Live

BBC: De ce oamenii trag la băutură în perioada de izolare

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Getty Images

În timp ce guvernele din întreaga lume îşi îndeamnă cetăţenii să stea cât mai mult în case pentru a evita, astfel, răspândirea bolii Covid-19 şi în condiţiile în care restricţiile şi măsurile de izolare pot dura luni de zile, oamenii caută tot felul de metode de adaptare la acest nou tip de „normalitate”. O astfel de metodă o reprezintă consumul de alcool care, conform unei analize BBC, a crescut semnificativ în ultima perioadă.

În Marea Britanie, vânzările de alcool au crescut în luna martie cu 22%, iar în SUA cu 55%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Astfel, multe persoane, pentru a umple golul lăsat de momentele de socializare la cârciumă, de dinainte de pandemie, socializează acum în spaţiul online, unde „ciocnesc” virtual pahare de alcool în faţa monitoarelor.

Dincolo de voia bună asociată cu consumul de alcool, psihologii arată că există şi un motiv mai sumbru care-i determină pe oameni să se simtă mai atraşi de băutură în această perioadă. O perioadă caracterizată de multă anxietate şi cu multe necunoscute referitoare la momentul în care vom reuşi să punem capăt acestei crize.

Stresul şi anxietatea sporesc tentaţia de a consuma alcool

Oamenii apelează la alcool din mai multe motive. Iar atunci când eşti stresat - indiferent că te afli „în prima linie” în lupta contra bolii Covid-19 sau lucrezi de acasă, ai copii ori eşti singur sau îngrijorat că-ţi vei pierde slujba (sau pe cineva drag) - alcoolul ajută la relaxare. Dar este vorba de o relaxare de scurtă durată.

„În momentul când bei, ai un sentiment de uşurare, te simţi mai relaxat, mai bine”, explică Annie Grace, autoare a volumului  „This Naked Mind: Control Alcohol”. „Cu cât bei mai mult, creşte nivelul de alcool în sânge, iar lucrurile din jur par să se deruleze cu încetinitorul. Mintea se relaxează, devenim mai dezorientaţi, dar şi mai euforici”, spune Grace.

Toată această stare durează însă doar în jur de 20-30 de minute, după care corpul nostru începe să găsească tot felul de metode pentru a elimina alcoolul consumat: este un mecanism firesc de acţiune prin care organismului nostru încearcă să elimine orice fel de substanţă toxică (aşa cum e, de pildă, alcoolul). 

Din acest moment, devenim şi mai stresaţi decât eram înainte de a ne apuca de băut, iar senzaţia de disconfort va spori şi mai mult.

Cercetător australian: Pe termen mediu şi lung, alcoolul are efect de bumerang asupra organismului

Conform lui Michael Farell, directorul National Drug and Alcohol Research Centre al universităţii New South Wales din Sidney, „oamenii apelează la alcool ca să elimine stresul imediat şi să se relaxeze pe termen scurt”.

Pe termen mediu, însă, alcoolul nu face decât să sporească şi mai mult nivelul de anxietate. „Practic, are efect de bumerang”, spune specialistul.

Foto: Getty Images

Pe de altă parte, pentru o mulţime de oameni, consumul de băuturi alcoolice reprezintă doar o tentativă de socializare în timpul pandemiei Covid-19, atrage atenţia cercetătorul australian.

Cu toate acestea, actuala criză medicală, provocată de pandemia de coronavirus, este una fără precedent, motiv pentru care unele persoane sunt tot mai tentate de ideea de a consuma mai des alcool în această perioadă.

Izolarea socială a şters graniţa dintre zilele lucrătoare şi cele de weekend

Modificatul brusc al rutinei zilnice este un alt motiv al creşterii consumului de alcool. Mulţi dintre noi lucrăm acum de acasă: nu mai pierdem vremea în trafic, nu mai stăm la birou, nu mai ieşim în oraş. Zilele săptămânii au devenit identice cu cele de weekend, fără să mai existe evenimente sociale specifice, care să facă diferenţa dintre ele.

Iar aşa-numitele „reguli sociale”, în funcţie de care unii dintre noi consumau alcool până acum (doar în weekend, după terminarea programului etc.), nu mai sunt acum valabile.

„Până acum, mă consideram o persoană adultă responsabilă: beam cel mult una-două pahare în weekend”, declară o funcţionară publică din Midlands of England.

„Acum, după o zi de muncă de acasă, care poate dura şi 12 ore, simt nevoia unei beri reci, chiar dacă e marţi seara”, precizează femeia care a dorit să nu-şi facă public numele real.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis un avertisment potrivit căruia alcoolul ne face mai vulnerabili în faţa coronavirusului.

„Alcoolul slăbește sistemul imunitar și crește șansele de îmbolnăvire”, a precizat OMS.

Consumul de alcool este asociat cu un număr de boli transmisibile și netransmisibile, care fac ca persoana care suferă de acest viciu să fie mai vulnerabilă la noul coronavirus.

Editor web: Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cine sunt frații Dragoș și Adrian Pavăl, posibilii asociații lui Dan Șucu la Genoa. Sunt cei mai bogați români

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

E bine sau nu să înoți imediat după ce ai mâncat? Care este concluzia experților

Statistici șocante: 28% dintre gravidele din România consumă alcool, bebelușii se nasc în sevraj. Medic: Efectele sunt brutale

Angajați CFR beți la muncă, un bărbat care răspundea de siguranța feroviară avea o alcoolemie de 1,39 mg/l. Raport îngrijorător în gări

Anthony Hopkins, la 48 de ani de când n-a mai băut alcool: "Toţi băutorii se distrează. Dacă aveţi o mahmureală, amintiţi-vă de mine!"

Partenerii noștri