Live

Debitul Dunării atinge azi valoarea maximă, după care va fi în scădere. Apele Române: Ploile nu au dus la depășirea cotelor periculoase

Data actualizării: Data publicării:
Dunărea la Porțile de Fier, imagine de arhivă cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

Specialiştii de la Administraţia Apele Române afirmă că debitul Dunării ajunge, luni, la valoarea maximă de 7.400 de metri cubi pe secundă şi va fi în scădere. Aceste debite vor putea fi tranzitate în siguranţă pe sectorul românesc, arată aceştia, menţionând însă că monitorizarea continuă, întrucât linia de apărare împotriva inundaţiilor va fi supusă o perioadă îndelungată presiunii crescute a apelor fluviului.

„Conform prognozei reactualizate la această oră de colegii de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, Dunărea atinge astăzi un maxim de 7.400 mc/s şi va fi în scădere în perioada de timp imediat următoare. Aceste debite vor putea fi tranzitate în siguranţă pe sectorul românesc. Continuăm monitorizarea nivelurilor şi a debitelor Dunării întrucât durata de propagare a viiturii pe sectorul românesc va fi de cel puţin 7 zile. În tot acest timp, linia de apărare împotriva inundaţiilor va fi supusă o perioadă îndelungată presiunii crescute a apelor Dunării”, arată reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române într-un comunicat preluat de news.ro.

Citește și: Apele Române anunță că „viitura de pe Dunăre s-a atenuat”. Care sunt totuși riscurile care „necesită o atenție sporită”

De aceea, s-au realizat consolidări ale digurilor la Islaz-Moldoveni, în zona de confluenţă a Oltului cu Dunărea - Apele Române Olt, la Prundu, judeţul Giurgiu - Apele Române Argeş-Vedea; în zona localităţii Baital, pe braţul Borcea, judeţul Călăraşi - Apele Române Buzău-Ialomiţa, unde se continuă consolidarea digului.

„În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat la mai multe staţii hidrometrice precipitaţii de peste 50 l/mp, dar acestea nu au condus la depăşirea cotelor de apărare. În zona judeţului Galaţi, s-au înregistrat precipitaţii de peste 50 l/mp, în aval de zonele afectate, care nu au generat evenimente hidrologice neprevăzute”, menţionează specialiştii.

Potrivit hidrologilor, după o creştere a debitului Dunării (pe secţiunea Baziaş), până marţi, 2 octombrie, la valoarea de 7.600 mc/s, cotele apelor vor staţiona, cu tendinţă de scădere în ultima zi a intervalului de prognoză, situându-se însă peste mediile multianuale ale lunilor septembrie (3.800 mc/s) şi octombrie (3.850 mc/s). Totodată, în aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în creştere, cu excepţia ultimelor zile ale perioadei analizate când vor scădea pe sectorul Gruia - Bechet.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Totul s-ar termina cu o bombă în centrul Londrei”. A depășit orice limită: ”Voi spune lucruri pe care nu am voie să le spun”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cu ce am rămas după „ciclonul” care „a măturat România de la Vest la Est”. Expert: „N-aș da vina pe meteorologi”

Apele Române anunță că „viitura de pe Dunăre s-a atenuat”. Care sunt totuși riscurile care „necesită o atenție sporită”

Ce este de fapt un ciclon tropical și cum se intensifică. Cele mai puternice astfel de fenomene au dus la sute de mii de morți

Se închid școlile în județul Galați. În ce condiții se suspendă cursurile în alte județe

Partenerii noștri