Live

ANRE: Preţurile energiei vor creşte cu până la 13% de la 1 iulie, pentru clienții casnici care nu se află în piața concurențială

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Getty Images

Peste jumătate dintre clienţii casnici de energie electrică se află în piaţa concurenţială la finalul lunii iunie, iar pentru ceilalţi preţurile energiei active vor creşte cu 3-13% de la 1 iulie, a declarat, luni, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, într-o conferinţă de specialitate.

De la 1 ianuarie 2021 au fost eliminate preţurile reglementate. La acel moment, din cei 8,9 milioane de consumatori, circa 3 milioane erau deja cu contracte noi semnate, deci o treime din consumatori.

"În primele cinci luni ale acestui an, alţi 1,3 milioane consumatori au semnat un contract concurenţial, am ajuns la o pondere de 48%. Având în vedere că suntem la finalul lunii iunie şi avem o medie de 200-250.000 de noi contracte, deja putem spune că la finalul lunii iunie avem peste jumătate din consumatorii casnici din România cu un contract concurenţial semnat", a arătat Negy-Bege.

Regula a fost ca cei care nu au semnat un contract concurenţial să li se aplice un preţ de serviciu universal, valabil până la finalul lunii iunie.

"Furnizorii aveau obligaţia ca în mai şi iunie să trimită noi informări şi să comunice preţul de la 1 iulie, pentru cei care până la acea dată nu trec în piaţa concurenţială. Preţurile sunt în creştere, atât pe pieţele angro, cât şi pe cele cu amănuntul. Pentru cei patru mari furnizori de ultimă instanţă, de la 1 iulie, va fi o creştere între 3 şi 13%, vorbim strict de preţul energiei", a precizat oficialul ANRE, prezent la conferinţa "Energia postcoronavirus", organizată de Profit.ro, potrivit Agerpres.

Citește și: Virgil Popescu: Unii furnizori de energie acționează în continuare speculativ. Piața trebuie să fie liberă, dar nu sălbatică

Nagy-Bege a mai arătat că, încă din 2019, ţara noastră se confruntă cu un deficit de energie electrică şi am devenit importator net, ceea ce se manifestă din ce în ce mai acut.

"România şi-a asumat decarbonarea, trebuie să mergem pe acest drum, vedem că unele condiţii din piaţă ne forţează să facem acest pas. Acum un certificate de CO2 costă peste 50 de euro", a completat el.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cele trei țări din Europa pentru care renunțarea la gazul rusesc va fi foarte costisitoare

România, Bulgaria și Grecia cer Comisiei Europene prețuri corecte la energie. Expert: Am ajuns aici din cauza neglijenței guvernelor

Ministrul Energiei: Românii vor plăti același preț la curent și gaze până în martie. Prețurile la energie au scăzut cu 10-20%

Burduja spune că plafonarea prețurilor din energie rămâne valabilă până în martie 2025. „Ieșirea din schemă va fi etapizată”

Partenerii noștri