Live

Valea Brătcuței, zona din Bihor tot mai căutată de turiști pentru mâncarea tradițională, linişte şi activităţi în aer liber

Data actualizării: Data publicării:

Pe lângă staţiunile consacrate, în România încep să apară şi locuri mai liniştite, căutate pentru mâncare şi tradiţii. Sunt așezările de la poalele Apusenilor, adevărate ecodestinaţii, promovate chiar de localnici prin şezători şi ateliere de creaţie. Nu sunt atât de aglomerate, preţurile sunt mai accesibile, iar peisajele de vis.

Valea Brătcuţei este o zonă pitorească aflată la jumătatea distanţei dintre Oradea şi Cluj-Napoca. Este căutată de turişti pentru frumuseţea peisajelor, pentru linişte şi pentru mâncare.

"Noi venim în întâmpinarea clienţilor noştri cu preparate 90% pregătite în bucătăria noastră, tradiţionale. Avem în special lucruri făcute la noi în bucătărie: şuncă de casă, brânză de la producătorii autohtoni din zonă, deci să fie mâncare cât mai naturală", spune Gabriela Lazăr, reprezentanta unei pensiuni.

"Ne-am întâlnit mai mulţi prieteni în acest weekend. Sunt foarte multe activităţi de făcut în aer liber, produse tradiţionale de servit, într-o zonă aproape de casă", spune un turist.

Tradiţiile se păstrează în zonă, iar copiii din sat află despre reţetele vechi şi meşteşugurile pe cale de dispariţie în cadrul unor şezători organizate în centrul de informare turistică din comună. Evenimentele sunt organizate de cluburile Green Impact ale fundaţiei Noi Orizonturi, care oferă fonduri pentru promovarea ecodestinaţiilor turistice.

"Noi ne propunem să promovăm comuna Bratca, toate satele din această comună, să promovăm cultura, tradiţia locală", a explicat Raluca Novac, lider Green Impact Brătcuţa.

"Batic, acesta se numeşte spăcel, cojoc sau labreu, zadie şi acestea se numesc poale. Îl am de la bunica mea", spune Iulia Bere despre costumul popular pe care îl poartă.

Judeţul Bihor are o zestre impresionantă de biserici de lemn, unele dintre ele vechi de câteva sute de ani. Nici zona Bratca nu face excepţie.

"Avem o biserică foarte frumoasă de lemn la Valea Crişului, din secolul al XVII-lea, reînnoită undeva în secolul al XVIII-lea. O biserică care păstrează tehnica tradiţională folosită de meşterii populari", a detaliat Gabriel Bonaciu, operator în turism.

Din Bratca porneşte cel mai lung traseu de rafting de pe Crişul Repede. Vara turiştii care ajung aici pot face plimbări, ture cu bicicleta şi chiar căţărări, pe traseele de escaladă din Munţii Pădurea Craiului.

Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Gabor Szilagyi

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Măsuri împotriva turismului excesiv la Florența: cutiile pentru chei și difuzoarele ghizilor vor fi interzise în centrul orașului

Experiment Digi24: Cât costă cartofii prăjiți serviți la restaurant. „Diferența e plata furnizorilor, a angajaților, a materiei prime”

De ce trăiesc românii cu 5 ani mai puțin decât ceilalți europeni. Femeile, mai longevive decât bărbații. Explicațiile specialiștilor

Cresc alocațiile pentru copii de la 1 ianuarie 2025. Ce poți cumpăra astăzi cu banii primiți de la stat. „E foarte greu!”

Partenerii noștri