Live

Începe şcoala. Cum îi pregătim psihologic pe copii

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

După trei luni de vacanţă, copiii din sistemul public de învăţământ încep de săptămâna viitoare şcoala. Recomandarea specialiştilor este ca în această ultimă săptămână liberă, părinţii să îi pregătească pe cei mici pentru perioada şcolară, în special pe cei care merg pentru prima dată.

Emoţiile primei zi de şcoală pot fi puternice pentru un copil şi se pot manifesta prin insomnie, stres sau anxietate. Reintrarea la ritmul şcolar poate fi dificilă pentru cei mici, mai ales după vacanţa mare.

Pregătirea pentru şcoală trebuie făcută nu cu o oră sau cu câteva ore înainte, nu cu o zi înainte, fără a determina propriului nostru copil nişte anxietăţi „vai ce rău va fi la şcoală”. Trebuie să crească această încredere în propriile forţe, trebuie să-i mărească copilului câmpul de iniţiativă”, spune Mihaela Săhlean, psiholog.

Părinţii şi bunicii au metodele lor.

„Am început deja să îl trezesc un pic mai devreme, pentru că se trezeşte foarte târziu, la ora 10, uneori şi după ora 10. Azi, de exemplu, am revenit la ora 9, de mâine, la 8 şi jumătate şi tot aşa până în ziua respectiva ca să putem să-l trezim, altfel nu se poate”, spune o bunică.

„Chiar azi îi spuneam că la şcoală merg copiii mai mari, nu cei de grădiniţă, cei de grădiniţă sunt mai mici şi trebuie să înveţe lucruri noi. E foarte fericit şi abia aşteaptă”, declară un tată.

„Începem să recapitulăm, să mai scriem, să mai facem socoteli, să intre in ritm, dacă începe dintr-odată, e mai greu”, dezvăluie un bunic.

Alimentaţia constituie şi ea un factor important.

„Din punct de vedere alimentar, trebuie să mergem pe alimente care conţin mult magneziu, care le dau o relaxare nervoasă în mod natural. Orezul, pilafurile cu un pic de carne de pasăre, în special curcanul conţine precursor de serotonină, hormonul care ne dă stare de bine. Încercăm seara să le dăm lactate, ca să aibă un somn liniştit”, este sfatul Lygiei Alexandrescu, nutriționist.

Anul şcolar în sistemul public începe luni, 9 septembrie.

Structura anului școlar 2019-2020. Ce schimbări majore au fost aplicate

Semestrul I va începe la 9 septembrie şi se va încheia în 20 decembrie 2019, iar semestrul al II-lea va începe în data de 13 ianuarie şi se va încheia la 12 iunie 2020, cursurile fiind dispuse pe durata a 35 de săptămâni.

Practic, dispare vacanța intersemestrială de o săptămână, care era dată, în anii trecuți, la începutul lunii februarie, pentru că semestrul I se încheie acum odată cu vacanța de iarnă.

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a - în data de 5 iunie 2020.

Pentru clasele din învăţământul liceal - filiera tehnologică, cu excepţia claselor mai sus-menţionate, şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are 37 de săptămâni de cursuri.

Când sunt vacanțele elevilor în anul școlar 2019-2020

Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate astfel:

* vacanţa de iarnă: 21 decembrie 2019 - 12 ianuarie 2020;

vacanţa de primăvară: 4 aprilie - 21 aprilie 2020;

* vacanţa de vară: 13 iunie - data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului şcolar 2020 - 2021.

Clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 26 octombrie - 3 noiembrie 2019.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”V-am atins mașina?” O doamnă care a mers la el plângând, în parcarea unui supermarket, l-a lăsat ”mască”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Când vor avea elevii săptămâna de vacanță din februarie 2023. Fiecare județ a anunțat perioada decisă

Vacanța din februarie nu va mai fi în același timp pentru toți elevii. Explicațiile ministrului Sorin Cîmpeanu

Noua structură a anului școlar. Se renunță la semestre și trimestre și se introduce un sistem cu 5 module și 5 vacanțe

Urmează 15 săptămâni consecutive de cursuri. Elevii cer vacanță inter-semestrială, profesorii se așteaptă la o perioadă epuizantă

Partenerii noștri