Live

Exclusiv Ambasadorul Ucrainei la București: Există riscuri ridicate la granița României, iar Rusia face tot posibilul pentru a escalada situația

Data actualizării: Data publicării:
Inquam Photos / Octav Ganea

Ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopciuk, a declarat pentru Digi24.ro că există riscuri ridicate de securitate la granița cu Ucraina, din cauza atacurilor cu drone rusești asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre. Diplomatul constată că Moscova are tot interesul să tensioneze situația în zonă.

Ambasadorul Ucrainei la București e de părere că Rusia are tot interesul să întrețină tensiunile în jurul porturilor ucrainene de pe Dunăre, chiar la granița cu România.Igor Prokopchuk crede că, deși Ucraina a luat măsuri să-și protejeze țintele, iar România a venit cu propriile soluții pentru a-și apăra cetățenii, Moscova nu va renunța la aceste atacuri.

"Nu pot să mă pronunț cu privire la ce trebuie să facă autoritățile din România pentru a-și apăra suveranitatea teritoriului. Ce e clar pentru noi e că am arătat, cu luni în urmă, că sunt riscuri ridicate odată cu aceste atacuri ale Rusiei îndreptate către porturile ucrainene de pe Dunăre. Iar Rusia escaladează în mod intenționat aceste riscuri, în contextul în care-și trimit dronele îm imediata vecinătate a României, țară membră NATO și UE. Acest lucru nu pare să oprească Rusia", susține Prokopciuk.

"Da, e nevoie de o evaluare corectă a acestor riscuri de către România și de un răspuns pe măsură. Și am văzut că acest răspuns a venit. Din punctul de vedere al Ucrainei, noi ne facem treaba pentru a face tot posibilul să ne apărăm spațiul aerian, dar și facilitățile și orașele. Ce e important pentru noi e să ne întărim capabilitățile de apărare aeriană și am discutat acest aspect cu toți aliații din NATO, ce pot face ei să ne ajute să facem acest lucru. Asta contează mult pentru noi, acest lucru va reprezenta un mare ajutor și asistență pentru Ucraina în vederea protejării ucrainenilor. Dar va fi, de asemenea, important în ceea ce privește descurajarea acestor amenințări și riscuri care au crescut acum aproape de teritoriul României. Așa că sper că partenerii noștri români vor face lobby și cu alți aliați în ceea ce privește întărirea capacităților Ucrainei și acest lucru să fie făcut cât mai repede", a spus Prokopciuk.

Pe de altă parte, diplomatul nu a vrut să ofere detalii despre ajutorul militar pe care România l-a acordat Ucrainei. Autoritățile de la București refuză să spună concret ce a trimis Kievului. 

"Lucrăm cu parteneri români pe toate direcțiile.Și foarte des veți face aici referiri la sprijinul multidimensional. Și, din nou, toate acestea sunt domenii pe care le abordăm cu toți partenerii noștri, inclusiv cu România. Da, depinde de fiecare țară în parte să decidă ce poate sau nu poate livra. Dar putem discuta toate nevoile Ucrainei, cel puțin în ceea ce ne privește, ne prezentăm toate nevoile. Și apoi depinde de o anumită țară individuală să vadă motivul pentru care poate răspunde. Cred că cel mai bine e să intrebați direct autoritățile române, ele vă pot oferi cele mai precise informații pe subiect", a menționat ambasadorul Ucrainei la București.

Ce spun oficialii de la București

Dronele ruse nu atacă România, dar faptul că resturi ale acestora cad pe teritoriul ţării noastre creează o „problemă reală” şi o situaţie „inacceptabilă”, spunea recent preşedintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a amintit că au existat trei situaţii când au fost descoperite resturi de drone în ţara noastră.

„Din fericire, până în prezent nu a fost rănit nimeni, dar nu însemnă că aceste incidente nu contează”, a spus Iohannis la evenimentul World Leaders Forum cu tema „Perspectiva României asupra războiului împotriva Ucrainei şi impactul acestuia asupra securităţii la Marea Neagră”, la Universitatea Columbia din New York.

„Este inacceptabil. Totuşi, aceste atacuri sunt crime de război, pentru că nu atacă ţinte militare, ci ţinte civile, infrastructură civilă, oameni care lucrează în acele porturi. A fost inacceptabil în sine, de la început, dar această propagare este complet inacceptabilă. Am discutat cu aliaţii, ne-am consolidat apărarea antiaeriană în zonă, pentru a ne proteja cetăţenii, dar, în continuare (situaţia - n.r.) rămâne inacceptabilă, în ciuda faptului că intenţia Rusiei nu este să atace România. Aceste drone nu atacă România, dar, cum cad în România, aceasta este o problemă reală care trebuie să fie rezolvată”, a spus Iohannis.

Preşedintele a vorbit şi despre situaţia românilor de pe malul român al Dunării, foarte aproape de conflict.

„Oamenii sunt speriaţi. Dacă locuieşti într-un mic sat pe malul Dunării şi vezi cum cade o dronă lângă tine, te gândeşti: poate următoarea cade pe casa mea”, a spus președintele.

La începutul săptămânii, a avut loc un nou atac cu drone kamikaze rusești, ținta fiind porturile ucrainene Reni, Ismail și Orlivka. Unele drone au căzut în apropierea unui bac în care se aflau și români, care pleca din Isaccea. În Ismail, infrastructura portuară a fost afectată, iar mai multe depozite și vehicule au fost avariate, a anunțat chiar guvernatorul regiunii Odesa, pe canalul de Telegram.

ISU nu a transmis mesaj RO-Alert.

Editor : C.I. | M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

Partenerii noștri