Live

Autoritățile pregătesc o nouă Ordonanță Militară. Ministrul Agriculturii: Vom include obligativitatea deschiderii piețelor

Data actualizării: Data publicării:
Foto: INQUAM Photos/Cristi Vescan

Autorităție pregătesc miercuri o nouă Ordonanță Militară. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Internelor, Marcel Vela, într-o ședință a conducerii PNL care a avut loc prin videoconferință, marți seara. Ministrul Agriculturii, Adrian Oroș, a declarat că în noua Ordonanță Militară va include obligativitatea autorităților locale de a ține deschise piețele pentru ca producătorii locali să poată să își vândă produsele.

Ministrul Agriculturii a susţinut că pieţele trebuie să rămână deschise, deoarece magazinele mici de cartier au rămas şi ele deschise.

„O parte din pieţe au fost închise, şi de aceea am făcut apel încă de la începutul crizei către administraţiile publice locale să lase pieţele deschise, pentru că sunt singurele locuri în care producătorii locali pot să-şi vândă produsele, mai ales produsele de sezon, şi că, respectând nişte măsuri impuse de nişte autorităţi pentru prevenirea răspândirii virusului, în aceste pieţe agroalimentare se poate face comerţ civilizat. Dacă magazinele de colţ de stradă de 10 metri pătraţi au rămas deschise, nu văd de ce nu ar rămâne deschise şi aceste pieţe. Am continuat cu acest apel şi mâine o să prindem chiar într-o ordonanţă militară obligativitatea deschiderii pieţelor, cu asigurarea, desigur, a măsurilor de combatere a răspândirii virusului", a afirmat Adrian Oros, la Realitatea Plus, citat de Agerpres.

Ministrul Agriculturii a menţionat că există tot mai multe stocuri de produse alimentare la producători şi la procesatori, pe fondul scăderii cumpărăturilor făcute de populaţie şi pe fondul închiderii sistemului HoReCa.

„Pe de altă parte, ne interesează şi stocurile care se adună la producători şi la procesatori, pentru că, dacă în prima săptămână după declararea stării de urgenţă, am constatat cu toţii rafturi goale şi preţuri crescute, în ultimele săptămâni constatăm altceva: sunt foarte multe stocuri la producătorii şi la procesatorii noştri, stocuri de lapte şi produse lactate, de carne de vită, de carne de pui, de peşte, de legume, iar ei ne semnalează că nu au ce să facă cu aceste stocuri. E o schimbare de comportament a cumpărătorilor, care reacţionează emoţional într-o situaţie de criză, este şi o volatilitate a pieţelor şi a preţurilor, în aşa fel încât au apărut aceste stocuri. Sunt foarte mulţi agenţi economici, atât procesatori cât şi producători, care lucrau cu sistemul HoReCa. Acest sistem acum s-a închis, iar stocurile se adună. De asemenea, cumpărătorii, datorită restricţiilor de circulaţie, cumpără mult mai puţin”, a subliniat Adrian Oros.

Editor: Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au aflat că o țară a intrat de partea kosovarilor în ”războiul” cu România și nu s-au abținut: ”Fără nicio rușine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministrul Agriculturii a anunţat când vor fi acordate despăgubirile pentru culturile calamitate de secetă și care este suma pe hectar

Ministrul Agriculturii nu crede că fermierii români vopsesc puii. Florin Barbu: Puii din magazine sunt crescuți cu porumb

Ministrul Agriculturii anunță că se va face un studiu despre închiderea marilor magazine în weekend: Românii pot decide

Ministrul Agriculturii, la dezbaterea moțiunii împotriva sa: „Nu sunt nostalgic după Ceauşescu pentru că aveam 10 ani la Revoluție”

Partenerii noștri