Live

Video Discurs marcant al unei absolvente de liceu: Școala a devenit o sursă de frustrare și dezamăgire. M-a învățat să mă conformez, să mint

Data actualizării: Data publicării:
Foto: captură video Digi24

Discurs impresionant la festivitatea de absolvire organizată la cel mai mare liceu din județul Arad. Într-o sală plină de oficialități, profesori și elevi, șefa de promoție a mărturisit în fața audienței că este dezamagită de experiența avută în școală și a taxat dur sistemul românesc de educație.

Iulia Cociuba: „Școala a devenit o sursă de frustrare și dezamăgire pentru mulți dintre noi. Ce m-a învățat școala? Să mă conformez, să mint, să-mi șterg cu buretele personalitatea și să mă ascund în spatele unor standarde absurde. Școala a devenit un loc unde performanțele noastre sunt atribuite meritelor instituției și profesorilor, iar eșecurile ne sunt puse în cârcă. Am avut parte de un sistem care ne-a învățat mai degrabă cum e să fim superficiali și ipocriți, decât să ne dezvoltăm etic și moral”.

Discursul Iuliei Cociuba s-a viralizat rapid pe internet. Tânăra speră că a fost luată în serios și că poate se va schimba ceva.

Iulia Cociuba: „A fost ca o ultimă dorință, înainte să plec de la liceu, să spun exact ce simt și ce cred, fără să treacă prin filtrul cuiva. Adică, fără să fie cenzurat”.

Mesajul tinerei a provocat emoții în sală.

-„Foarte multă emoție în sală, în mine, în Iulia, în toată lumea, cred, mai ales când a început să spună, m-am uitat la doamna dirigintă, care se uita în jur și nu știa ce să creadă. M-am uitat la doamna director, care se uita în jos și nu știa ce să creadă. A fost un moment foarte wow”.

Părinții fetei sunt mândri că tânăra a avut curajul de a vorbi deschis.

Mama Iuliei Cociuba: „Este un copil cu o personalitate foarte puternică, întotdeauna și-a susținut punctul de vedere și eu ca mamă sunt foarte mândră că a putut să spună ce gândește și ce simte”.

Tatăl Iuliei Cociuba: „Noi nu am avut ocazia să facem asta. Gândim exact la fel ca și copilul, doar că n-am avut niciodată ocazia să o spunem”.

Profesorii nu se așteptau la un astfel de discurs din partea șefei de promoție.

Veniamin Iga, director adjunct Liceul Mihai Viteazu Ineu: „Am fost surprinși, și nu doar eu, ci și ceilalți colegi. Și nu doar colegii, ci și o mare parte dintre cei care au fost prezenți acolo”.

Tânăra, care s-a înscris deja la 3 facultăți, speră ca discursul ei să schime ceva în sistem, măcar pentru generațiile viitoare.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Scandal în timpul meciului: ”Dacă nu ștergi, te bat”. VIDEO Scene incredibile în Giulești: ”Luați-l pe ăsta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Situație aberantă într-o școală din Timiș. Deși există o clădire nouă, elevii fac și astăzi cursurile în module. „Este total absurd!”

Amenzi de 10.000 de euro și repetarea anului pentru elevii care iau notă mică la purtare. O nouă lege din Italia amintește de Mussolini

Polițiștii au descoperit 650 de tone de deșeuri periculoase în Arad: tonere, imprimante și resturi de plastic ambalate în saci de rafie

Elevii au abonament gratuit la metrou până în 2025. Nu mai este nevoie de încarcare lunară a abonamentului

Partenerii noștri