Live

Ce se va întâmpla cu școlile în care nu se găsesc apă și săpun? Monica Anisie: Primarii trebuie să aibă grijă de acest lucru

Data actualizării: Data publicării:
Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării Foto: Agerpres

Trei scenarii, măști obligatorii în clase și în cămine, părinți care nu mai au voie să vină la școală și ore de sport fără fotbal. Sunt propunerile oficiale ale Ministerului Sănătății pentru noul an școlar. Documentul a fost publicat, aseară, pe site-ul instituției. Ministrul Educației, Monica Anisie, a explicat la Digi24 că unele dintre măsuri au fost puse deja în practică în momentul în care elevii au revenit la cursurile de pregătire pentru examenele naționale sau atunci când s-au desfășurat examenele.

Purtarea măștilor va fi obligatorie pentru elevi și profesori în timpul orelor și în pauze, dacă se află în spații închise sau în spații deschise aglomerate. Măsura se aplică și în internatele instituțiilor de învățământ. În clase, între copii trebuie să fie păstrată o distanță de cel puțin un metru. În fiecare școală trebuie să existe produse de igienă și un spațiu în care să fie izolate eventualele cazuri suspecte de COVID-19. Ministerul Sănătății recomandă decalarea programului, astfel încât elevii să vină la școală, să iasă în pauze și să plece acasă în intervale orare diferite. 

"Deja unele dintre măsuri au fost puse în practică în momentul în care am revenit la cursurile de pregătire pentru examenele naționale sau atunci când am desfășurat examenele naționale. Acele circuite din document sunt realizate în unitățile de învățământ. Purtarea măștii a fost obligatorie și în perioada în care s-au desfășurat examenele naționale. Documentul propus de Ministerul Sănătății a fost lucrat și cu reprezentanți din cadrul Ministerului Educației.

Unitățile din învățământ trebuie să se pregătească pentru a asigura în fiecare spațiu acele materiale dezinfctate necesare pentru prevenirea și combaterea îmbolnăvirilor".

Ministrul Anisie a mai adăugat că toate cadrele didactice trebuie să fie atente la ceea ce prevede documentul care va fi aprobat de către Ministerul Educației și Ministerul Sănătății. "Este responsabilitatea noastră, a tuturor, în ceea ce privește respectarea normelor de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor nu numai în spațiul școlilor, ci și în societate.

Fiecare dintre noi trebuie să respectăm distanța fizică, să purtăm masca, să ne spălăm des pe mâini. Putem avea încredere în elevi că deja cunosc aceste reguli și din familie și le vor exersa și în spațiul școlii. Este necesar ca și noi, adulții, să le spunem copiilor și acasă că este necesar să respecte aceste norme de prevenire a îmbolnăvirilor".

Ce se va întâmplă în situația școlilor în care nu există nici măcar apă sau săpun

"Așa cum am spus, responsabilitatea trebuie să fie a întregii societăți. De aceea, autoritățile publice locale trebuie să se asigure că în fiecare unitate de învățământ pe care o administrează să existe toate cele necesare în așa fel încât să nu cumva să existe îmbolnăviri.

Guvernul României a alocat banii necesari pentru achiziționarea a 250.000 de tablete. În același timp, MEC desfășoară un proiect cu Banca Mondială prin care vom achiziționa 74.000 de laptopuri pentru 1163 de licee din toată țară. Azi va fi o OUG prin care vor fi alocați bani pe fonduri europene pentru achiziționarea de tablete, dar și materiale dezinfectante, tot ceea ce este necesar pentru începutul ed an școlar în condiții bune", a conchis ministrul Educației, Monica Anisie.

Editor: Cristina Iancu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii l-au descoperit pe românul care a câștigat milioane, dar a pierdut totul: ”A rămas fără bani, dinți, soție și copil”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Începe al treilea modul de cursuri pentru elevi. Când este programată vacanța de schi din februarie pentru fiecare județ din România

Ce spune ministrul Educației despre introducerea de materii noi. „Hai să predăm un pic altfel”

Ministrul Daniel David: „Am vrut ca educația să fie considerată prioritate națională. Mă aștept la o creștere de buget, în primă fază”

Daniel David: „Toți vorbesc de ministere «de forță». Pentru mine, cel mai puternic trebuie să fie cel care se ocupă de educație”

Partenerii noștri