Analiză Ceasiv Iar, ultima redută. Rușii, la 25 de kilometri de comandamentul ucrainean din Donețk. „Doar dronele îi împiedică să înainteze”
După Kiev, Mariupol, Severodonețk, Herson, Bahmut, Robotine ori Avdiivka, pe harta războiului din Ucraina și-a făcut loc un alt nume: Ceasiv Iar, o localitate aflată în prezent într-unul din cele mai fierbinți puncte de pe linia frontului și în care mai trăiesc acum în jur de 300 de locuitori dintr-un total de 12.000 de persoane care locuiau aici înainte de război. Ceasiv Iar e, practic, ultima fortificație serioasă a apărării ucrainene din regiune, fiind situată pe o înălțime dominantă și protejată de un obstacol natural - canalul Donețul de Nord-Donbas - care face dificilă înaintarea vehiculelor blindate. Pentru ruși, cucerirea acestui oraș le-ar deschide cu calea spre Kramatorsk, oraș aflat la 25 de kilometri distanță, unde se află și punctul de comandă al armatei ucrainene din regiune. Șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski a spus-o cât se poate de clar: pierderea Kramatorskului ar însemna practic căderea întregii regiuni Donețk în mâinile rușilor.
După căderea Bahmutului, în martie 2023, rușii au reușit într-un an să înainteze în jur de 5-6 kilometri și „bat” acum la porțile orașului Ceasiv Iar. La vest de această localitate se află Drujivikva și Kostiantinivka, Sloviansk și Kramatorsk, pe care analiștii militari ruși le-au numit „orașele-fortăreață” ale Donețkului.
Experții Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) consideră aceste patru orașe-fortăreață drept „coloana vertebrală” a întregii apărări ucrainene din regiune. Pierderea primelor două (Drujvivka și Kostiantinivka) ar însemna niște „înfrângeri operaționale majore care cu greu vor putea fi surmontate”.
În schimb, pierderea Slovianskului și, mai ales, a Kramatorskului e „Game over”: înseamnă sfârșitul controlului Kievului asupra întregului Donețk, practic. În prezent, ucrainenii mai reușesc - grație menținerii frontului la este de Ceasiv Iar - să controleze efectiv încă în jur de 40% din această regiune.
Cealaltă regiune din Donbas - Luhansk - se află, practic, sub controlul aproape total al rușilor, cu excepția satului Bilohorivka.
Pe ucraineni îi ajută relieful regiunii, ideal pentru apărare. Rușii, net superiori la artilerie și aviație
Întregul frontul ucrainean din zona Donețk stă cumva într-o singură „balama”: Ceasiv Iar. Fix acolo și-au concentrat și rușii toate forțele, în încercarea de a rupe această „balama” și a deschide larg „ușa” spre premiul cel mare: Kramatorsk.
Condițiile de relief fac o încercuire a Ceasiv Iarului o sarcină dificilă pentru forțele mecanizate ruse, se arată într-o analiză a Black Bird Group, un grup de experți finlandezi care s-au specializat în studierea și interpretarea informațiilor din surse deschise, în special provenite de la sateliți civili, referitoare la situația războiului din Ucraina.
Our group is actively tracking both 🇷🇺 & 🇺🇦 units. As you can see from this map, the Russians are putting heavy pressure against limited Ukrainian forces.
— Black Bird Group (@Black_BirdGroup) April 16, 2024
Check this thread for our comprehensive Chasiv Yar analysis. https://t.co/cw5wnDJX0j
Canalul Doneț-Donbas situat la est de Ceasiv Iar formează astfel un obstacol greu de trecut.
„În acest moemnt, rușii au ajuns deja la periferia estică a orașului, în zona canalului. Clădirile din zonă oferă condiții pentru organizarea unor bune poziții defensive. Cu toate acestea, apărătorii (ucraineni) sunt aprovizionați prin coridoare și rute aflate în câmp deschis sau peste canal, ceea ce reprezintă o problemă. Zonele împădurite îi protejează, de asemenea, pe apărători, dar aceștia se confruntă, la rândul lor, cu probleme: astfel de zone permit rușilor să inițieze atacuri cu trupele de infanterie, folosind tactici de infiltrare, deja utilizate în alte bătălii desfășurate în condiții similare”, se arată în analiza Black Bird Group.
Concomitent, rușii pisează pozițiile ucrainene cu bombe de aviație și artilerie.
Video of UMPK strikes on Chasiv Yar. 4/https://t.co/yx3CxI1pFP pic.twitter.com/MfUCf3vnxX
— Rob Lee (@RALee85) April 19, 2024
Per ansamblu, la nivel general, tactica rușilor pare a fi similară cu cea deja utilizată la Avdiivka: rușii încearcă să-i epuizeze treptat pe ucraineni și aruncă constant în luptă detașamente de infanterie cu scopul de a descoperi punctele slabe ale apărărării. Orice poziție defensivă ucraineană cucerită este apoi întărită cu trupe suplimentare și menținută.
O hartă realizată de experții militari finlandezi arată că trupele ucrainene se află în inferioritate netă, comparativ cu cele ruse.
