Cum s-a extins în Rusia războiul declanșat de Putin în Ucraina
Data actualizării: Data publicării:
Atacurile cu drone, bombardamente și chiar incursiuni ale unor miliții anti-Putin par să se fi intensificat în interiorul Rusiei în această lună, transmite Sky News.
Mai jos sunt prezentat regiunile și orașele din Rusia care au devenit ținta unor atacuri militare, atribuite de Moscova Kievului.
Kremlinul
Un obiect, presupus a fi o dronă, a zburat spre o cupolă a Kremlinului și a explodat la începutul lunii. Imaginile video cu o dronă care explodează chiar deasupra clădirii Kremlinului, centrul puterii politice rusești și unul dintre cele mai importante simboluri ale țării, a declanșat un întreg val de acuzații din toate părțile.
Rusia a acuzat Ucraina că a plănuit și pus în aplicare un atentat de asasinat împotriva dictatorului rus, Vladimir Putin. De cealaltă parte, guvernul de la Kiev a neagat că a avut ceva de-a face cu acest incident. Președintele Volodimir Zelenski a fost citat spunând: „Noi nu îl atacăm nici pe Putin, nici Moscova. Noi luptăm pe teritoriul nostru, ne apărăm satele și orașele. Nu avem arme suficiente pentru asta, de aceea nici nu le folosim în altă parte. Pe Putin îl lăsăm justiției”.
Sepatat, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) a declarat la începutul lunii că atacul cu două drone a fost o înscenare. Potrivit ISW, în ultimele luni, autoritățile ruse au întărit în mod constant apărarea aeriană din jurul Moscovei, astfel încât este puțin probabil ca două drone să poată trece de numeroasele niveluri de apărare aeriană.
Dacă atacul nu ar fi fost înscenat, ar fi fost o surpriză pentru autoritățile ruse, iar la început acestea ar fi oferit explicații contradictorii. Este exact ceea ce s-a întâmplat după eșecurile militare, cum ar fi cele de la Balaklia și Herson, scriu analiștii ISW.
În schimb, Moscova a prezentat imediat un raport detaliat, iar o reacție atât de rapidă și coordonată sugerează că „atacul a fost pregătit din interior în așa fel încât consecințele politice urmărite au depășit jena”. Prin punerea în scenă a unui atac asupra Kremlinului, autoritățile au încercat să arate populației ruse că războiul este aproape și că toată lumea ar trebui să participe la el. ISW a admis că ar putea urma și alte operațiuni rusești sub steag fals.
Atacul cu drone asupra Kremlinului de la începutul acestei luni a fost probabil orchestrat de una dintre unitățile speciale militare sau de informații ale Ucrainei, a scris săptămâna trecutp, citând oficiali americani, New York Times.
Agențiile de informații americane nu știu ce unitate a efectuat atacul și nu era clar dacă președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, sau înalții săi oficiali erau la curent cu operațiunea. Oficialii americani spun că nivelul lor de încredere în faptul că guvernul ucrainean a autorizat direct atacul cu dronă al Kremlinului este „scăzut”, dar acest lucru se datorează faptului că agențiile de informații nu au încă dovezi specifice care să identifice ce oficiali guvernamentali, unități sau agenți ucraineni au fost implicați.
Atacul pare să facă parte dintr-o serie de operațiuni care i-au făcut pe oficialii din SUA – cel mai mare furnizor de echipament militar al Ucrainei – să se simtă inconfortabil. Administrația Biden este îngrijorată de riscul ca Rusia să dea vina pe oficialii americani și să riposteze prin extinderea războiului dincolo de Ucraina.
Moscova
Marți dimineață, opt drone au fost doborâte, dintre care unele au lovit trei clădiri de apartamente, potrivit unor surse rusești. Ministerul rus al Apărării a declarat anterior că apărarea antiaeriană a distrus toate cele opt drone utilizate în atac, pe care l-a atribuit Ucrainei. Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat că două persoane au fost rănite uşor în urma atacului, dar nu au fost raportate decese.
Ucraina a negat acuzațiile Rusiei, conform cărora s-a aflat în spatele atacurilor cu dronă din Moscova, dar spune că „privește cu plăcere” și că „preconizează o creștere a numărului” acestor atacuri. „Noi n-avem nimic a face cu asta”, a declarat Mihailo Podoliak, principalul consilier al președintelui Volodimir Zelenski.
Belgorod, la granița de vest
O miliție formată din voluntari ruși cu baza în Ucraina, Legiunea Libertății Rusiei, a afirmat că a capturat localitatea Kozinka la 23 mai, înainte de a fi alungată după două zile de lupte. Bombardamentele din regiune au rănit miercuri patru persoane, potrivit guvernatorului acesteia, Viaceslav Gladkov. Opt blocuri de apartamente, patru case, o școală și două clădiri administrative au fost avariate în urma bombardamentelor, a mai spus Gladkov.
Atacurile revendicate de partizanii ruși pe teritoriul rusesc, din regiunea Belgorod, au stârnit furie și confuzie deopotrivă la Moscova. Locuitorii din zonă au fost evacuați, în timp ce autoritățile ruse continuă „să curețe” locul.
Krasnodar, în apropiere de Marea Neagră
Miercuri dimineață au avut loc cele mai recente atacuri cu drone asupra rafinăriilor de petrol din zonă, una dintre ele prăbușindu-se la uzina Ilsky, iar alta provocând un incendiu la rafinăria Afipsky. Uzina Ilsky, care are o capacitate de prelucrare de aproximativ 6,6 milioane de tone pe an, a fost atacată de mai multe ori în această lună.
Ambele rafinării sunt situate la aproximativ 80 de kilometri est de una dintre cele mai importante porți de export de petrol din Rusia: portul Novorossiisk de la Marea Neagră.
The aftermath of last night's drone attack on the Afipsky Refinery, Krasnodar.
— WhereisRussiaToday (@WhereisRussia) May 31, 2023
Tver, la nord-vest de Moscova
La aproximativ 145 de kilometri de Moscova, două drone au atacat o stație petrolieră care deservește conducta Drujba, una dintre cele mai mari din lume, pe 27 mai, a relatat ziarul Kommersant. Consiliul local din Tver a transmis că o dronă s-a prăbușit în apropierea satului Erokhino, la aproximativ 500 de kilometri de granița cu Ucraina.
Conducta, construită de Uniunea Sovietică, are capacitatea de a pompa peste 2 milioane de barili pe zi (bpd), dar a ajuns puternic subutilizată pentru că Europa a încercat să își reducă dependența de energia rusă după ce președintele Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina anul trecut. Operatorul conductelor de petrol din Rusia, Transneft, a anuțat la începutul acestei luni că un punct de alimentare al conductei Drujba, aflat într-o regiune rusă de la granița cu Ucraina, a fost atacat.
Pskov, la șase mile de Belarus
În aceeași zi, două drone au atacat o clădire administrativă a unei companii petroliere, a raportat guvernatorul Mihail Vedernikov. Incidentul a avut loc în apropierea satului Litvinovo, la mai puțin de 10 kilometri de granița Rusiei cu Belarusului.
— Claudio O'Neil Torbinio (@My_Salute) May 27, 2023
Kursk, vestul Rusiei
Într-un incident separat, un muncitor în construcții a fost ucis în apropiere de granița cu Ucraina, în regiunea Kursk, din cauza bombardamentelor efectuate de ucraineni, a anunțat guvernatorul regional Roman Starovoit, într-un mesaj publicat pe Telegram.
Voronej, vestul Rusiei
O unitate de pregătire militară a fost ținta a două drone pe 10 mai, potrivit TASS.