Live

Situație bizară în Arad. Școală încadrată în scenariul roșu, deși în localitate nu este niciun caz de infectare

Data actualizării: Data publicării:
Școală încadrată în scenariul roșu, deși în localitate nu este niciun caz de infectare

Situație bizară într-o comună din județul Arad - autoritățile au decis ca școala din Șiștarovăț să funcționeze de luni după scenariul roșu din cauza numărului mare de persoane infectate. Numai că acele cazuri au fost depistate într-un centru de îngrijire a bătrânilor dintr-un sat care aparține de această comună. Practic, niciun locuitor al comunei nu a fost infectat cu COVID-19.

Anunțul a fost surprinzător pentru oamenii din Șiștarovăț, județul Arad. Conform datelor transmise de Ministerul Sănătății, aici în ultimele 14 zile este cea mai mare rată de infectare. 52 de persoane la 1000 de locuitori. Astfel, după calculele oficiale, școala va trebui să fie doar online.

Adela Avasilcăi, directorul școlii din Șiștarovăț: "Eram convinşi că şcoala va începe după scenariul verde neavând niciun caz în localitate. Astăzi ne-am întâlnit cu mic, cu mare să facem curăţenia şi să arajăm ca să aflu pentru surprinderea mea că suntem în scenariul roşu şi că nu vom putea începe şcoala după cum ne-am programat. În Şiştarovăţ nu avem semnalat niciun caz pozitiv".

Citiți și:

LISTA. Localitățile din scenariul roșu, în care școala se face doar online

De fapt, încurcătura a apărut după ce la Centrul de Recuperare pentru Neuropsihiatrie din Cuveșdia au apărut 52 de cazuri de coronavirus. Cum satul, aparține de localitatea Șiștarovăț, centralizarea informațiilor a făcut ca numărul de infectați să fie arondat comunei, care nu înregistrează niciun caz pozitiv.

"M-a surprins, pentru că în Şistarovăţ noi nu avem niciun caz. Toate problemele sunt la Cuveşdia la centrul ăla de îngrijire al copiilor cu dizabilităţi, dar sunt izolaţi", spune un bunic.

Părinții sunt nemulțumiți și vor ca de luni copiii să meargă la cursuri.

"Eu consider că copii trebuie să înceapă fizic şcoala. Sunt şi copii mici care nu pot să înveţe să scrie la tabletă", afirmă o femeie.

Însă în ceea ce priveşte debutul de an şcolar, autorităţile din Arad, încă analizează datele epidemiologice existente, pentru a lua o decizie finală.

Marius Gondor, inspector șef al ISJ Arad: "La opt şcoli indicele este peste 3, asta însemnând că aceste şcoli nu au alte variante decât să desfăşoare aceste activităţi online. Am verificat azi la toate unităţile de învăţămând până începe şcoala în 14 septembrie toţi copii vor avea device-uri pentru a putea intra în online".

Şi în Iaşi sunt probleme. DSP a decis ca în localitatea Bivolari să se facă ore exclusiv online. Problema este că acolo, numai 60% dintre copii au tablete.

Genoveva Farcaș, inspector general ISJ Iași: "Nu am identificat până în acest moment nicio unitate de învăţământ care să îşi propună doar învăţarea online având în vedere faptul că toţi profesorii, marea parte a părinţilor care au răspuns la chestionare îşi doresc ca şcoala să înceapă prin prezenţa fizică a elevilor la clase".

Echipamentele informatice care vor veni de la Ministerul Educaţiei vor ajunge probabil în jurul datei de 10 septembrie

Localitatea Bivolari a intrat în scenariul roşu din cauza unui focar de la un centru medico-social unde sunt 55 de cazuri COVID-19.

Redactare Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Forumul 24 TRENDS FOR 2024. Educația, baza unei națiuni

Copiii români de la țară, victimele sărăciei. 250.000 dintre ei se culcă flămânzi seară de seară. „Am învățat că nu trebuie să renunț”

Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații. Elevă: „Trebuie să convingem sponsorii”

România cheltuiește mai puțini bani pentru educație decât Benin și Zambia, raportat la PIB

Partenerii noștri