Live

Foto Copiii geniali care au influențat și schimbat lumea

Data publicării:
Iqbal Masih, copilul care a fost împușcat la 12 ani pentru că pleda pentru educația copiilor. Foto: Profimedia Images

Cu abilități extraordinare sau cu un curaj ieșit din comun, copii din medii diferite, din toate colțurile planetei au adus schimbări pozitive în lume de-a lungul timpului. Unii s-au dovedit, în ciuda unei sorți crude, mai curajoși decât mulți adulți. Ideile lor au inspirat milioane de oameni, au făcut lumină în întuneric, au transformat binele în rău și urâtul în frumos. Unde ar fi ajuns astăzi, copii precum Iqbal Masih, Samantha Smith, sau Anne Frank dacă viața nu le era curmată brusc înainte de a atinge vârsta adolescenței. Iată, doar câțiva dintre copiii geniali care, prin curaj și talent au devenit unii dintre cei mai influenți oameni de pe planetă.

Iqbal Masih, împușcat la 12 ani pentru că pleda pentru educație

Iqbal Masih este un copil pakistanez a cărui forță și curaj au inspirat lumea. La vârsta de patru ani tatăl său l-a vândut ca sclav. Un fiu mai mare urma să se căsătorească și avea nevoie de bani. Pentru Masih au început ani de chin inimaginabil. Avea doar patru ani, dar lucra 12 ore pe zi într-o fabrică de covoare, scrie World Atlas. La 10 ani a reușit să evadeze și de atunci a început să militeze împotriva folosirii copiilor la muncă forțată și pentru dreptul lor de a primi o educație.

Iqbal Masih. Foto: Captură video

Cruciada lui personală l-a dus pe tot globul. Discursurile sale au încurajat mii de părinți și copii. În total, a ajutat peste 3.000 de copii să scape din robie. În 1995, înainte să împlinească 13 ani a fost împușcat în cap de mafie. Rămâne peste timp fraza rostită de Masih: „Copiii ar trebui să țină în mână stilouri, nu unelte”.

Samantha Smith, fetița care a încercat să împace America și URSS

În 1982, Samantha Smith a atras privirile întregii lumi. Ea a scris o scrisoare liderului Uniunii Sovietice, Yuri Andropov, întrebând de ce relațiile dintre SUA și Uniunea Sovietică sunt atât de tensionate. Scrisoarea ei a fost publicată în Pravda, iar mai târziu Andropov i-a răspuns și a invitat-o să viziteze Uniunea Sovietică.

Samantha Smith în timpul vizitei în URSS. Foto: Profimedia Images

Samantha a stârnit un interes major pentru presa din întreaga lume. În timpul vizitei în URSS i-a a spus că i-a găsit pe ruși ”ca noi”. În 1983, a vizitat Japonia, acționând ca cel mai tânăr ambasador al Americii. A murit, la doar 13 ani, într-un accident de avion.

Nkosi Johnson, copilul care a dat curaj bolnavilor HIV

Sud-africanul Nkosi Johnson – inițial Xolani Nkosi – s-a născut HIV pozitiv, lucru pe care l-a moștenit de la părinții săi. Odată ce mama sa natală și-a pierdut puterile din cauza bolii, devenind tot mai slabă și neputincoasă pentru a avea grijă de el, Nkosi a fost adoptat legal de Gail Johnson, un practicant în Relații Publice din Johannesburg. Povestea lui a atras atenția presei când școala publică locală a refuzat să-l admită din cauza condiției sale. În scurt timp, Johnson a devenit copilul afiș al crizei HIV din Africa. A călătorit prin lume, spunându-și povestea oriunde a putut, încurajând alte victime să vorbească.

Nkosi Johnson, alături de mama lui adoptivă. Foto: Profimedia Images

El a avut chiar onoarea de a fi vorbitorul principal la cea de-a 13-a Conferință Internațională SIDA în 2000, când avea doar 11 ani. A murit în 2001, fiind cel mai longeviv copil născut cu HIV pozitiv. În 2005, a fost distins postum cu Premiul Internațional pentru Pace pentru Copii.

