Ce este colonoscopia și când trebuie făcută
Colonoscopia este cea mai bună metodă pentru a depista problemele tractului digestiv inferior. Procedura se face la indicația medicului, iar pacientul are nevoie de o pregătire riguroasă înainte. Despre această examinare discutăm cu dr. Andreea Zoican-Țăruș, medic specialist Gastroenterologie.
Corespondență Digi24 de la Washington
VIDEO: Accident între o ambulanță, un autobuz și un autoturism, la Cluj-Napoca
VIDEO: Kamala Harris, discursul de acceptare a înfrângerii
Mărturia femeii care a câștigat daune de 50.000 de euro, după ce a fost diagnosticată greșit cu cancer
Desființarea ghenelor de bloc, obligatorie până în 2025, în București
Momentul în care un individ aruncă un cocktail Molotov printre mașini, în Arad
O fetiță de 10 ani a murit pe loc după ce mașina condusă de mama ei a fost lovită de o șoferiță care a trecut pe roșu
Inundații în Spania: Furtunile au făcut prăpăd în Barcelona, în timp ce în zona Valenciei salvatorii încă mai caută supraviețuitori
Scene șocante pe terenul de sport al unei școli din Sălaj
Colonoscopia este o metodă de diagnostic și, în anumite cazuri, chiar și de tratament, prin care se obțin informații valoroase despre sănătatea colonului și a rectului. Procedura se realizează cu ajutorul unui endoscop special, după o pregătire prealabilă a pacientului. Prin colonoscopie, pot fi vizualizate rectul, colonul în întregime și ultima porțiune a intestinului subțire. În timpul colonoscopiei, pot fi prelevate probe de țesut din mucoasa intestinală, pentru biopsie, sau pot fi îndepărtate fragmente de țesut.
Colonoscopia este principala metodă de screning pentru cancerul colorectal, probabil cea mai frecventă afecțiune oncologică diagnosticată în România. Medicii recomandă efectuarea periodică a unei colonoscopii pentru screeningul cancerului de colon tuturor persoanelor cu vârsta peste 50 de ani. În cazul în care există factori de risc cunoscuți, cum ar istoricul familial de cancer sau polipoza adenomatoasă familială, vârsta la care ar trebui început screeningul este chiar mai mică.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News