Live

Au fost anunțați noii astronauți ai Agenției Spațiale Europene. Niciun român nu a ajuns în selecția finală

Data actualizării: Data publicării:
Noua clasă de astronauți ESA: 5 astronauți principali, un astronaut cu dizabilități și 11 astronauți „rezerve”. Foto: Profimedia Images

Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat miercuri noua clasă de astronauți europeni aleși în urma unui amplu program de selecție care a început anul trecut. ESA a anunțat astfel 5 astronauți principali „de carieră” (Franța, Spania, UK, Belgia și Elveția). De asemenea, a fost ales un astronaut din Marea Britanie „cu dizabilități”, în cadrul programului Parastronaut. Alți 11 astronauți au fost selectați pentru a face parte din „rezerva” ESA. România nu are niciun astronaut selectat.

Cei 11 astronauți de „rezervă” sunt din următoarele țări: Germania (2), Suedia, Polonia, Cehia, Franța, Austria, Italia (2), Spania și UK.

Conform reprezentanților ESA, nu există nicio diferență între cei 5 astronauți principali „de carieră” și cei 11 din „rezervă”.

Mai exact, astronauții de rezervă, deși nu vor fi angajați în baza unui contract permanent, vor fi oricând disponibili pentru viitoarele misiuni spațiale ale ESA. Astfel, în cazul în care apare o anumită „oportunitate”, orice astronaut de rezervă e considerat apt pentru diverse misiuni sau proiecte viitoare.

Astronauții principali ai ESA își vor începe activitatea de anul viitor.

România, datorie de aproape 100 de milioane de euro la ESA. Ultimele informații despre candidații români din concurs au fost  în luna februarie

Șansele ca un candidat din România să ajungă în faza finală a selecției și să fie desemnat astronaut ESA erau foarte mici , în condițiile în care țara noastră a acumulat o datorie de aproape 100 de milioane de euro la ESA. O parte din această datorie a fost plătită abia în luna octombrie a acestui an.

În luna iulie 2022, înainte de ultima etapă eliminatorie, în cursă mai rămăseseră 400 de candidați, fără ca ESA să precizeze din ce țări sunt aceștia.

Ultimele informații despre candidații români au fost anunțate în februarie, când ESA a precizat că 16 români (nouă femei și șapte bărbați) fuseseră admiși în etapa a doua a selecției. Cei 16 români fuseseră selectați dintr-un total de 254 înscriși - 55 de femei și 199 de bărbați.

Ce aptitudini vor avea viitorii astronauți ai Agenției Spațiale Europene

Procesul de selecție pentru viitorii astronauți ESA a început în vara anului 2021, când peste 22.000 de candidați din țările membre ESA au aplicat pentru a deveni astronaut european. Candidații au trecut astfel prin mai multe etape de selecție.

Prima etapă a selecției a fost, practic, una de „screening”, în care au fost filtrate CV-urile și dosarele candidaților. Astfel, după 8 luni, din cele 22.523 de înscrieri valide primite din Europa, doar 1.391 de persoane (inclusiv 16 din România) au fost invitate în „faza 2-1” a procesului de selecție.

În plus, în următoarea fază au fost acceptați și 27 de candidați care aplicaseră pentru postul vacant de „astronaut cu dizabilități”(persoane cu diverse amputări, mai exact), în cadrul programului intitulat Parastronaut. În această competiție s-au înscris la start 257 de candidați, din care 10 români (opt bărbați și două femei)

„Etapa a doua” a selecției a continuat cu teste cognitive, tehnice, de coordonare și de personalitate, urmate de alte teste practice, testări psihometrice și exerciții individuale sau în grup. Această fază a selecției s-a încheiat în luna martie 2022. În faza a treia a selecției au mai rămas „puțin peste 400 de aplicanți”, conform ESA. Aceștia au fost supuși unor noi teste la Centrul European Astronautic al ESA din Cologne/Koln, Germania. Această etapă s-a încheiat în luna iulie.

În ultima etapă, de noi testări psihologice și de interviuri directe, candidații rămași au fost intervievați în persoană chiar de către președintele ESA.

Viitorii astronauți trebuie să aibă o sănătate de fier și condiție fizică ireproșabilă, chiar dacă aceste lucruri nu înseamnă să aibă condiţia fzică a unui atlet olimpic ori a unui pilot de vânătoare. Candidații au trebuit, obligatoriu, să știe să înoate și să aibă carnet de conducere și să vorbească fluent engleza. Viitorii astronauți vor învăța la perfecție și limba rusă, întrucât aceasta este „limbă oficială” pe Stația Spațială Internațională.

Editor : Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

NASA amână din nou întoarcerea pe Pământ a celor doi astronauți blocați în spațiu. De ce misiunea de o săptămână ajunge la nouă luni

Doi astronauți chinezi au bătut recordul SUA la plimbări spațiale. Câte ore a durat ieșirea lor în spațiu

Cele mai detaliate imagini ale suprafeței Soarelui au fost realizate de misiunea spațială Solar Orbiter. La ce ajută informațiile

Un semnal din spațiu care simulează un mesaj de la extratereștri a fost descifrat după mai bine de un an. Care este înțelesul ascuns

Partenerii noștri