Când este necesară intervenția de bypass aortocoronarian
Bolile cardiovasculare rămân principala cauză de deces la nivel mondial, dar și în România. Dintre acestea, un rol principal în mortalitate și în morbiditate este jucat de boala cardiacă ischemică. Printre tehnicile de revascularizare a miocardului se numără bypassul aortocoronarian. Despre intervenţie discutăm cu dr. Stanislav Rurac, medic primar Chirurgie cardiovasculară.
VIDEO. Bărbat căutat din 29 decembrie, după ce a accidentat cu sania o fetiță de 8 ani. Minora, operată de urgență, a rămas fără splină
Vortexul polar se extinde în SUA. Roxana Bojariu: Este atipică această furtună de iarnă
Zelenski: Donald Trump poate fi decisiv în războiul din Ucraina. El ne poate ajuta să-l oprim pe Putin
Risc de explozie în Mureș la un tren de 12 vagoane. Sunt scurgeri la una dintre cisterne
Guvernul vrea să mențină plafonarea prețului la energie și gaze și după 1 aprilie. Anunțul făcut de ministrul Burduja
Ministrul Finanțelor: „Nu iau în calcul nicio majorare de impozite și taxe”
Pârtii închise în Sinaia, din cauza viscolului
Vremea se racește brusc în nordul țării, iar la munte va ninge. Ce temperaturi se vor înregistra în primul weekend din 2025
Concertele anului 2025: Justin Timberlake vine prima dată în România, Andre Rieu revine la Cluj
Bypassul aortocoronarian este o intervenție chirurgicală complexă practicată pentru revascularizarea cordului în cazul bolii coronariene ischemice. Operația se realizează sub anestezie generală și necesită circulație extracorporală, mai exact conectarea pacientului la o mașină inimă-plămân. În timpul procedurii, cordul este oprit, pentru a se realiza devierea circulației sângelui peste zona îngustată a arterei coronare, cu ajutorul unui graft arterial (preferabil) sau venos.
În prezent, pacienții cu ischemie cardiacă pot beneficia și de alte metode de tratament. Astfel, pe lângă intervențiile de chirurgie cardiovasculară, pentru tratarea ischemiei coronariene avansate pot fi folosite și proceduri de cardiologie intervențională, cum este angioplastia cu balon și stent. Marele avantaj al acestor soluții terapeutice moderne este abordul minim invaziv, endovascular, fără deschiderea sternului.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News