Experții militari finlandezi au estimat că rușii au în prezent pe frontul de la Ceasiv Iar „elemente” ale următoarelor unități:
- Divizia 98 Gardă Parașutiști
- Brigada 11 Gardă Asalt Aerian
- Brigada 4 Infanterie Motorizată
- Brigada 85 Infanterie Motorizată
- Brigada 200 Infanterie Motorizată
- regimente (număr neclar) ale altor mari unități sau aflate în rezervă
În schimb, ucrainenii au în aceeași zonă „elemente” care aparțin următoarelor unități:
- Brigăzile 42, 56, 67, 92 și 93 de Infanterie Mecanizată
- (probabil) Brigada 5 Asalt Aerian (menținută în rezervă)
- (probabil) Brigada 17 TAncuri și Brigada 114 Forțe de Apărare Teritorială
Ca să poată păstra pozițiile, ucrainenii au nevoie de mai multe trupe, în special de trupe de rezervă, gata să intre în luptă pentru a acoperi orice breșe făcute de înaintarea rusă - o sarcină tot mai dificilă în condițiile în care brigăzile ucrainene nu mai sunt la capacitatea inițială și nu au mai fost rotite din prima linie de multă vreme. În schimb, așa cum a arătat deja, Rusia încă dispune de suficientă „carne de tun”.
Cu 25% din necesarul de muniții, ucrainenii mai rezistă doar grație dronelor kamikaze. „Bătălia va fi lungă”
„Singurul lucru care îi împiedică în prezent pe ruși să realizeze o străpungere a liniilor pe toate fronturile sunt dronele kamikaze. 90% dintre acestea sunt achiziționate direct de către militarii din diviziile ucrainene ori sunt donații de la voluntari”, a declarat un ofițer al armatei ucainene pentru publicația The Telegraph.
Publicația El Pais îl citează în acest pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski care a spus că forțele ucrainene dispun în prezent de doar 25% din cantitatea de muniții de artilerie necesară rezistării în fața avansului rusesc. Concomitent, ucrainenii se confruntă cu o criză acută de muniții antiaeriene: avioanele și elicopterele de atac rusești oar să zboare în ultima vreme tot mai nestingherite pe cerul ucrainean.
Video of Russian Su-25 attack aircraft operating close to Chasiv Yar. A clear sign of a lack of Ukrainian air defense ammunition. https://t.co/Cknvg79W0Chttps://t.co/gNVH8B0JaP pic.twitter.com/eVEqPQJG11
— Rob Lee (@RALee85) April 18, 2024
Însă nici pentru ruși nu e simplu să cucerească orașul ori să reușească o străpungere a frontului pe această direcție, chiar dacă obiectivul fixat de la Kremlin pare a fi cucerirea bastionului înainte de 9 mai, dată la care Federația Rusă celebrează Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste din cel de-al Doilea Război Mondial.
„Bătălia va fi lungă și se va asemăna cu cea pentru Bahmut”, a precizat Serghei Markov, fost consilier al lui Vladimir Putin, citat de Reuters.
Pentru a preveni pierderea orașului, comandantul ucrainean Oleksandr Sîrski a întărit brigăzile care luptă aici cu muniție, drone și echipament de război electronic. În același timp, Sîrski a spus că este nevoie și de o victorie de moral pentru armata ucraineană.
În ciuda pierderilor, ruşii desfăşoară „noi unităţi blindate”, ceea ce le permite să obţină „succese tactice”, a mai avertizat Sîrski.
Сhasiv Yar outskirts.
— Illia Ponomarenko 🇺🇦 (@IAPonomarenko) April 10, 2024
A destroyed Russian column attacking (what's left of) the town. pic.twitter.com/hmOW6IAsc2
Experții finlandezi au estimat că rușii dispun în total de circa 56 de divizii desfășurate pe întreaga linie a frontului ucrainean, în vreme ce forțele Kievului au în jur de 30.
Ceasiv-Iar se află în „Zona „Centru” a dispozitivului rus, care are în total în compunere în jur de 17-19 divizii amplasate în trei grupări de armate distincte: Armata 8 (3-4 divizii), în zona Marinka; la Avdiivka, rușii au 5-6 divizii, iar la Bahmut 7-8, în special diviziile 98 și 106 Parașutiști).
Din punct de vedere al dispozitivului ucrainean, localitatea e în gruparea „Horția”, care are în aria de responsabilitate linia frontului dintre Horlivka până în zona Kupiansk/Harkov. Gruparea e compusă din 42-52 de brigăzi (14-17 divizii, în echivalent).
Armata rusă are nevoie să obțină o superioritate de 5:1 și chiar 7:1 pe fiecare kilometru al frontului ucrainean (inclusiv, implicit, la Ceasiv Iar) pentru a putea sparge liniile de apărare ale forțelor Kievului. În acest moment rușii au trecut deja „la jumătate” din acest obiectiv, se arată într-o analiză realizată de un ofițer de informații militare în rezervă al armatei poloneze. Mai exact, conform calculelor expertului militar, rușii atinseseră pe 10 aprilie un „potențial” de 56,76% din capacitatea necesară spargerii frontului.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News