Bac 2024. Subiectele și baremul de corectare la Limba română au fost publicate pe edu.ro
Subiectele la Limba română de la Bac 2024 au fost publicate în secțiunea specială de pe edu.ro, unde este disponibil și baremul de corectare. Probele scrise de la Bacalaureat 2024 au început astăzi, 1 iulie, cu examenul la Limba română, cel care le ridică mereu cele mai mari probleme absolvenților de liceu, potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educației. Subiectele și baremul pot fi consultate și pe digi24.ro. În jurul orei 10.00, pe rețelele sociale au apărut fotografii cu o parte din subiecte.
Bacalaureatul 2024 a început pe data de 17 iunie cu probele de competenţe.
Subiectele și baremul la Limba română de la BAC 2024 au fost publicate pe edu.ro
VEZI AICI SUBIECTELE ȘI BAREMUL DE CORECTARE
Baremul de corectare pentru profilul uman și pedagogic
Baremul de corectare pentru profilul real
Subiectele pentru profilul real publicate pe edu.ro
Subiectele pentru profilul uman publicate pe edu.ro
Subiectele pentru profilele uman și pedagogic
UPDATE 13:00 Varianta extrasă pentru proba scrisă de Limba și literatura română,
Subiectele pentru profilurile umanist și pedagogic au fost similare cu cele de la real, însă au avur cerințe suplimentare, mai dificile, potrivit edupedu.ro.
Subiectul I B: Un text argumentativ pe tema „Dacă emoțiile influențează sau nu sinceritatea exprimării”.
Subiectul II: rolul notațiilor autorului într-un text dramatic.
Subiectul III – eseu de 400 de cuvinte cu particularitățile de construcție ale unui personaj dintr-o nuvelă studiată.
UPDATE 11.10 Este anchetă la Inspectoratul Școlar Județean Gorj după ce subiectele de la examenul de Bacalaureat au apărut în mediul online la câteva minute după ce a început proba scrisă la limba și literatura română. Subiectele la proba de limba română la bacalaureat au apărut în mediul online la ora 9.20.
Primele subiecte la Limba română de la BAC 2024, profil real
UPDATE 10.20 Potrivit știrileprotv.ro, pe rețelele sociale au apărut primele imagini cu subiectele de la Limba și literatura română pentru profilul real, iar varianta care ar fi picat este cea cu numărul 2.
La subiectul I sunt mai multe cerințe de rezolvat pe baza unui text suport de Gabriel Dimisianu. La subiecul a II-lea elevii au avut de explicat rolul notaților autorului într-un text de piesă de teatru de Gh. Ciprian.
Subiectul al III-lea a fost un eseu cu particularitățile unei nuvele studiate.
Un tânăr din Iași a luat Bacalaureatul cu 9,38, din închisoare
Bac 2024. Ce spun elevii despre subiectele la Limba Română
Concertele anului 2025: Justin Timberlake vine prima dată în România, Andre Rieu revine la Cluj
Culisele aderării României la spațiul Schengen. Predoiu: A contat schimbarea fundamentală a abordării noastre
Ministrul Predoiu vrea să schimbe „rapid” vârsta de pensionare a polițiștilor: „Este o lege proastă, o invitație la pensie”
Cum s-a văzut aurora boreală pe cerul României în prima zi a anului 2025
FBI analizează legătura între explozia din Nevada și atacul din New Orleans. Ce le-a atras atenția anchetatorilor
Un marocan a intrat cu maşina în vitrina unei benzinării din Timișoara, după ce a încurcat frâna cu acceleraţia
Câți kilometri de autostradă și drum expres au fost inaugurați în 2024 și ce promit autoritățile pentru acest an
Desfășurarea examenului de Limba română de la Bacalaureat
Candidații vor putea intra în centrul de examen de la 7.30 la 8.30. Nu au voie să intre în sala de examen cu telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe, însemnări etc., precum şi orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poşetă/geantă etc. Cei care încalcă regulile pot ajunge să fie eliminați din examen.
La accesul candidaţilor în centrul de examen se procedează astfel:
- un cadru didactic şi un membru al personalului de pază solicită la intrarea fiecărui candidat prezentarea actului de identitate, şi verifică dacă fotografiile corespund;
- candidaţii sunt îndrumaţi spre zona din centrul de examen unde se găsesc sălile de examen;
- candidaţii sunt atenţionaţi să citească extrasele din Metodologie afişate pe uşa sălii de examen şi să nu staţioneze pe holuri mai mult de 5-7 minute;
- candidaţii care au materiale/obiecte nepermise în sala de examen sunt îndrumaţi spre sala de depozitare a acestora, precizează metodologia de organizare a examenului de bacalaureat.
Reguli în timpul examenului
Sălile în care se desfășoară examenul de bacalaureat vor avea camere de supraveghere video și audio, iar membrii comisiilor de bacalaureat vor fi instruiți în legătură cu descărcarea și multiplicarea subiectelor, predarea și preluarea lucrărilor scrise, evaluarea lucrărilor scrise, depozitarea bagajelor.
Activitatea de monitorizare a desfășurării examenului de bacalaureat prin intermediul camerelor de supraveghere se va desfășura în conformitate cu o procedură stabilită de Comisia Națională de Bacalaureat.
Pentru desfășurarea corectă a examenului se verifică prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise.
În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude, tentative de fraudă sau în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude, tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen din centrul respectiv.
Dacă se constată existența unor nereguli, fraude sau tentative de fraudă, respectiv nerespectarea reglementărilor privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat, comisia de bacalaureat din centrul de examen ia măsurile ce se impun, care pot merge până la eliminarea candidaților din examen. Comisia de bacalaureat din centrul de examen anunță comisia de bacalaureat județeană/Comisia de bacalaureat a municipiului București, care propune eventualele măsuri de sancționare și informează Comisia Națională de Bacalaureat.
Rezultatele la Bacalaureat 2024
Afişarea primelor rezultate va avea loc în data de 8 iulie (până la ora 12,00), iar contestaţiile se pot depune în intervalul orar 12,00 - 18,00, în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 12 iulie.
Un candidat este declarat promovat la examenul naţional de bacalaureat dacă îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise şi a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea, obţinând, în final, cel puţin media 6 la probele scrise.
Editor : D.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News