Cum se realizează tratamentul cancerului de pancreas și care este rolul radioterapiei în acest tratament
O boală dificil de diagnosticat şi de tratat este cancerul de pancreas. Tehnicile de radioterpie avansată pot fi recomandate ca tratament în aceste cazuri. Mai multe aflăm de la dr. Cristina Iftode, medic primar Radioterapie.
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Cancerul de pancreas este diagnosticat cel mai frecvent în jurul vârstei de 60–80 de ani, riscul de apariție a bolii fiind mult mai crescut în prezența unor factori de risc, precum fumatul, obezitatea, diabetul zaharat de tip 2, ciroza hepatică sau pancreatita cronică. Factorul genetic are, de asemenea, un rol important în dezvoltarea cancerului de pancreas. Din păcate, cele mai multe cazuri sunt diagnosticate în stadii avansate din cauză că boala evoluează asimptomatic, fiind dificil de identificat din timp. Caracteristic acestui tip de cancer este icterul apărut în trepte, nedureros, lipsit de febră.
Tratamentul cancerului de pancreas este multimodal, stereotaxia fiind, în anumite situații, o parte importantă a acestui tratament. Stereotaxia este o tehnică avansată de radioterapie externă, prin care se administrează țintit doze mari de radiații, într-o singură ședință ori într-un număr limitat de fracții, în scopul înlăturării unor mase tumorale de dimensiuni mici. Această tehnică este indicată și în alte tipuri de cancer și poate fi folosită atât pentru tratarea tumorilor primare, cât și a metastazelor.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News