La cât timp după producerea unui accident vascular cerebral pot fi operați pacienții cu ateromatoză carotidiană
Arterele carotide sunt vasele de sânge principale care irigă creierul. O afecțiune vasculară gravă este când pe pereții interni ai vaselor carotide se formează plăci de aterom. Boala se numește ateromatoză carotidiană, iar tratamentul este unul complex. Despre toate acestea ne vorbește dr. Ionuț Munteanu, medic primar Chirurgie vasculară.
VIDEO. Bărbat căutat din 29 decembrie, după ce a accidentat cu sania o fetiță de 8 ani. Minora, operată de urgență, a rămas fără splină
Vortexul polar se extinde în SUA. Roxana Bojariu: Este atipică această furtună de iarnă
Zelenski: Donald Trump poate fi decisiv în războiul din Ucraina. El ne poate ajuta să-l oprim pe Putin
Risc de explozie în Mureș la un tren de 12 vagoane. Sunt scurgeri la una dintre cisterne
Guvernul vrea să mențină plafonarea prețului la energie și gaze și după 1 aprilie. Anunțul făcut de ministrul Burduja
Ministrul Finanțelor: „Nu iau în calcul nicio majorare de impozite și taxe”
Pârtii închise în Sinaia, din cauza viscolului
Vremea se racește brusc în nordul țării, iar la munte va ninge. Ce temperaturi se vor înregistra în primul weekend din 2025
Concertele anului 2025: Justin Timberlake vine prima dată în România, Andre Rieu revine la Cluj
Ateromatoza carotidiană poate duce la complicații periculoase, inclusiv la accident vascular cerebral și la deces. Afecțiunea poate fi diagnosticată printr-o ecografie Doppler sau angiografie carotidiană, iar tratamentul trebuie să înceapă cât mai repede. Acesta poate fi medicamentos sau, în cazurile mai grave, pot fi necesare proceduri de chirurgie vasculară pentru îndepărtarea plăcilor de aterom care blochează circulația la nivelul carotidei, prevenind apariția complicațiilor.
O altă soluție o reprezintă tratamentul endovascular, care se realizează sub control angiografic, printr-o procedură de radiologie intervențională. Procedura este minim invazivă și asigură recuperarea rapidă a pacientului, cu dureri postoperatorii reduse și fără riscurile pe care le presupune intervenția chirurgicală clasică.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News