Live

Zeci de copii au participat la un atelier de colorat ouă, la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare

Data publicării:

În Maramureș, pregătirile de Paște au început... la muzeu. Cum de pe masa de sărbătoare nu pot lipsi ouăle frumos colorate, mai mulți muzeografi s-au transformat, pentru câteva ore, în dascăli pentru zeci de preșcolari. Îmbrăcați în straie populare, cei mici au pictat cum au știut ei mai bine ouă și icoane pe sticlă și le-au cântat gazdelor pricesne învățate la grădiniță.

Meșteșugurile din bãtrâni nu trebuie uitate. De la aceastã idee au pornit și organizatorii atelierului de creație care a avut loc miercuri, la Muzeul de Etnografie și Artã Popularã din Baia Mare.

„În ziua de azi se comercializează un pic această sărbătoare. Vine Iepurașul și uităm, de fapt, că simbolul este Învierea Domnului. Încercăm, prin acest atelier, să le arătăm copiilor cum se vopseau ouăle în satul tradițional maramureșean”, a explicat Monica Mare, directoarea muzeului.

Muzeografii și-au intrat repede în rolul de dascãli și le-au explicat celor mici atât originea obiceiului, cât și coloranții naturali folosiți odinioarã: spanacul, cojile de ceapã sau sfecla roșie.

„Am luat două bucăți de sfeclă mari, le-am răzuit, am pus sare, o lingură de sare mare și oțet. La verde am luat o mână de spanac, l-am fiert și a rezultat o zeamă din asta la care i-am adăugat sare și oțet și s-a pus la colorat”, spune muzeograful Ludovica Ungur.

„- Am făcut cu culoarea roșie.
- De ce? Îți place ție?
- Da.
- Ești mândră de oul pe care l-ai vopsit așa, natural?
- Păi, da”, spune o fetiţă.

În timp ce unii dintre copii colorau sau pictau ouăle, alții realizau icoane pe sticle.

„- De ce ai venit astăzi la muzeu?
- Ca să pictez și să fac ouă.
- Și ce pictezi acum?
- Pe Cristos.”

„(Copiii-n.n.) sunt obişnuiți cu astfel de activități. Au răspuns foarte bine provocării, văd că sunt încântați”, a mărturisit Alexandrina Botiș, directoarea unei grădinițe din Baia Mare.

Atelierul de creație a fãcut parte din proiectul "De la strãbuni învãțãm sã fim copii buni". Acesta a fost inițiat de Muzeul de Etnografie și Artã Popularã din Baia Mare în parteneriat cu Consiliul Județean și Inspectoratul Școlar Maramureș.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO David Popovici și-a cumpărat o mașină de trei ori mai scumpă decât cele primite de la Țiriac: ”Mi-am permis”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

UNICEF: Unul din cinci copii trăiește în zone afectate de conflicte. Director: „Trebuie să facem mai mult pentru a schimba situația”

Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România

Zeci de copii la spital, după ce s-au jucat cu petarde și artificii. Medicii trag un semnal de alarmă: „Rămân cu sechele pe viață”

Părinții care și-au opărit fetița și au lăsat-o să moară, fiindcă plângea, au fost condamnați definitv la peste 20 de ani de închisoare

Partenerii noștri