Live

De ce și când trebuie făcut testul Babeș-Papanicolau

Data publicării:
Dr. Virginia Țârlea, medic primar Obstetrică-ginecologie

Pacientele care au rezultate modificate la testul Babeș Papanicolau sunt sfătuite să facă și o testare pentru HPV. Virusul este extrem de contagios, cu risc cancerigen crescut. Despre rolul testării discutăm cu dr. Virginia Țârlea, medic primar Obstetrică-ginecologie.

Infecția cu virusul papiloma uman (HPV) este contagioasă, se transmite pe cale sexuală și poate provoca, în timp, leziuni la nivelul colului uterin. După o evoluție de mulți ani, aceste leziuni se pot agrava, ducând la apariția cancerul de col uterin. Cea mai eficientă metodă de prevenție și depistare precoce a leziunilor colului uterin este testarea HPV. Testul se realizează prin recoltarea de celule cervicale, la fel ca în cazul testului Babeș Papanicolau. Este o procedură nedureroasă și lipsită de riscuri pentru pacientă.

Un alt instrument util în prevenirea și combaterea cancerului de col uterin este vaccinarea HPV cu Gardasil-9. Acest vaccin recomandat deopotrivă pentru imunizarea femeilor și a bărbaților și a fost dezvoltat special pentru a proteja împotriva afecțiunilor cauzate de infecția cu HPV.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce au descoperit medicii în abdomenul unui bărbat

Ce a aflat un bărbat după câteva investigații de rutină

A reușit să depășească de două ori o afecțiune gravă

Cum a aflat un bărbat că are o boală gravă? Nu se aștepta la așa ceva

Partenerii noștri