Șocul pe care strategii NATO l-au avut când au simulat un război cu Rusia. Ben Hodges: „Avem zero experiență în această privință”
NATO și SUA au multe lecții de învățat de pe urma războiului din Ucraina, iar armatele Alianței Nord-Atlantice trebuie să-și învețe trupele să lupte într-un mediu de luptă plin de mine, bruiaj electronic și drone capabile să descopere rapid țintele și să dirijeze focul tot mai precis al artileriei, a declarat generalul american în rezervă, Ben Hodges, fost comandant al trupelor americane în Europa. De asemenea, când strategii Alianței au inclus recent în scenariile jocurilor de război („wargaming”) date actualizate despre armata rusă, au avut un veritabil șoc. „Forțele noastre nu au operat niciodată într-un câmp de luptă înțesat de drone”, iar trupele NATO au, de asemenea, „zero experiență” când vine vorba de făcut „față unor câmpuri dense de mine”, a atras atenția Hodges.
„Cred că a existat o anumită aroganță - o aroganță nevinovată, dar totuși aroganță - care s-a bazat pe ideea că, gata, de acum îi învățăm noi pe ucraineni cum să lupte când, în realitate, ei au zeci de mii de militari care deja luptă de zece ani, în vreme ce noi, vesticii, avem zero experiență în purtarea unui astfel de război la un asemenea nivel”, a explicat Ben Hodges într-un interviu acordat online și publicat pe Youtube.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Fostul comandant al trupelor SUA în Europa a povestit că, până recent, simulările Alianței în așa-numitele „wargames” („jocuri de război”), desfășurate la baza NATO de la Hohenfels din Germania, nu luau în considerare detalii precum câmpurile de mine, războiul electronic intens ori prezența dronelor pe câmpul de luptă. Acest lucru s-a schimbat odată cu declanșarea războiului din Ucraina.
„Am acordat OPFOR (de la Opposing Force - forțele inamice NATO din scenariile de război) capacități de război electronic, drone și piese de artilerie clasică și reactivă (Katiușe) de care dispuneau rușii în 2015-2016”, a spus Ben Hodges.
„O, Doamne, asta a schimbat complet datele. Când unitățile noastre se antrenează acolo, în primele 10 zile sunt pur și simplu făcute praf, până când învață cum să se descurce într-un astfel de mediu”.
Generalul american nu a detaliat în ce fel au fost schimbate „complet datele” dar a precizat că generalul Mark Milley (fostul șef al Pentagonului până în octombrie 2023) „a văzut și a decis să schimbe complet întregul sistem de antrenament al trupelor SUA, în baza lecțiilor învățate în Ucraina”.
„După Războiul Rece am pierdut mult din această știință”
În aceste condiții s-a ajuns la situația paradoxală în care soldații ucraineni sunt antrenați de NATO să lupte într-un război complet diferit de tacticile învățate până acum în academiile militare vestice și în care, de fapt, țările Alianței sunt complet lipsite de experiență.
„Forțele noastre nu au operat niciodată într-un câmp de luptă plin de drone. Nu avem nicio experiență într-un război în care trebuie să facem față unor câmpuri dense de mine Avem zero experiență în această privință”, a spus Hodges.
Războiul din Ucraina e astfel complet diferit de restul războaielor în care SUA ori trupele NATO au fost până acum implicate după terminarea Războiului Rece cu fosta Uniune Sovietică.
Forțele americane au de pildă o experiență de luptă de pe urma războaielor din Irak și Afganistan, caracterizate mai degrabă prin lupte la scară mică, împotriva unor unități mici de insurgenți ori talibani, lipsiți de echipamente sofisticate ori armament greu. În schimb, o brigadă rusă de tancuri dispune de artilerie, drone, echipamente de bruiaj etc. - o putere de foc considerabil mai mare decât o grupă de talibani înarmați cu un aruncător de grenade și câteva Kalașnikovuri.
În plus, militarii ucraineni au fost antrenați de NATO în tactici nu foarte utile în războiul static de tranșee adaptat însă tehnologiei secolului XXI. Generalul-locotenent Hodges povestește cum un ofițer ucrainean i-a spus că militarii Kievului sunt antrenați în „luptă urbană”, deși frontul din Ucraina se caracterizează mai degrabă prin „niște șiruri de copaci între care ai teren plat”.
De asemenea, doctrina SUA - ale cărei trupe sunt „instruite” să aștepte cuminți până vine aviația care dă senzația - nu funcționează într-un război în care ambele armate (rusă și ucraineană) se află practic la paritate din punct de vedere tehnologic și încă dispun de sisteme antiaeriene redutabile, care fac extrem de dificilă folosirea aviației fără a risca pierderi semnificative.
Iar SUA și NATO trebuie să reînvețe vechile tactici din perioada când se pregătea de un război la scară largă cu fosta Uniune Sovietică.
„Dacă nu ai apacitatea de a opera într-un mediu ostil în care dacă folosești un echipament de comunicații care nu e sigur (stație radio fără salt în frecvență, de exemplu), atunci așteaptă-te să fi bruiat, descoperit, luat la țintă și bombardat”, a spus Hodges. „După războiul rece, am pierdut mult din această știință”.
„Voi habar nu aveți ce se întâmplă aici”
Generalul-locotenent american în rezervă a sugerat și o posibilă explicație pentru eșecul contraofensivei ucrainene din această vară.
Strategii militari apelează la simulări pe calculator de tip „Jocuri de război” („Wargaming”), o etapă obligatorie în procesul de planificare a unei bătălii. Aceste jocuri se bazează pe un model matematic în care, în funcție de „input” (număr unități, capacitate de foc, putere de luptă etc.), se poate estima rezultatul unei lupte.
„Au existat 8 scenarii diferite de jocuri de război care au fost rulate înaintea începerii contraofensivei terestre ucrainene”, a spus Ben Hodges. „Nu știu precis - evident că vorbim despre niște informații clasificate - dar s-au rulat 8 scenarii, iar oamenii sunt acum surprinși că lucrurile nu au ieșit prea bine. Asta arată că ori avem o problemă legată de execuție (a planului) ori - mai degrabă - legată de simulare. Am plecat de la niște presupuneri greșite”, a spus Ben Hodges.
Generalul american aspus că nu vrea să fie „prea critic” și a precizat că detaliile rămân secrete și că el nu a făcut parte din echipa de strategi care au studiat jocurile de război, dar a insistat că într-o astfel de situație trebuie „să te asiguri că pleci de la presupuneri corecte și că nu excluzi anumite posibilități”.
„Cred că frustrarea generalului Zalujnîi (Valeri Zalujnîi, șeful armatei ucrainene) legată de noi, după criticile aduse contraofensivei terestre din vară sună ceva de genul «Voi habar nu aveți ce se întâmplă aici». Și cred că are dreptate”, a spus Ben Hodges. „Noi (NATO) nu am trimite niciun soldat american, britanic sau aliat într-un astfel de mediu până nu obținem superioritate aeriană deplină și până nu reușim să deminăm mai mulți kilometri cu ajutorul echipamentelor speciale”.
Editor : Mihnea Lazăr
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News