Nicolae
Lect.univ.dr. Raluca Mocanu
Lect. univ. dr. Liviu Zidaru
Prof. univ. dr. Lucian Mihai
Conf. univ. dr. George-Alexandru Ilie
Asist. univ. dr. Vladimir Diaconiță
Prof. univ. dr. Valeriu Stoica”
Citește și
Controversata OUG 13 ar putea intra curând în vigoare. CCR dezbate pe 28 martie OUG 14/2017
Protestele magistraților se extind în mai mult de jumătate de țară
Facultatea de Drept din Cluj: Dezaprobăm modalitatea de adoptare a OUG 7/2019 și unele dintre dispozițiile ei
De asemenea, Facultatea de Drept de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca „își exprimă dezaprobarea cu privire la modalitatea de adoptare și la unele dintre dispozițiile recentei Ordonanțe de Urgență nr.7/2019”, pe care o consideră „de natură să aducă atingere independenței magistraților și normalei funcționări a sistemului judiciar”.
În plus, ei spun că prin scoaterea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție de sub autoritatea procurorului general se aduce atingere principiului constituțional al controlului ierarhic ce guvernează activitatea Ministerului Public.
Comunicatul profesorilor clujeni:
„Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai își exprimă dezaprobarea cu privire la modalitatea de adoptare și la unele dintre dispozițiile recentei Ordonanțe de Urgență nr.7/2019, de natură să aducă atingere independenței magistraților și normalei funcționări a sistemului judiciar.
Avem în vedere în acest context: prevederile prin care se încearcă scoaterea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție de sub autoritatea procurorului general (art.14 pct.4 din Ordonanță), aducându-se atingere principiului constituțional al controlului ierarhic ce guvernează activitatea Ministerului Public; dispozițiile lipsite de previzibilitate referitoare la excluderea din magistratură pe motivul neîndeplinirii condiției privind buna reputație, dacă se apreciază că nu se impune menținerea în funcție; lipsirea secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii de prerogativa avizării propunerilor de numire în funcțiile de conducere de la vârful ierarhiei Ministerului Public și conferirea acestei prerogative Plenului CSM, în cadrul căruia procurorii reprezintă o minoritate; prevederea potrivit căreia funcțiile de conducere în Ministerul Public pot fi exercitate și de către judecători care au exercitat cândva funcția de procuror, contrar principiului separării carierelor judiciare.
Nu în ultimul rând, este de semnalat riscul producerii unor blocaje instituționale prin aplicarea dispozițiilor art.17 din Ordonanță, care prevăd încetarea tuturor detașărilor în funcții de conducere în cadrul structurilor de vârf ale Ministerului public în termen de 45 de zile, interval în care nu este tehnic posibilă derularea unor proceduri de concurs pentru ocuparea respectivelor poziții.
Toate aceste modificări creează aparența unui demers menit să subordoneze Ministerul Public unor interese care nu au nimic comun cu funcționarea sa într-un stat de drept, să rezolve conflicte personale între deținătorii vremelnici ai unor funcții de conducere și, ceea ce este mult mai grav, să creeze premise pentru exercitarea de presiuni asupra judecătorilor și procurorilor în legătură cu instrumentarea unor cauze.
De aceea, Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai își exprimă deplina solidaritate cu membrii corpului magistraților, judecători și procurori, și apreciază că singura soluție pentru ieșirea din situația creată o reprezintă abrogarea neîntârziată a dispozițiilor menționate din cuprinsul Ordonanței de urgență nr.7/2019.”
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News