Cum se face testul de salivă? Câțiva copii fac o demonstrație practică - VIDEO
Testele pe bază de salivă vor ajunge în școli în această săptămână. Există posibilitatea ca elevii să se testeze și acasă, cu ajutorul părinților. Decizia va fi luată de fiecare școală sau grădiniță în parte. Această veste nu a fost primită însă cu brațele deshise de către adulți, care nu sunt siguri de procedură. Mai exact, nu știu exact cum se administrează aceste teste.
Autoritățile susțin că astfel de testări pot fi făcute chiar de către copii, cu o minimă instruire și supraveghere, pentru că în realitate, testul de salivă nu este deloc complicat. Chiar și un elev de clasă primară și-l poate face singur. Important este ca înainte un adult să îi arate pașii. Iată cât de ușor este să se testeze singuri:
„Superman challenge” face noi victime în țară. Ce este și care pot fi consecințele
Numărul profesorilor pensionari la catedră, în creștere în ultimii ani
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Primarul din Constanța cere controale în 5 școli, pentru a verifica vizele de flotant
Cum învață zeci de copii din Gorj în săli de clasă cu calorifere reci
Scandal în Gorj, după ce un primar a suspendat transportul elevilor cu microbuzele școlare
Propunere a Ministerului: Elevii să-și schimbe locul în bancă în fiecare modul școlar
Situație aberantă într-o școală din Timiș. Deși există o clădire nouă, elevii fac cursuri în module
Deca, despre „camera de detenție”: E un spațiu în care și până acum școlile îi puteau separa pe cei care deranjează ora de colegii lor
Peste 9 milioane de teste pe bază de salivă ar putea ajunge în școli miercuri. Fiecare copil va fi testat de două ori pe săptămână, acasă sau la școală.
„Școala decide dacă are condiții și disponibilitate pentru testare în școală, dacă nu, testele vor fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinților sau a reprezentanților legali. Rezultatul va putea fi trimis în scris sau pe e-mail dirigintelui sau învățătorului”, a anunțat Sorin Cîmpeanu, ministrul educației.
Unii părinți sunt reticenți la ideea ca elevii să-și facă singuri testul:
„Normal este să se facă la școală. Noi am avut Covid și am făcut multe teste, care nu au ieșit pozitive din prima”, spune o femeie.
„Da, este un test non-invaziv până la urmă, nu știu cât de corect o să se facă dacă se lasă la latitudinea copiilor. Ei se pot juca și se poate face un test greșit”, este de părere un bărbat.
„Nu este un act medical și din acest punct de vedere, ele pot fi efectuate oriunde. Nefiind un act medical, el trebuie verificat și validat printr-un alt test, PCR sau antigen”, răspunde acestor temeri ministrul interimar al sănătății, Cseke Attila.
Cum se procedează în alte țări
În unele țări din Occident, testele de salivă în școli sunt o realitate de multă vreme. Germania a început chiar din primăvară. A fost motivul pentru care unitățile de învățământ au rămas, în mare parte, deschise.
Statele Unite și Marea Britanie au introdus și ele testele rapide pentru elevi din această toamnă.
Iar în Israel, elevii din clasele în care a apărut un caz de COVID-19 nu mai intră în izolare la domiciu. În schimb, fiecare copil face câte un test rapid pe zi timp de o săptămână. Testele sunt oferite gratuit de autorități.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News