Live

Exclusiv Ben Hodges: Ucraina încă mai poate „să rupă spinarea Rusiei”. Care e singura condiție care trebuie îndeplinită

Mihnea Lazăr Data publicării:
Ucrainenii au provocat pierderi mari armatei ruse, până în prezent. Foto: Profimedia Images

Ucrainenii încă se mai află în „fereastra de oportunitate” pentru a le „rupe spinarea rușilor”, a apreciat generalul în rezervă american Ben Hodges, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Digi24.ro. Pentru obținerea acestui obiectiv, SUA și țările NATO trebuie să înceteze să livreze arme „cu țârâita” Kievului și să fie dispuse și capabile să furnizeze pe termen lung muniții și armament, inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune, capabile să lovească portul Sevastopol și bazele aeriene din Crimeea.

„Rusia va continua să lupte atâta vreme cât Putin crede că va câștiga. Putin nu se va opri, pentru că nu-l interesează câți ruși mor. Va continua să sacrifice viețile soldaților, până când va vedea că e înfrânt. Trebuie convins că e înfrânt, iar pentru asta trebuie convins că noi (SUA și Occidentul) vom fi alături de Ucraina până la capăt”

Digi24.ro: Anul trecut, erați supărat pe liderii occidentali că nu au în vedere o strategie care să ducă la victoria clară a Ucrainei în acest conflict. Țin minte că ați spus atunci că „e momentul să le rupem rușilor spinarea”. Acum, după un an și jumătate, cât de greu e să le mai rupem rușilor spinarea?

Ben Hodges: Am fost aproape. Ucrainenii au provocat pierderi atât de mari asupra trupelor ruse. Conform serviciilor de informații britanice, rușii au angajat aproape întreaga lor armată în Ucraina. Vedem că suferă pierderi enorme în materie de echipamente militare. Industria lor de apărare suferă, de asemenea, din cauza sancțiunilor internaționale. Rușii duc lipsă mare de personal în această industrie, pentru că cei mai mulți au fost mobilizați și recrutați să lupte în Ucraina. Apoi, dacă ne uităm la structura lor de comandă, ea nu e pare prea solidă. Se urăsc unii pe alții: armata, marina, aviația. Militarii îi urăsc pe mercenari, pe ceceni și tot așa.

Există o fragilitate (la nivelul armatei ruse), iar dacă SUA și Germania spun că vrem să câștige Ucraina și că e în interesul nostru comun ca Rusia să fie înfrântă pe câmpul de luptă și aruncată din Ucraina până la granițele din 1991, atunci o să fie mai bine pentru noi toți. Iar chinezii o să fie și ei plăcut impresionați.

Dar trebuie ca noi, SUA, să ne hotărâm că vrem ca Ucraina să câștige. Dacă președintele spune clar asta, toate scuzele de genul - nu avem rachete ATACMS, n-avem bani pentru piloții de F-16 - dispar. Iar noi vom livra Ucrainei ce are nevoie, iar Ucraina le va rupe spinarea rușilor și atunci vom vedea o lume nouă.

Digi24.ro: Deci spuneți că încă ne aflăm în acea „fereastră de oportunitate” pentru a le putea „rupe spinarea rușilor”?

Ben Hodges: Absolut! Dar asta depinde de decizia SUA legată de faptul că noi ne dorim ca Ucraina să câștige. Dacă vom continua să le dăm arme cu țârâita, sub nivelul cerințelor ucrainenilor, fără a le da arme cu rază lungă, atunci cred că rușii vor mai rămâne acolo (în Ucraina).

Rusia va continua să lupte atâta vreme cât Putin crede că va câștiga. Putin nu se va opri pentru că nu-l interesează câți ruși mor. Va continua să sacrifice viețile soldaților, până când va vedea că e înfrânt. Trebuie convins că e înfrânt, pentru asta însă că trebuie convins că noi vom fi alături de Ucraina până la capăt.

„Dacă ucrainenii ar lovi zilnic Sevastopolul cu arme de precizie cu rază lungă de acțiune, flota rusă trebuie să părăsească zona”

Digi24. ro: Dvs. sunteți un mare susținător al ideii ca Ucraina să beneficieze de rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS. Cum ar schimba acest lucru situația pe câmpul de luptă, atâta vreme cât ucrainenii avansează într-un ritm lent, pe fronturile din Zaporojie, Herson și Donețk?

Ben Hodges: Știți, din moment ce România e o țară cu ieșire la Marea Neagră, cât de importantă e peninsula Crimeea. Crimeea e cel mai important teren din acest război. Cred că o prioritate operațională o reprezintă eliberarea Crimeei. Acesta este și scopul contraofensivei ucrainene. Cheia victoriei ucrainenilor este să facă peninsula Crimeea imposibil de apărat și o zonă periculoasă pentru marina rusă și aviația rusă, încât să-i oblige pe ruși s-o părăsească.

Rachetele cu rază lungă de acțiune, precum ATACMS (ale SUA), Taurus (Germania), Storm Shadow (UK) ori SCALP (Franța), sunt armele care ar putea lovi portul Sevastopol, sau baza aeriană Saki, ori huburile logistice. Rușii nu ar mai avea unde să se ascundă. Ucrainenii trebuie să aibă capacitatea de a putea atinge aceste ținte.

Rachetă cu rază lungă de acțiune ATACMS lansată de un sistem HIMARS. Foto: Profimedia Images

Dacă ar lovi Sevastopolul în fiecare zi cu astfel de arme de precizie, flota rusă trebuie să părăsească zona. Și dacă flota rusă pleacă, rușii nu vor mai putea lansa rachete împotriva civililor ucraineni, nu ar mai putea perturba traficul navelor comerciale în Marea Neagră. Iată de ce Crimeea contează, iată de ce ucrainenii au nevoie de asemenea capacități.

Odată ce rușii se vor vedea nevoiți să părăsească Crimeea, Donbasul nu mai contează. Donbasul e important pentru Rusia datorită legăturii terestre care face legătura dintre Crimeea și Rostov.

Dacă ucrainenii ar avea arme cu rază lungă de acțiune, ar putea face Crimeea imposibil de apărat, iar rușii vor trebui să o părăsească. Asta îi va ajuta pe ucraineni să erodeze artileria și logistica rușilor și le-ar fi mai ușor să treacă prin câmpurile de mine, pentru că nu ar mai fi pisați de artileria rusă.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

„Putin folosește Ucraina ca teren de antrenament”. Ce spune Zelenski despre atacul rusesc cu rachete asupra orașului Dnipro

Partenerii noștri