Live

Video Cătălin Predoiu, după ce tone de cocaină au fost descoperite în Portul Constanța: „Flagelul drogurilor a lovit cumplit Europa”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Poliția Română

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, admite că la nivel european problema privind traficul de droguri a luat amploare, iar aceasta reprezintă o provocare pentru autorităţi, întrucât peste 800 de rețele mari de crimă organizată funcționeză în acest moment în Europa. Declarațiile sale vin în contextul capturii-record de droguri de zilele trecute.

„Nu e România veriga slabă a Europei”

”Flagelul drogurilor a lovit cumplit Europa, cumplit, devastator, pot să spun chiar că în vestul Europei mult mai grav decât ce se întâmplă în România, mult mai grav. (...) Atât în România cât şi în Europa există o presiune imensă privind traficul de droguri şi consumul de droguri. Este o problemă europeană pe care alte ţări din Europa o stăpânesc mai puţin fericit decât reuşim noi să o facem aici, o spun fără ezitare. Nu e România veriga slabă a Europei în materie de droguri. Intră mai multe prin vestul Europei, pentru că porturile sunt mai mari şi activitatea e mai mare acolo ţi piaţa e mai mare. Ăsta este adevărul!”, a afirmat Cătălin Predoiu, miercuri seară, la Digi 24.

Ministrul mai este de părere că ar trebui revizuită paza porturilor, dar că acest lucru nu ține de Poliție sau Jandarmerie. „Sunt legi care organizează paza porturilor și acestea trebuie revizuite. Sunt companii private care păzesc porturile și acestea ar trebui avizate și acreditate până la nivel de angajat de către poliție, ca să nu avem breșe. Administrația Portului trebuie, de asemenea, menținută la un nivel de integritate înaltă.”, a mai spus el

821 de rețele mari de crimă organizată

Predoiu spune că date oficiale la nivel european arată că în Europa există 821 de reţele mari de crimă organizată cu grad înalt de periculozitate care înrolează 25.000 de membri.

”Anul trecut, într-o ţară din vestul Europei ne-am confruntat - spun ne-am pentru că e un spaţiu comun de siguranţă şi justiţie, l-am vrea noi – cu 660 de explozii asociate traficului de droguri. O altăţară europeană s-a confruntat cu peste 60 de crime asociate traficului de droguri. Şi atunci că întreb: vi se pare că ţara noastră e puţin mai sigură? Eu zic că da”, adaugă ministrul.

El spune că toate rutele sunt folosite pentru traficul de stupefiante, nu neapărat portul Constanţa fiindcă autorităţile ar fi mai slabe, iar operaţiunile de capturare a transporturilor cu droguri nu sunt ”întâmplări şi nici izolate”.

Capturi în portul Constanța

Ministrul a prezentat date care arată că în România au fost capturate, în ultimii ani, un transport de 2,4 tine şi unul de 1,7 tone de cocaină din America de Sud, 1480 de kilograme de haşiş, 700 de kilograme de captagon din Siria, 1,5 tone de heroină din Iran, 24 de tone de pământ amestecat cu cocaină din Columbia, 231.00 de pastile de ecstasy din Olanda, şapte tone de substanţe dopante cu grad de mare risc produse la o fabrică clandestină din judeţul Argeş. Cele mai multe dintre acestea au fost capturi făcute începând cu anul 2021, în portul Constanţa.

Acesta a subliniat că există capturi de droguri despre care autorităţile române pot vorbi, în timp ce despre altele nu se pot face declaraţii publice.

”Sunt cantităţi pe care le urmărim, unele capturi se fac în ţară, altele se fac în străinătate”, explică Predoiu arătând că lupta împotriva drogurilor nu se face doar în portul Constanţa, în porturile de la Anvers sau Rotterdam, ci această luptă „se duce în reţea, pentru că şi traficul de droguri se desfăşoară în reţea”.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Războiul primarului din Constanța cu părinții elevilor din oraș. Edilul cere controale în 5 școli, pentru a verifica vizele de flotant

Un club cunoscut din Centrul Vechi al Capitalei a fost închis, după o razie a polițiștilor. Ce nereguli au găsit aceștia

Predoiu, întâlnire decisivă cu omologul austriac Karner pentru aderarea României în Schengen: „Sunt șanse la un rezultat bun”

Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a discutat ambasadoarea Austriei despre „aderarea deplină” a României în spațiul Schengen

Partenerii noștri