Live

Agenția Europeană a Medicamentului „nu elimină definitiv” legătura dintre vaccinul AstraZenenca şi cazurile de coagulare a sângelui

Data publicării:
Rapelul vaccinului AstraZeneca este administrat după 56 de zile. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Rapoartele clinice şi de laborator revizuite de experţii Agenţiei Europene a Medicamentului nu permit deocamdată „eliminarea definitivă” a unei legături între vaccinul AstraZeneca şi „cazurile rare” de coagulare sangvină detectate în unele ţări europene, afirmă directorul executiv al agenției, Emer Cooke.

În urma analizei detaliate ce a fost realizată de Comitetul consultativ pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilenţă (PRAC) şi după „revizuirea tuturor cazurilor, rezultatelor de laborator şi rapoartelor clinice”, EMA „nu este în măsură să elimine definitiv o legătură între vaccin şi cazurile rare” şi neobişnuite detectate.

„Am ajuns într-un punct în care trebuie să lansăm o investigaţie suplimentară pentru a înţelege mai bine şi să analizăm studiile de observaţie specifice”, a declarat Emer Cooke, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

În prezentarea sa online realizată în faţa Comisiei pentru Sănătate a Parlamentului European, Emer Cooke a reamintit că PRAC a recomandat „conştientizarea legată de posibilele riscuri şi ca EMA să se asigure că acele riscuri sunt incluse în prospectul produsului” pentru a îi ajuta pe profesioniştii din sănătate să urmărească simptomele care pot apărea după vaccinarea cu serul dezvoltat de grupul britanico-suedez AstraZeneca în colaborarea cu Universitatea Oxford.

EMA analizează și celelalte vaccinuri

Această informaţie, inclusă deja în prospect după avizul primit de Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (CHMP), a fost determinată după o investigaţie de aproape două săptămâni la care au participat toate autorităţile naţionale din fiecare ţară membră a UE şi din Marea Britanie, împreună cu experţi independenţi în tulburări de coagulare a sângelui.

EMA continuă să susţină că este vorba despre foarte puţine cazuri şi că vaccinul rămâne un mijloc „sigur şi eficient” în lupta împotriva COVID-19, o boală care reprezintă o asemenea ameninţare pentru societate încât avantajele vaccinului de la AstraZeneca sunt considerabil mai mari decât posibilele riscuri.

Directoarea EMA a subliniat că se analizează şi posibila apariţie a cazurilor „rare” de coagulare sanguină după administrarea celorlalte vaccinuri anti-COVI-19 deja autorizate în Uniunea Europeană (Pfizer-BioNTech, Moderna şi Johnson&Johnson), deşi „până acum nu a fost identificat niciun caz în cadrul monitorizării de siguranţă”.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Agențiile UE responsabile cu sănătatea au reacționat deficitar la debutul pandemiei de Covid-19. La fel s-ar întâmpla și acum | CCE

Agenția Europeană a Medicamentului: în această iarnă ar putea să apară noi variante ale coronavirusului

Vaccinurile Pfizer și Moderna adaptate pentru varianta Omicron BA.1 au fost autorizate în Uniunea Europeană

Gheorghiță: Trebuie să distrugem aproape un milion de doze expirate de vaccin AstraZeneca

Partenerii noștri