Beneficii dacă donezi sânge. Românii primesc tichete valorice, reduceri la abonamentul de călătorie cu metroul și dobânzi preferențiale
Românii care pot, din punct de vedere medical, și doresc să doneze sânge, primesc o serie de beneficii, printre care tichete de masă, zi liberă de la serviciu și posibilitatea de a cumpăra titluri de stat cu dobânzi preferențiale. În anul precedent, donatorii de sânge au primit tichete cu o valoare de 4 ori mai mare faţă de anii trecuți deoarece, de la 1 ianuarie 2024, suma a crescut de la 67 lei la 280 lei.
Poate dona sânge orice persoană care este cetățean român, cu domiciliul în România, ori alt cetățean al Uniunii Europene care are reședința la noi în țară și care primește acordul medicului.
Donatorii de sânge primesc tichete de masă în valoare de 280 de lei
Persoanele care donează sânge primesc bonuri de masă în valoare de 280 de lei, valabile până la sfârșitul anului. Valoarea tichetelor a fost majorată de patru ori, respectiv de la 67 de lei, în luna ianuarie 2024. Marcel Boloş afirmă, la momentul majorării, că această acțiune ”poate fi văzută ca formă de stimulare pentru cei care salvează vieţi”
Cum obții dobânzi preferențiale la titlurile de stat
Ministerul Finanțelor a lansat în anul 2024 emisiuni FIDELIS de titluri de stat pentru populație. În acest sens, donatorii de sânge primesc un punct procentual în plus la dobândă.
„Fidelis este deja consacrat ca una dintre variantele de investiţii cu risc minim pentru populaţie, dar şi ca pilon de bază în dezvoltarea pieţei de capital din România, facilitând circulaţia capitalului şi diversificarea portofoliilor de investiţii. Tranşa specială pentru donatorii de sânge derulată cu Răzvan Exarhu şi Rock FM este eticheta specială a acestui instrument şi ne bucură că reuşim la fiecare ediţie să încurajăm atât spiritul civic, cât şi implicarea într-un mecanism financiar solid şi transparent. Donatorii-investitori sunt o categorie aparte de cetăţeni care, nu doar că salvează vieţi, dar, prin investiţiile lor, sprijină şi viitorul economic al României”, a fost declarația ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, potrivit unui comunicat al ministerului.
Tranşa dedicată donatorilor de sânge se va aplica pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadenţă la un an, având o dobândă de 6,85%.
De asemenea, un alt beneficiu oferit donatorilor este scăderea de zece ori a pragului minim de subscriere, de la 5.000 de lei la 500 lei. Vor beneficia de aceste condiţii persoanele care dovedesc că au donat sânge începând cu 1 mai 2024.
- Acestea au fost ultimele informații valabile pentru anul 2024.
Condiții de subscriere pentru a beneficia de dobânzile preferențiale
Persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta de peste 18 ani pot subscrie titluri de stat Fidelis denominate în lei şi în euro, prin intermediul băncilor partenere, respectiv: BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. - Groupe Societe Generale şi Alpha Bank. Titlurile sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti.
- Scadenţele titlurilor în lei sunt de 1 an şi 5 ani, iar dobânzile anuale pot fi între 5,85% şi, respectiv, 7%.
- Pentru titlurile de stat în euro, scadenţele sunt de 1 an şi 5 ani şi dobânzile anuale pot fi între de 3,95%, respectiv, 5%.
- Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv, 1.000 de euro.
Veniturile obținute din dobânzi sunt neimpozabile
"În procesul de subscriere a titlurilor nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile. De asemenea, există posibilitatea de a vinde titlurile înainte de scadenţă, primind dobândă aferentă perioadei de deţinere", a precizat Ministerul Finanţelor.
Reducere de 50% la abonamentul de călătorie cu metroul și transportul în comun, dacă ai donat sânge
Beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul cu metroul , în baza unui titlu de călătorie, donatorii de sânge care au donat la o instituție de profil din București și au domiciliul sau locul de muncă în Capitală.
Acte necesare pentru emiterea titlurilor de călătorie cu metroul cu preț redus:
Pentru donatorii de sânge care au domiciliul în București:
- Adeverință donator de sânge, în orignal (se va va reține) sau în original + copie format letric, în cazul în care donatorul va utiliza adeverința de donator;
- Și la STB se vor prezenta ambele, se va reține copia;
- Pe verso-ul originalului casierul va înscrie: data eliberării titlului de călătorie, stația, numele și prenumele casierului. Pe verso-ul copiei solicitantul va înscrie: „Am primit abonament lunar cu preț redus 50% și semnătura);
- Carte de identitate sau pașaport/carte de rezidență/permis de ședere (se va prezenta, nu se va reține)în original sau copie (suport letric/electronic).
Pentru donatorii de sânge care nu au domiciliul în București, dar au locul de muncă în Capitală:
- Adeverință donator de sânge, în original (se va va reține) sau în original + copie format letric;
- În cazul în care donatorul va utiliza adeverința de donator și la STB, se vor prezenta ambele, se va reține copia;
- Pe verso-ul originalului casierul va înscrie: data eliberării titlului de călătorie, stația, numele și prenumele casierului. Pe verso-ul copiei solicitantul va înscrie: „Am primit abonament lunar cu pret redus 50% și semnătura);
- Carte de identitate sau pașaport/carte de rezidență/permis de ședere (se va prezenta, nu se va reține) în original sau copie (suport letric/electronic)orice document din care să reiasă că au locul de muncă în București (se va prezenta, nu se va reține).
Donatorii de sânge beneficiază lunar de un singur abonament cu preț redus 50% pentru metrou, potrivit metrorex.
Titlurile de călătorie cu metroul pentru donatori de sânge se emit la Casele speciale (din stațiile Piața Unirii I și Gara de Nord 1),în regim personalizat, utilizând aplicația de vânzare SKAYO-PERSONALIZARE.
Donatorii de sânge primesc o zi liberă de la locul de muncă
Potrivit legii, donatorul de sânge are dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare efectivă:
- o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariați;
- o zi scutire de frecvenţă, în ziua donării, în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor.
Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a dona sânge
- să ai vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani;
- să fii cetățean român sau, în cazul străinilor, să ai rezidența legală pe teritoriul României de minim 1 an și să poți comunica minimal în limba română;
- să ai la tine un act de identitate valabil (C.I., pașaport, carnet de conducere, carnet militar);
- să ai o stare generală fizică și psihică bună;
- să ai greutatea >/= 50 kg;
- să ai tensiunea arterială sistolică între 10 şi 18 mmHg;
- să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni;
- să nu fii în evidență cu diverse afecțiuni în tratament (diabet, boli cardio-vasculare, hematologice, renale, infecțioase sau parazitare, reumatologice, neurologice, alergii etc.);
- să nu ai predispoziție la sângerare prelungită în caz de leziuni;
- femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare, în perioada menstruală sau la mai puțin de 5 zile de la ultima zi a ciclului menstrual;
- rezultatele analizelor din sângele prelevat din deget, înainte de donare, să fie în limitele acceptabile pentru donare (hemoglobină, glicemie, calciu, trombocite);
- vene vizibile, bine conturate. Locul puncției să nu aibă eczeme sau iritații.
Cât de des poți dona sânge
Donarea de sânge este permisă odată ce celulele sanguine s-au refăcut (de la ultima donare), iar asta durează, aproximativ, 6-8 săptămâni.
În Romania, se accepta ca barbatii să doneze sânge de 5 ori/an, iar femeile de 4 ori/an.
Editor : C.S.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News