Chiriţoiu: Atenţionăm companiile să nu profite de panica din aceste zile pentru a scumpi produsele. Putem lua măsuri excepţionale
Consiliul Concurenţei avertizează companiile să nu crească preţurile în aceste zile, când există o cerere mai mare din partea consumatorilor, întrucât autorităţile pot apela la măsuri excepţionale pentru a stopa scumpirile nejustificate, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Consiliul monitorizează preţul alimentelor, al echipamentelor medicale şi al altor produse unde cererea a crescut foarte mult, iar companiile care profită de aceste momente de panică şi scumpesc masiv riscă să fie amendate, a declarat Chiriţoiu, într-un interviu acordat Agerpres.
De asemenea, există prevederi legale care permit autorităţilor statului să plafoneze preţurile unor produse, măsură care a fost deja luată zilele trecute de alte ţări europene în cazul măştilor medicale. Chiriţoiu a precizat că nu ar fi surprins dacă s-ar ajunge aici.
„Întâmplarea face că aveam deja în lucru o investigaţie care a pornit de la suspiciuni de înţelegeri între firmele care comercializează echipamente medicale de protecţie, inclusiv măştile. Aici avem deja un cadru legal şi proceduri care sunt în derulare. Ce am hotărât este să extindem analiza de piaţă, să includem şi produse de genul dezinfectanţilor. Şi dacă vedem fenomene precum cele din ultimele zile, ce vedem acum la măşti şi la dezinfectanţi, dacă vedem creşteri nejustificate de preţ, atunci o să ne uităm şi la alte tipuri de produse.
Acest fenomen ţine de câteva zile şi trebuie să ne aşteptăm ca în momente de criză, în momente de panică, economia să funcţioneze cumva diferit. Nu putem să ne aşteptăm ca lucrurile să meargă ca în perioadele normale, liniştite.”, a declarat Chiriţoiu.
El a opinat ca fiind inevitabilă lipsa unor produse: „Cererea este mult mai mare, ceea ce poate însemna uneori preţuri mai mari, uneori penurie, pentru că, indiferent cât ar creşte preţul nu vei găsi acele produse. Măştile au un stoc care este finit, iar dacă cererea pe glob este mult mai mare, evident că, atunci, capacităţile obişnuite de producţie nu pot face faţă. Dacă or mai fi şi în China, multe dintre ele, cu atât mai mult nu vor putea ajunge cantităţi suplimentare de măşti în Europa. Deci mi se pare inevitabil că vom avea o lipsă de unele produse”.
„Riscul este ca unele companii să profite de aceste circumstanţe şi să mai pună şi ele gaz peste foc, să alimenteze lucruri care erau inevitabile, iar creşterile de preţ să fie şi mai mari decât ar fi fost ele în orice caz. Genul acesta de comportamente speculative încercăm să le identificăm”, a spus Chiriţoiu. El a subliniat însă că, oricât de repede ar fi identificate, durează câteva luni până să fie dată o sancţiune.
„De-asta vrem, şi prin intermediul dumneavoastră, să atenţionăm companiile să nu se bucure acum de un câştig facil, pentru că s-ar putea să le coste mai mult mai încolo. Şi dacă, în acest fel, reuşim să le conştientizăm privind pericolul unui comportament incorect e mai bine decât să sufere consumatorii astăzi şi să se bucure peste câteva luni când dăm sancţiunile”, a afirmat preşedintele Consiliului Concurenţei.
Redactare G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News