Ce este cancerul de colecist, cum apare și care sunt factorii de risc
Cancerul de colecist este o patologie oncologică rară a vezicii biliare. Din păcate, simptomele apar tarziu, când boala nu mai poate fi vindecată. Care sunt factorii de risc în acest tip de cancer și ce soluții chirurgicale există ne spune dr. Eliza Gangone, medic primar Chirurgie generală.
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Durerile abdominale, balonarea, pierderea în greutate fără motiv și icterul pot indica o afecțiune relativ rară, dar gravă, a vezicii biliare: cancerul de colecist. De aceea, de îndată ce apar astfel de semne și simptome ori chiar și în absența acestora, controalele medicale periodice la un medic gastroenterolog sau hepatolog au o importanță vitală. În varianta ideală se recomandă ca bolnavul cu cancer de colecist să se adreseze unui centru cu experiență în chirurgia oncologică, care poate asigura un tratament integrat, personalizat, pentru a oferi cele mai bune șanse de supraviețuire.
În cazul în care din tratamentul individualizat face parte și intervenția chirurgicală, aceasta trebuie realizată de un medic cu experiență în chirurgia hepatică. Astfel, în funcție de stadializare, în stadiile incipiente medicul chirurg poate realiza o colecistectomie radicală, care poate include și o hepatectomie, deci rezecția unor segmente din ficat, alături de înlăturarea ganglionilor sateliți. În formele mai agresive, în funcție de extensia tumorală față de organele din vecinătate, se poate apela inclusiv la o hepatectomie majoră.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News