Live

Evaluare Națională 2021. Elevii sunt debusolați și se așteaptă la rezultate dezastruoase

Data actualizării: Data publicării:
Elevii se așteaptă ca rezultatele la Evaluarea Națională 2021 să fie dezastruoase Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Patru luni şi jumătate, atât a mai rămas până când elevii de gimnaziu vor susţine primul examen important din viaţa lor. Însă testarea după modelul PISA se dovedeşte o problemă cu multe necunoscute pentru copii, profesori şi părinţi deopotrivă. Pe de-o parte, o astfel de examinare după standarde internaţionale este binevenită, spun profesorii. Doar că elevii ar fi avut nevoie şi de pregătire pe măsură. În timp ce părinţii se tem că subiectele sunt complicat de rezolvat în două ore, elevii sunt dezarmaţi şi se aşteaptă la rezultate dezastruoase.

Se anunță o vară de foc pentru elevii care vor susţine, în iunie, Evaluarea Naţională. Mai sunt patru luni, însă copiii nu ştiu nici acum ce să înveţe. Manualele nu urmăresc programa de examen, iar profesorii nu ştiu ce să le predea.

„Poate că ar fi mai bine ca acum, pe semestrul 2, orele pe care le vom desfășura, sperăm, în sistem face to face să aibă și o pondere importantă de recapitulare, fixare a noțiunilor. Această generație nu a avut manuale pe bancă la începutul anului școlar în niciunul dintre anii pe care i-au parcurs în școală. Cred că este obligatoriu, cât de rapid, Ministerul să ne comunice ce avem de făcut, care este materia pe care trebuie să o parcurgem, dacă vom avea sau nu la dispoziție acest buget de ore remediale și cât de repede, apariția testelor de antrenament”, spune Ioana Neacșu, profesor de matematică.

Ce subiecte ar putea fi dificile la limba română

Chiar dacă matematica dă, în general, bătăi de cap la examen, anul acesta, subiectele de la română sunt cele complicate, cred atât profesorii, cât şi părinţii.

„Subiectele pe care le avem acum, modelul oficial de acum este diferit de subiectele din anii trecuți. Sunt multe subiecte care ar putea fi dificile: explicarea semnificației figurilor de stil, subiectele de gramatică, de exemplu, propozițiile subordonate, identificarea valorilor morfologice. Unele dintre aceste subiecte, de exemplu pronumele și adjectivele pronominale, ar fi trebuit predate în semestrul al II-lea din clasa a VII-a. La literatură, nu cred că este înțelept să eliminăm conținuturi”, spune Cristina Tunegaru, profesor de limbă română.

Când sunt așteptate modelele de subiecte

Părinţii se tem că, dacă nu vor apărea cât mai repede testele de antrenament pentru examen, elevii vor fi puşi în faţa faptului împlinit la examen.

„Vorbim de o programă schimbată. Copiii nu sunt pregătiți. Sunt profesori care au spus că nu au reușit să le rezolve în două ore. Ni s-a promis că vor fi niște subiecte cu cerințe foarte clare, astfel încât să nu-i încurce. Ni s-a promis că până pe data de 8 februarie, la începutul semestrului, vom avea programa gata pentru evaluările pentru aceste examene și că în maximum o săptămână vom avea și testele de antrenament”, a declarat pentru Digi24 Iulian Cristache, de la Federația Națională a Asociațiilor de Părinți.

Şi Consiliul Naţional al Elevilor a cerut Ministerului predictibilitate în faţa marii testări.

„Am solicitat ca anul acesta să fie organizate simulările naționale, pentru a ne asigura că rezultatele vor fi cât se poate de puțin dezastruoase în acest an la cele două examene naționale, la BAC și la Evaluarea Națională. Important este să avem cât mai multe măsuri de pregătire. E un deznodământ aproape inevitabil ținând cont de modul în care a avut loc actul educațional în ultimele luni”, a spus Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Ce promite Ministerul Educației

Calendarul marilor examene va fi respectat, iar programa adaptată realităţii ultimului an, spune ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

„Este absolut obligatoriu să adaptăm și tematica de examen. Această adaptare trebuie să fie făcută într-o manieră cât mai inteligentă: a se elimina din tematica de examen lucrurile mai puțin importante, deci este o pierdere planificată, asumată, dar este o decizie corectă”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu la Digi24.

Pe 22 iunie candidaţii vor susţine proba scrisă la Limba şi literatura română, iar pe 24 iunie, la Matematică.

 

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce date propune Ministerul Educației pentru simulările la Evaluarea Națională și Bacalaureat 2025. Ligia Deca cere opinia părinților

58% dintre elevii din România ating cel puţin nivelul 3 de competenţă. Fetele, mai creative decât băieții (Rezultate PISA)

Primele studii privind neparticiparea elevilor la Evaluarea Națională și Bacalaureat. Ministerul Educației anunță măsuri

Șocul pe care strategii NATO l-au avut când au simulat un război cu Rusia. Ben Hodges: „Avem zero experiență în această privință”

Partenerii noștri