Live

Cum se conduce cel mai bine pe timp de iarnă

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Shutterstock

Mulţi dintre şoferii români nu sunt pregătiţi să conducă iarna. O arată statisticile conform cărora, în lunile decembrie, ianuarie şi februarie au loc cele mai multe accidente rutiere de pe parcursul unui an. 6.000, în total. Experţii spun că oamenii pleacă la drum fără să ştie dacă va ninge sau va ploua. Maşinile nu sunt echipate şi nici nu îşi curăţă parbrizul.

Iarna este sezonul în care şoferii ar trebui să-şi ia cele mai multe măsuri de siguranţă, atunci când pleacă la drum. Mulţi cred, însă, că pot circula oricum şi nu li se va întâmpla nimic rău.

Sorin Ene, pilot: „Pur și simplu nu-și deszăpezesc mașina sau își deszăpezesc extraordinar de sumar: doar în dreptul oglinzii acolo, un ochean și doar prin parbriz, în dreapta conducătorului auto, tot un ochean mic, ca la tanchiști.”

Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al IGPR: „Dacă mașina nu este curățată de zăpadă există riscul ca bucăți de zăpadă sau de gheață care s-ar afla pe autoturisme să ajungă, din păcate, pe alte autoturisme, să producă daune sau chiar accidente.”

Principala problemă cu care se confruntă șoferii pe timp de iarnă este vizibilitatea scăzută. De aceea, primul lucru pe care ar trebui să-l facem este să ștergem oglinzile foarte, foarte bine. Odată ce ne urcăm în mașină, vom mai face doar câteva verificări. În primul rând, pornim ștergătoarele și climatizarea. Parbrizul trebuie să fie curat, iar luneta total dezaburită.

Cele mai multe accidente rutiere au loc iarna

În plus, poliţiştii îi sfătuiesc pe şoferi să nu plece la drum fără să ştie cu ce ar putea să se confrunte.

Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al IGPR: „Înainte de a pleca la drum, să se informeze cu privire la starea traseului pe care urmează să se deplaseze.”

Sorin Ene, pilot: „Să ai rezervorul plin întotdeauna. După fiecare sută de kilometri să realimentăm. Recomand în primul rând trusa de prim ajutor, să avem la noi pături, ceai cald, lichide.”

Conform statisticilor, zilnic, în luna decembrie, 6 oameni mor pe şoselele din România. În cele trei luni de iarnă au loc, în medie, 3 accidente rutiere grave pe zi.

În weekend, 10 oameni au fost răniţi după ce 4 maşini s-au ciocnit la Avrig, în judeţul Sibiu. Maşina şoferului vinovat avea anvelope de iarnă foarte uzate.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Șofatul preventiv, transformat în afacere

Curs de condus preventiv. Participanții, puși să trimită un SMS în timp ce conduceau

Partenerii noștri