Live

13 persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT pentru că ar fi vândut droguri elevilor, printr-o aplicaţie criptată de comunicare

Data publicării:
DIICOT. Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Un număr de 13 persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT într-un dosar în care sunt acuzate că ar fi vândut, printr-o aplicaţie criptată de comunicare, droguri către elevi şi studenţi.

Potrivit unui comunicat al DIICOT transmis procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus reţinerea a 13 persoane pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi mare risc şi efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu substanţe psihoactive, iar o a paisprezecea persoană este arestată preventiv într-o altă cauză aflată pe rolul de Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Dâmboviţa.

Cauza aflată pe rolul DIICOT - Structura Centrală, instrumentată împreună cu poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul Antidrog, vizează activitatea din perioada mai 2022 - aprilie 2023 a unui grup infracţional organizat şi, pentru stabilirea modului de operare al membrilor grupării şi a funcţionalităţii platformei, a fost monitorizată îndeaproape activitatea a unui canal criptat de comunicare, fiind identificaţi cei mai activi distribuitori, menţionează sursa citată.

"Modalitatea de investigare reprezintă o premieră la nivel european la acest moment, fiind preluate şi închise trei pieţe online folosite pentru distribuţia de droguri. Ulterior efectuării activităţilor de urmărire penală, luni, organele de cercetare penală au preluat controlul asupra canalelor de mesagerie criptată pe care se vindeau droguri şi le-au oprit activitatea", arată DIICOT.

Luni, procurorii DIICOT - Structura Centrală şi Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate au pus în aplicare 17 mandate de percheziţie domiciliară, pe raza municipiului Bucureşti şi judeţelor Brăila, Ilfov, Galaţi, Mureş şi Dâmboviţa, într-o cauză privind săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi mare risc şi efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu substanţe psihoactive.

"În cauză s-a reţinut că în anul 2022 s-a constituit un grup infracţional organizat, la care ulterior au aderat mai multe persoane, în scopul intermedierii legăturii între dealeri de droguri şi consumatori, inclusiv minori, prin intermediul unei aplicaţii criptate de comunicare, platformă ce înregistrează în prezent aproximativ 11.000 de membri activi, în România. Distribuţia drogurilor ar fost îndreptată, cu predilecţie, spre consumatori tineri, din categoria elevilor şi studenţilor, sub protecţia anonimatului", precizează anchetatorii.

Procurorii explică faptul că gruparea ar fi fost structurată pe paliere şi nivele de acces şi ar fi asigurat distribuţia de droguri de risc şi de mare risc, la nivel naţional, în majoritatea marilor oraşe.

Ca mod de operare, spune DIICOT, clienţii, utilizatori ai unor terminale mobile, contactau distribuitorii pe această platformă, iar apoi, în urma negocierilor directe, erau îndrumaţi către cel mai apropiat dealer local, în funcţie de localitate, tipul de drog solicitat şi alte criterii stabilite la momentul interacţiunii.

"Distribuitorii îşi promovau ofertele de droguri pe această platformă şi astfel se împărţeau zonele de distribuţie, în scopul acaparării a cât mai mulţi clienţi. Administratorul platformei modera discuţiile şi selecta componenţa membrilor grupului. Platforma de comunicare avea capabilitatea de a genera în jur de 40.000 - 50.000 de mesaje zilnic, majoritatea fiind legate despre modalităţile de distribuţie a drogurilor, consum, zone de distribuţie, dar şi despre efectele drogurilor", menţionează anchetatorii.

În urma percheziţiilor de luni, care au vizat în principal dealerii, sursa citată arată că au fost identificate şi ridicate sumele de 17.500 de lei, 110 dolari şi 100 de euro, cantitatea de 3,5 kilograme de canabis, 20 de telefoane mobile, 2 cartuşe de 9 mm, 20 de grame de substanţă pulverulentă de culoare albă (NSP), 228 de comprimate de ecstasy şi 48 de timbre LSD, drogurile identificate având ca destinaţie în special comercializarea stradală.

În cursul zilei de marţi a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Operațiunea „Școala”: 28 de traficanți de droguri au fost arestați. Printre dealeri ar fi și doi adolescenți de 15 ani

Români exploatați și transformați în sclavi în Ungaria de un grup infracțional format tot din români. Cum își păcăleau victimele

Operațiunea „Ghost Guns”: DIICOT a găsit arme, bani falși și câini de luptă. 66 de persoane sunt cercetate

Descindere în Timișoara: audieri în cazul unor persoane cu handicap puse să cerșească și al unei femei cu HIV puse să se prostitueze

Partenerii noștri