Live

Grevă în Educaţie. Ministerul anunţă că lucrează la promisiunile făcute profesorilor. Sindicatele le resping: Nu suntem asistați social

Data publicării:
Ministerul Educaţiei anunță că lucrează la actele care să permită salarizarea personalului nedidactic conform cu grilele din legislaţie. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Ministerul Educaţiei anunţă, luni, că se lucrează la actele normative care să permită salarizarea personalului nedidactic conform cu grilele din legislaţie, care ar însemna o creştere de 9%. De asemenea, se vor acorda stimulente pentru profesorii debutanţi şi pentru cei din zone defavorizate.

Ministerul Educaţiei anunţă, luni, că, în urma discuţiei din data de 21 mai 2023, desfăşurată la Palatul Victoria, la care au participat Premierul României Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, reprezentanţi ai Executivului şi liderii federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământ, s-au luat mai multe decizii. 

”Ministerul Educaţiei împreună cu Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene au început demersurile pentru elaborarea actelor normative care să creeze cadrul legal pentru salarizarea întregului personal nedidactic din învăţământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022”, anunţă Ministerul Educaţiei, într-un comunicat de presă. 

Citește și: Azi e prima zi de grevă generală în școli, după două rânduri de negocieri eșuate

Potrivit docimentului citat, din analiza Ministerului Educaţiei, aceasta înseamnă o creştere de circa 9% a salariului şi un impact bugetar estimat la  90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învăţământul preuniversitar şi 10.000 din învăţământul superior, notează News.ro.

De asemenea, se ucrează la:

  • acordarea unui bonus pentru profesorii debutanţi;
  • acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadraţi în unităţi de învăţământ din zone defavorizate.

”Menţionăm că acordarea unor stimulente financiare pentru cadrele didactice care îşi desfăşoară activitatea în unităţi de învăţământ din zone defavorizate este unul dintre obiectivele cuprinse în proiectul Legii învăţământului preuniversitar, care se află, astăzi, la vot, în plenul Senatului României. Reiterăm faptul că educaţia reprezintă o prioritate naţională pentru partidele aflate în actuala Coaliţie de guvernare”, a mai transmis Ministerul Educaţiei.

Luni este prima zi de grevă generală în sistemul de educaţie din România. Sindicatele au anunţat declanşarea grevei săptămâna trecută şi au avut două runde de negocieri cu reprezentanţii Guvernului, care nu s-au încheiat cu un acord. 

În total, potrivit sindicatelor, vor protesta peste 150.000 de cadre didactice, cărora li se va alătura şi personalul nedidactic din şcoli. De la ora 11.00 la 13.00 va fi organizată grevă de avertisment şi în învăţământul superior.

Federaţiile din educaţie: Guvernul trebuie să găsească soluţii pentru problemele din educaţie

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“, în numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, au respins ieri, 21 mai 2023, așa-zisa ofertă a Guvernului României. 

NU avem nevoie de ajutoare sociale! 

NU suntem asistați social!

AVEM nevoie de salarii decente! 

NU am decis să facem grevă peste noapte! 

NU facem jocuri politice! 

ESTE greva oamenilor școlii, este greva celor peste 200.000 de angajați din învățământ, care s-au săturat de nepăsarea guvernanţilor. Este greva celor care spun răspicat: AȘA NU SE MAI POATE!

ACUM, mai mult ca oricând, este important să dăm dăvadă de unitate. Le mulţumim pentru susţinere şi înţelegere părinţilor şi elevilor!

Atenție, însă, la manipulările și dezinformările de pe rețelele sociale și cele care apar în spaţiul public pe anumite site-uri! Facem apel atât la jurnalişti, cât şi la membrii de sindicat să verifice informațiile la nivelul organizațiilor sindicatele teritoriale sau la federaţiile reprezentative din învăţământ!

De aproape doi ani tragem semnale de alarmă, organizăm acțiuni de protest. Din anul 2021 și până în prezent, când s-a luat decizia declanșării grevei, am avut următoarele acțiuni de protest:

  • 6 decembrie 2021 – am depus la Registratura Guvernului 163.000 de petiții ale angajaților din învățământ prin care aceștia au solicitat majorarea în regim de urgență a salariilor;
  • 20 – 22 decembrie 2021 – am pichetat sediul Guvernului României;
  • 13 ianuarie 2022 – am pichetat sediul Guvernului României;
  • 19 ianuarie 2022 – am organizat o grevă de avertisment de două ore;
  • 25 mai 2022 – am organizat un miting de protest în Piața Victoriei; 
  • 1 februarie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
  • 21 februarie 2023 – am anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, că vom declanșa greva generală; 
  • 29 martie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
  • 25 – 26 aprilie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
  • 10 mai 2023 – am organizat un marș de protest la care au participat peste 15.000 de angajați din învățământ;
  • 17 mai 2023 am organizat o grevă de avertisment de două ore. 

Atenţionăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluționarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învățământ şi nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariaţii din educaţie sunt hotărâți ca, în paralel cu greva generală,să iasă masiv în stradă“, se arată în cominicatul de presă al Federaţiilor din educaţie.

Citește și: Haos în prima zi de grevă generală, nimeni nu știe sigur unde și dacă se fac ore. Care este atmosfera în școli

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atac armat la o școală din Croația. O fetiță de 7 ani a fost ucisă, alte șase persoane au fost rănite

Moș Crăciun, folosit ca amenințare în educația copiilor. Ce spun psihologii despre metoda la care apelează părinții înainte de Crăciun

Elevii din ciclul preuniversitar pot promova doi ani de studiu într-unul, sub anumite condiții. Anunţul Ministerului Educaţiei

Românii din Cernăuți cer ajutorul Executivului de la București, pe fondul modificărilor din sistemul de învăţământ ucrainean

Partenerii noștri