Live

Conturi pentru fiecare copil. Economist: "Nu vă sună ca la Caritas? Această măsură anulează alocaţia"

Data actualizării: Data publicării:
Pe numele fiecărui copil din România s-a deschis un cont de economii la Trezorerie. FOTO: Shutterstock

Pe numele fiecărui copil din România s-a deschis un cont de economii la Trezorerie. Părinţii trebuie să depună acolo câte 100 de lei pe lună, iar la final de an primesc în plus incă jumătate din sumă. Programul Junior Centenar, prin care fiecare copil din România va avea un cont individual de economii, va crește inegalitățile din societate - susțin sociologii. „Nu vă sună ca la Caritas?”, s-a întrebat profesorul de economie Cristian Păun. El a argumentat spunând că, prin această „schemă piramidală”, statul plimbă banii dintr-o parte în alta, fără să facă investiţii, doar pentru a finanţa pensiile şi salariile speciale. De fapt, potrivit economistului, programul Junior Centenar anulează alocaţia copiilor.

„Nu va sună că la Caritas? Pui 100 de lei și iei 300 de lei. Acești bani nu vin din investiţiile statului, de asta seamănă cu o schemă piramidală. Depinde foarte mult de credibilitatea fraierilor care vor duce banii la așa ceva. Cu cât vor participa mai mulți la această roată țigănească, cu atât lucrurile vor funcţiona mai bine. Dacă nu mergem acolo, vor avea o problema

De asta e similar unei scheme piramidale, pentru că nu presupune multiplicarea acelor bani, Investirea banilor în economie - statul de unde ia acei 600 de lei peste 1200 de lei? Din taxele noastre.

Dobânda din ce o plătește? Că nu face investiţii. Banii nu vor fi investiţi, vor fi consumați pentru pensii speciale, salarii speciale. Nedreptatea e destul de mare.

Remarc două contradicții. În primul rând, statul dă alocație pentru fiecare copil, aproape 100 de lei pe care apoi ne invită să îi dăm înapoi. De ce plimbăm acești bani în economie între conturi? Care e scopul? Să aibă niște salarii unii care distribuie alocatiile și niște salarii unii care sunt în Trezorerie? Şi uite cum crește România PIB-ul, plimbând niște bani dintr-o parte în alta.

A doua contradicție - statul urlă ce ticăloase sunt băncile. Pe de altă parte vine și spune că e bine să economisiţi. E foarte bună economisirea. Traducem de aici că e bună economisirea, dar nu la bănci, la mine.

Prin această măsură ei anulează alocația.

O familie cu 5-6 copii care e amărâtă, de unde scoate 100 de lei de copil pe lună pe care să-i și mai blocheze 18 ani.

Spunea cineva: măsură asta e foarte bună pentru cei care urmează să aibă majoratul. La 16-17 ani te duci, cotizezi 1 ani și îți iei 600 lei din cer”, a explicat la Digi24 Cristian Păun.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Decizia e la UEFA! Ce se întâmplă după ce Dan Șucu a devenit finanțator în Italia și a cumpărat-o pe Genoa

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce țară a avut cea mai bună evoluție economică în 2024. Mediterana a renăscut, în timp ce marile economii ale Europei au dezamăgit

Patru din zece companii din Germania intenţionează să facă disponibilizări anul viitor

Cea mai mare economie europeană riscă să intre în recesiune. Care sunt semnele

Șase din 10 români sunt nemulțumiți la locul de muncă. Ce îi deranjează cel mai des pe angajați: „M-a făcut să demisionez”

Partenerii noștri