 Liza Scott, fetița care a vândut prima oară limonadă

Alexandra Scott a fost diagnosticată cu neuroblastom, o formă de cancer pediatric, de la câteva luni. După ce a primit un transplant de celule stem la vârsta de patru ani, ea a devenit hotărâtă să strângă bani pentru alți copii care trec prin aceeași boală. S-a gândit că copiilor le place limonada și atunci aceasta a fost soluția. Împreună cu fratele ei făcea și vindea paharul cu limonadă din curtea casei lor.

Liza Scott la vârsta de 7 ani. Foto: Profimedia Images

Au strâns 2.000 de dolari. Acesta a devenit un eveniment anual, care a crescut în popularitate și a fost susținut de alții care au fost inspirați de povestea ei pentru a-și deschide propriile standuri de limonadă. Înainte ca Alexandra să piardă lupta cu boala s-au strâns peste 1 milion de dolari. A murit în 2004, la vârsta de 8 ani.

Malala Yousafzai i-a înfruntat pe talibani

Malala Yousafzai este celebră pe întrega planetă prin curajul său de a-i sfida pe taibani. Avea doar 12 ani când a început militeze pentru dreptul la educație pentru fete. A fost împușcată de la mică distanță în cap și a supraviețuit miraculos.

Malala Yousafzai. Foto: Profimedia Images

Ulterior, și-a scris povestea în cartea care poartă numele, devenită celebră în întreaga lume. Astăzi, ea este un avocat pentru drepturile omului, drepturile femeilor și dreptul la educație.

Ne întoarcem în timp și vorbim despre Mozart, Anne Frank sau Shirley Temple, care, de la vârsta copilăriei au schimbat lumea prin talent și curaj.

Micul Wolfgang Amadeus Mozart, marele geniu muzical

Născut în Austria în 1756, Wolfgang Amadeus Mozart a învățat să cânte la clavecin - un instrument asemănător orgii - la vârsta de trei ani și a compus prima sa piesă muzicală la cinci ani. De la șase ani a cântat în fața publicului. Până la vârsta adolescenței, Mozart a scris peste 600 de piese muzicale, concerte, sonate, opere și simfonii. Astăzi, influența sa în muzica clasică și cultura pop este încă foarte vie.

Wolfgang Amadeus Mozart. Foto: Profimedia Images

Anne Frank și jurnalul ei scris în lagăr

Celebrul Jurnal al Annei Frank cuprinde experiența dură a vieții foarte scurte a autoarei. A fost scris în timp ce s-a ascuns de Gestapo în Țările de Jos în timpul ocupației naziste. A murit în lagărul de concentrare Bergen-Belsen în 1945.

Foto: Profimedia Images

După sfârșitul războiului, jurnalele ei au fost publicate de tatăl ei. "Jurnalul Annei Frank" a devenit un best-seller internațional. "În ciuda tuturor întîmplărilor, tot mai cred că oamenii sunt cu adevărat buni la suflet", a scris Anne Frank în jurnalul ei. Șase milioane de evrei au murit în Holocaust.

Shirley Temple, „Little Miss Miracle”

Shirley Temple a fost un copil vedetă în timpul Marii Depresiuni, cea mai mare criză economică. A început să joace la vârsta de trei ani, iar primul ei lungmetraj la Hollywood, a fost la șase ani. Veselia și vârsta foarte fragedă au cucerit rapid inima Americii. Până în 1940, a jucat în 43 de filme. A câștigat un premiu special al Academiei pentru „Personalitate remarcabilă”, iar președintele Franklin D. Roosevelt a numit-o „Little Miss Miracle” pentru că a oferit o rază de optimism într-o perioadă cu mari greutăți economice. Ca adult, Temple și-a schimbat cariera și a intrat în politică, devenind diplomat american pentru Națiunile Unite.

Shirley Temple, la vârsta de 6 ani. Foto: Profimedia Images

Editor : D.D.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un băiat de 12 ani a obţinut diploma de master în fizică la Universitatea din Anvers, Belgia, după doar un an de studiu

Muzica lui Mozart calmează crizele de epilepsie. Oamenii de știință afirmă că au descoperit mecanismul (Studiu)

Un copil minune de 9 ani a fost retras de părinți de la facultate. Motivul pentru care aceștia s-au supărat

Nu e o fericire să fii genial în România. Copiii supradotați, comoara ignorată de stat

Partenerii noștri