Cât costă carnea de porc cu o lună înainte de Crăciun
Carnea de porc se scumpește de Crăciun. Fermierii spun că nu mai este rentabil să crească porci pentru vânzare din cauza furajelor foarte scumpe. Un alt motiv pentru care carnea de porc s-ar putea scumpi este pesta porcină africană care a afectat mai multe ferme zootehnice.
Muflonul ia locul porcului în preparate
Protest: Haka în Parlamentul Noii Zeelande. Membrii maori întrerup votul pe un proiect de lege ce amenință drepturile indigene
Momentul în care un tramvai din Timișoara sare de pe linii și ajunge pe trotuar. Din primele informații, de vină ar fi fost vatmanul
Români exploatați și transformați în sclavi în Ungaria de un grup infracțional format tot din români. Cum își păcăleau victimele
Vremea se schimbă radical din weekend. Când vom avea temperaturi de 16°C
Un tramvai din Timișoara a sărit de pe linii și a ajuns pe trotuar. Imagini surprinse după incident
Stâlpul prăbușit peste un tramvai din București a fost remontat, dar cu susul în jos
Încă doi români au fost identificați printre decedații din Spania, în urma inundațiilor catastrofale
În comuna Liești din județul Galați, gospodarii nu mai cresc porci pe care să-i vândă de sărbători pentru că, spun ei, ar ieși în pierdere. Furajele, combustibilii și energia s-au scumpit, iar dacă ar crește prețul nu ar mai cumpăra nimeni. Așa că oamenii cresc animale doar pentru consumul propriu.
Cât costă carnea de porc înainte de Crăciun
Cezar Rotaru, crescător de porci: Ca să cumperi cereale, să crești porci, nu-ți prea convine, când tragi linie nu rămâi mai cu nimic.
Reporter: Cu cât se vinde kg de carne de porc din gospodărie?
Cezar Rotaru: 13, lei, 14, în jur de 15 lei variază prețul. Cu ani în urmă, oamenii creșteau și câte 15 porci pe care îi vindeau de Crăciun. Acum abia dacă au hrană pentru unul sau două animale.
Alec Tecuţă, crescător de porci: Am avut clienți când creşteam și mai mulți, avem și porumbul 5 lei kilul, era mai convenabil, dar acum cu 11 - 12 lei, până în 15 nu mai e.
Iulian Boţ, medic veterinar din Lieşti: Au crescut prețurile în ceea ce privește kg de porc în viu, dar nu poți să ceri nici prea mult pentru că puterea de cumpărare este scăzută. Chiar și aici la noi în comună am auzit că lumea se cuplează câte 2 la un porc și îl împart în 2 sau în 3.
Cât costă kilogramul de carne de porc în viu
Nu este singura problemă. Carnea de porc va avea un preț mai ridicat de Crăciun și din cauza pestei porcine africane.
Ioan Ladoși, reprezentant al Asociației Producătorilor de Carne: Din păcate, din cauza pestei porcine africane și a eutanasierii a peste 600.000 de capete, doar în ultimele luni ale acestui an - porci care a fi trebuit să ajungă în galantare - noi, cei cu fermele comerciale, nu mai putem asigura consumul sau cererea. Ne așteptăm ca doar un român din cinci să poată să aibă pe masa de Crăciun carne de porc autohtonă.
În supermarket carnea de porc se vinde cu 20-25 de lei, față de 15-20 de lei cu cât se vindea anul trecut.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News