Viaţa dacilor liberi, prezentată într-o expoziţie în Cetatea Oradea
Cuie, vase de ceramică, arme, podoabe și unelte provenite din aşezări dacice sunt expuse în această perioadă în Cetatea Oradea. Peste 90 de obiecte vechi de peste 2.000 de ani ilustrează viața strămoșilor noștri şi felul în care aceștia practicau agricultura, meşteşugăritul sau comerţul. Exponatele aduse din Hunedoara și Timiș vor putea fi admirate în Oradea până la jumătatea lunii mai.
Un bărbat turc a fost arestat în Calafat, după ce polițiștii de frontieră au descoperit 10 pistoale în camionul pe care îl conducea
Istoria poștei, de la scrisori trimise cu diligența la e-mail
Operaţiunea „Ghost Gun”
Arme cumpărate ilegal de pe internet. Autoritățile fac percheziții în toată țara
Boloș vrea militarizarea inspectorilor ANAF
Scandal cu falsuri la muzeu: Adrian Năstase își retrage tablourile din expoziția MNAR
Americanii predau armele contra bani
Arsenal găsit în mașina unui bărbat care își amenințase familia cu moartea
CTP: Mulți români din America sunt trumpiști
"Schiţăm secvenţe din viaţa de zi cu zi, anume diferite tipuri de meşteşuguri, dar şi să ilustrăm viaţa şi activitatea războinicului. Avem chiar reconstituită o groapă, o groapă rituală descoperită în Banat, la Unip", a explicat dr. Iosif Vasile Ferencz, curatorul expoziţiei.
"Este o groapă cu depuneri rituale. Este, până la urmă, o groapă săpată în pământ ai cărei pereţi au fost arşi, după care dacii au tapetat fundul gropii cu fragmente ceramice."
Profesorul universitar Dorel Micle, de la Universitatea de Vest Timişoara, susţine că "ideea a fost de a prezenta oarecum omului de rând, a iubitorului de istorie, câteva fragmente din viaţa economică, politică, militară, religioasă a acestei frumoase şi interesante civilizaţii".
Artefactele au fost descoperite în situri arheologice din Hunedoara şi Timiş și datează dinaintea cuceririi romane.
"Obiectele care provin de la Hunedoara se încadrează în secolele I ante, I post. Din cimitirul aflat în spatele Castelului Corvinilor provin o serie întreagă de arme şi podoabe", a detaliat Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelul Corvinilor.
Cercetătorul Andrei Stavilă a ţinut să explică că "săpăm în primul sit dacic din câmpia timişană, deci cumva suntem unici în ceea ce priveşte acea zonă a ţării".
Dacă piesele descoperite în zona de munte şi deal arată o înclinație către prelucrarea metalelor şi confecţionarea armelor, la câmpie principala ocupaţie a dacilor era agricultura.
"Avem chiar şi o vitrină şi un panou ce ilustrează o altă secvenţă a vieţii dacilor, anume relaţiile comerciale cu alte spaţii, cu Grecia, cu Roma, dar şi cu cele din Europa temperată", a adăugat curatorul Vasile Ferencz.
Este prima expoziţie vernisatã în cadrul Complexului Cultural al Muzeului Oraşului Oradea, înfiinţat în luna februarie a acestui an.
"Pentru noi este, în primul rând, o onoare că un complex muzeal a participat şi a dat curs acestei expoziţii în sensul de a o aduce şi la Oradea. Pentru specialiştii muzeului este un schimb de experienţă foarte important la modul de prezentare a obiectelor", a declarat Angela Lupşea, directorul Muzeului Oraşului Oradea.
Expoziţia poate fi vizitatã pânã pe 15 mai.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiţă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News