Live

UE respinge cererea Ungariei și Slovaciei de mediere de urgență cu Ucraina în problema sancțiunilor împotriva Lukoil

Data actualizării: Data publicării:
Slovacia și Ungaria protestează, UE spune că nu prea ar avea de ce. Foto: Profimedia

Comisia Europeană a respins cererea Ungariei şi a Slovaciei de a declanşa o procedură de consultare de urgenţă cu Ucraina din cauza sancţiunilor impuse de Kiev producătorului rus de petrol Lukoil, a declarat vineri un purtător de cuvânt al CE, relatează Reuters, scrie Agerpres.

"Serviciile Comisiei au ajuns la concluzia preliminară că nu par să se justifice consultări de urgenţă", a declarat purtătorul de cuvânt.

El a spus că Bruxellesul nu are indicii că sancţiunile Ucrainei au provocat un risc pentru securitatea europeană şi aprovizionarea cu energie, întrucât petrolul rusesc continuă să curgă prin oleoductul Drujba care leagă Rusia, via Ucraina, cu Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria.

"Se pare că sancţiunile impuse de Ucraina asupra Lukoil nu afectează operaţiunile de tranzit de petrol în desfăşurare prin Drujba efectuate de societăţi comerciale, atât timp cât Lukoil nu este proprietarul oficial al petrolului", a mai spus purtătorul de cuvânt.

Slovacia şi Ungaria - două ţări care s-au opus ajutorului militar occidental pentru Ucraina - s-au plâns Bruxellesului de decizia Kievului de a plasa Lukoil pe lista sa de sancţiuni, afirmând că le împiedică să cumpere petrol rusesc pentru rafinăriile lor, ameninţând securitatea aprovizionării.

Ungaria a furnizat informaţii suplimentare în acest dosar în această săptămână, despre care Comisia susţine că le va analiza.

Oleoductul Drujba a rămas funcţional după invazia Rusiei din Ucraina din 2022, deşi UE a renunţat la majoritatea surselor de energie din Rusia.

Ramura sudică a oleductului ajunge, prin Ucraina, în Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria, şi a fost principala sursă de aprovizionare pentru rafinăriile lor timp de ani de zile.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

O celebritate a venit în România și a trăit ceva despre care doar auzise: ”O nebunie! M-am așezat și m-am întrebat ‘Ce-a fost asta?’”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pericol pe Dunăre. Nivelul apei ar putea crește cu peste 8 metri în zilele următoare. Saci cu nisip pe malurile fluviului, în Ungaria

Rusia este pregătită să reia testele nucleare. Ar fi primul ordin de acest gen după o pauză de 34 de ani

„Înaltă trădare”: 15 ani de închisoare pentru un angajat ucrainean din sectorul apărării, acuzat că oferea Rusiei informații secrete

De ce refuză Germania să trimită rachete Taurus în Ucraina. ”Este ceea ce s-ar putea numi o problemă personală”

Partenerii noștri