Video Testele de salivă se vor putea face de către părinți acasă. Școala va decide dacă dorește și are condiții pentru a testa elevii

Data actualizării: Data publicării:
test de saliva prelevat în scoala unui elev mic
9 milioane de teste de salivă sunt necesare pentru testarea în școli într-o săptămână, spune ministrul Sorin Cîmpeanu Foto: Profimedia Images

Testele de salivă care ar urma să li se facă elevilor pentru depistarea unei eventuale îmbolnăviri de COVID vor putea fi administrate de părinți la domiciliu sau de către școlile care au condiții și care doresc acest lucru, însă în cazul testării la școală va fi nevoie de acordul părinților, a anunțat joi ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul educației a făcut o serie de precizări, într-o conferință de presă, în legătură cu procedura de testare și de raportare a testelor pozitive. 

Astfel,  dacă testul de salivă este pozitiv, se face și testul PCR, iar elevul va prezenta la școală rezultatul acestuia: dacă este negativ, va continua să vină la școală.

Dacă nu se face testul PCR, în cazul în care testul de salivă este pozitiv, sau dacă testul PCR este și el pozitiv, atunci elevul rămâne la domiciliu 14 zile.

Școala este cea care va decide dacă testarea elevilor se va face în instituția de învățământ sau va fi făcută de către părinți, acasă. Rezultatul va fi trimis în scris sau pe email dirigintelui sau învăţătorului sau persoanei desemnate în şcoală pentru aceasta.

„Atunci când există dorinţa colegilor cadre didactice pentru a fi administrate în şcoală, este nevoie şi de acordul părinţilor. Acesta va fi exprimat printr-un formular, care va fi elaborat de Ministerul Sănătăţii”, a anunțat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Testele vor fi distribuite elevilor și rămân la ei

„E posibil ca în ziua de vineri, fiecărui elev să i se pună la dispoziţie două teste pentru săptămâna următoare. Dacă părinţii decid să le facă acasă, nu e nevoie de acordul lor. Dacă profesorii consideră că poate fi făcută testarea în şcoală, copilul merge cu testele pentru a fi administrate în şcoală. Testele vor fi la copii”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Toți elevii, preșcolarii, profesorii, învățătorii și angajații din școli, inclusiv personalul nedidactic, vor face teste de salivă de două ori pe săptămână, gratuit, probabil începând cu 21 noiembrie, anunța la începutul lunii, la Digi24, ministrul demis al educației, Sorin Cîmpeanu. El spunea că în primă fază vor fi distribuite 9 milioane de teste, necesare pentru o săptămână, dar acordurile cadru au fost încheiate pentru 70 de milioane de teste, calculul fiind făcut pentru săptămânile de şcoală rămase până la finalul anului.

„Fiind convins că în această seară vom adopta hotărârea CNSU prin care vom decupla rata de vaccinare de modul de funcţionare în şcolile şi grădiniţele din localităţile unde avem sub 3 la mie rată de infectare, avem şi o serie de prevederi care vor completa Ordinul comun. Completările vizează modalitatea de testare, este vorba de precizări cu privire la protocolul care se aplică în cazul elevilor care vor fi depistaţi pozitiv în urma testării”, a declarat Sorin Cîmpeanu, joi seară, într-o conferinţă de presă la Ministerul Educaţiei.

De asemenea, a adăugat ministrul, este nevoie de o serie de completări în procedura care va fi elaborată de către Ministerul Sănătăţii.

Formularul pentru acordul părinților va fi elaborat de Ministerul Sănătății

„Deci, procedura de administrare a testelor este o procedură în sarcina Ministerului Sănătăţii, conform Hotărârii CNSU nr.102, articolul 2, iar Ordinul comun va fi completat cu ceea ce avem în comun între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii. O prevedere foarte importantă este următoarea: la decizia şcolii, testele vor putea fi administrate la domiciliu de către părinţi sau sub supravegherea părinţilor sau a reprezentanţilor legali sau în şcoală. Atunci când există dorinţa colegilor cadre didactice pentru a fi administrate în şcoală, este nevoie şi de acordul părinţilor. Acordul părinţilor va fi exprimat într-un formular pentru care am agreat că va fi elaborat de către Ministerul Sănătăţii. Deci în acest fel se vor derula lucrurile. Şcoala va decide dacă doreşte şi dacă are condiţii şi disponibilitate, cadre didactice, pentru testare în şcoală, dacă nu, testele vor fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinţilor sau a reprezentanţilor legali, oricum sub supravegherea unor adulţi”, a declarat Cîmpeanu.

Elevii vor face testele luni și joi

„Dacă părinţii decid să le facă acasă, să le administreze acasă, evident că nu e nevoie de acordul părinţilor, pentru că iei înşişi le administrează, dacă profesorii din şcoală - prin decizia Consiliului de Administraţie - consideră că poate fi organizată administrarea acestor teste în şcoală, copilul va merge cu cele două teste sau cu testul în ziua de luni şi testul în ziua de joi pentru a fi administrat în şcoală, sub supravegherea cadrelor didactice. Oricum, testele vor fi la copii, chiar în cazul în care şcoala are disponibilitate de administrare în unitatea de învăţământ şi părintele nu îşi exprimă acordul necesar pentru administrarea în şcoală, ele sunt la copil acasă şi îşi pot face aceste testări acasă”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a le-a cerut părinţilor să fie responsabili și să comunice la timp şi corect rezultatele acestor teste, în beneficiul sănătăţii propriilor copii şi al sănătăţii întregii colectivităţi de elevi în care intră aceşti copii.

Întrebat când vor ajunge testele în şcoli, el a spus că informaţiile preliminare au fost că la finalul acestei săptămâni vor ajunge în şcoli, dar ulterior Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care încheie contractele subsecvente, a informat Ministerul Educației că aceste teste vor ajunge în şcoli în prima parte a săptămânii viitoare.

Citiți și: Cîmpeanu exclude posibilitatea ca testarea în școli să fie făcută de personal medical: "Ar bloca din prima clipă acest proces"

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ciocolata Dubai, luxul care ascunde un mare fâs-tic. Ingredientele surpriză care îi păcălesc pe consumatori
Digi FM
ALEGERI ÎN SUA 2024. Cine va controla Congresul
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Christian Bale, asul transformărilor, uimește din nou. Acum cu tatuaje și cicatrici pe față, în rolul lui...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Virgil Ianțu s-a căsătorit în secret cu mama fiicei sale, după mai bine de 20 de ani de iubire: "I-am făcut o...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Instagram vs. realitate. Nicole Kidman, într-o zi obișnuită, când nu poartă ținute și machiaje spectaculoase...
UTV
Theo Rose a povestit ce s-a intamplat dupa despartirea de Alex Leonte. „Imi venea sa ies afara sa urlu”